Stiri Piata


S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. - TGN

Transgaz -15 ani de la listarea companiei la BVB

Data Publicare: 23.01.2023 15:33:43

Cod IRIS: C63E4

24 ianuarie 2023 - Zi cu dubla semnificatie istorica pentru SNTGN TRANSGAZ SA

164 de ani de la Mica Unire si 15 ani de la listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti

La data de 24 ianuarie 2023, tara noastra sarbatoreste 164 de ani de la Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, moment de mare insemnatate istorica, care a facut posibila ulterior, Marea Unire de la 1918. Data de 24 ianuarie 2023 are pentru Transgaz, o dubla  insemnatate, intrucat pe 24 ianuarie 2008, sub simbolul bursier TGN, la categoria Premium, SNTGN Transgaz SA a devenit o companie tranzactionata public, listata la Bursa de Valori Bucuresti.

Oferta Publica Initiala (IPO) derulata in urma cu 15 ani a fost una de mare succes pentru piata de capital, fiind o premiera romaneasca sub trei aspecte: cea mai mare valoare a unei oferte pusa in vanzare, cea mai mare cerere de actiuni din Romania, primul IPO din Romania caruia i-a fost atasat un nou instrument financiar numit "drepturi de alocare", scriindu-se in acest fel o pagina importanta atat in istoria si evolutia companiei cat si a pietei de capital din Romania.

Intre timp, in septembrie 2020, Bursa de Valori Bucuresti a devenit in mod oficial piata emergenta, depasind statutul de piata de frontiera, ceea ce a insemnat o confirmare a calitatii pietei de capital romanesti si a calitatii actului managerial al companiilor tranzactionate pe aceasta piata.

Urmare a faptului ca este companie tranzactionata la BVB, SNTGN Transgaz SA a castigat foarte mult in ceea ce priveste capitalul reputational, atat din prisma know-how-ului managerial, cat si a rigorilor de transparenta, comunicare si relatii cu investitorii si a intregii experiente acumulate conlucrand in conditii excelente cu toate institutiile pietei de capital.

Impreuna am reusit sa facem performanta si sa implementam proiecte de investitii strategice,  care au facut ca Romania sa devina un pol regional de securitate energetica si un jucator activ si interesant pentru partenerii institutionali internationali.

Capitalizarea bursiera a SNTGN Transgaz SA a crescut de peste 2 ori fata de anul listarii, ajungand in prezent la o valoare de aprox. 3,5 miliarde lei respectiv la peste 700 milioane Euro.

In prezent, 58,5097% din actiunile companiei sunt detinute de Statul Roman prin Secretariatul General al Guvernului, iar 41,4903% de catre alti actionari persoane fizice si juridice (free-float). SNTGN Transgaz SA este una dintre societatile cu cea mai atractiva politica de dividend. Astfel, valoarea dividendelor platite actionarilor in cei 15 ani de la listarea la Bursa de Valori Bucuresti a fost de aproximativ 4 miliarde lei.

Prin Planul de Dezvoltare al Sistemului National de Transport Gaze Naturale 2022-2031, SNTGN Transgaz SA propune proiecte majore, strategice de investitie, estimate la 3,4 miliarde euro, investitii pentru dezvoltarea strategica si sustenabila a infrastructurii de transport gaze naturale din Romania si conformarea sa la cerintele reglementarilor europene privind Acordul Verde European si decarbonizarea.

Investitiile propuse vor avea ca rezultat asigurarea unui grad adecvat de interconectivitate cu tarile vecine; crearea unor rute de transport gaze naturale la nivel regional pentru transportul gazelor naturale provenite din diverse noi surse de aprovizionare; crearea infrastructurii necesare preluarii si transportului gazelor naturale din perimetrele off-shore din Marea Neagra in scopul valorificarii acestora pe piata romaneasca si pe alte piete din regiune; extinderea infrastructurii de transport gaze naturale pentru imbunatatirea aprovizionarii cu gaze naturale a unor zone deficitare; crearea pietei unice integrate la nivelul Uniunii Europene.

In acest context si la aceasta zi de sarbatoare, Transgaz doreste sa transmita intreaga sa gratitudine, conducerii institutiilor pietei de capital: BVB, ASF, conducerii Depozitarului Central si ARIR, investitorilor, analistilor, mass-media, tuturor celor care prin activitatea de zi cu zi au contribuit la dezvoltarea pietei de capital si implicit, a companiei si a societatii romanesti.

Listarea la Bursa de Valori Bucuresti reprezinta pentru orice companie care decide in acest sens, o importanta alternativa de finantare, un mecanism eficient de transparenta si raportare, un vot de incredere dat managementului companiei pentru a demonstra capabilitatea acesteia de a performa, de a fi si ramane viabila intr-un mediu aflat in continua transformare, puterea ei de a fi competitiva si de a face fata cu succes regulilor jocului concurential.

Lucrarea "TGN la BVB -15 ani – Bilant retrospectiv 2008-2023 privind activitatea Transgaz pe piata  de capital" va fi postata pe site-ul companiei dupa aprobarea acesteia in sedinta Consiliului de Administratie din aceasta luna.

SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului National de Transport (SNT) al gazelor naturale care asigura indeplinirea in conditii de eficienta, transparenta, siguranta, acces nediscriminatoriu si competitivitate a strategiei nationale privind transportul intern si international al gazelor naturale, dispecerizarea acestora precum si cercetarea si proiectarea in domeniu, cu respectarea cerintelor legislatiei europene si nationale, a standardelor de calitate, performanta, mediu si dezvoltare durabila. 

Director General

Sterian Ion

  Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.