Stiri Piata


ROMPETROL WELL SERVICES S.A. - PTR

70 de ani alaturi de industria de petrol si gaze din Romania

Data Publicare: 08.09.2021 13:50:04

Cod IRIS: 395D3

8 Septembrie 2021                                                                     Contact: Bogdan Urzica

 

 


Rompetrol Well Services, de 70 de ani alaturi de industria de petrol si gaze din Romania

 

 

Rompetrol Well Services (RWS) aniverseaza astazi 70 de ani de la infiintarea sa, in 1951. In prezent, compania din Ploiesti este lider in Romania pe segmentul de servicii speciale la sonde (cimentari, operatiuni de consolidare si impachetari, stimulari, testari, instrumentatii, operatiuni de tubare a sondelor, etc).

 

In evolutia sa, compania a furnizat prin profesionalismul si experienta specialistilor romani servicii de specialitate pentru companii petroliere si contractori de foraj din Europa Centrala si de Est, dar si din Asia Centrala. Principalele tari in care compania a desfasurat lucrari ample sunt Romania, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Grecia, Azerbaijan, Iordania, Irak, Israel si Kazahstan.

 

“Evolutia si performantele atinse de industria de petrol si gaze din Romania au fost sustinute in ultimii 70 de ani si de contributia Rompetrol Well Services. Provocarile si oportunitatile cu care s-a confruntat compania in istoria sa au reusit sa o consolideze, sa o dezvolte, sa o transforme intr-un partener de incredere si pe plan international. Le multumim fostilor si actualilor angajati pentru daruirea si implicarea lor, pentru creativitatea si inovatia in acest sector, dar si partenerilor de business, care s-au bazat pe noi in proiectele lor de dezvoltare. Vom continua sa ne extindem activitatile in Europa Centrala si de Est, atat prin modernizarea tehnologiilor operationale, cat si prin gama de servicii oferite” declara Abzal Doszhanov, directorul general al Rompetrol Well Services.

 

Compania a incheiat la inceputul anului trecut un contract de leasing financiar pentru modernizarea si extinderea parcului de echipamente tehnologice, prin aportul a doua noi agregate de cimentare. Valoarea totala a acestora se ridica la circa 2,7 milioane euro, contractul de finantare fiind incheiat pe o perioada de 5 ani (din momentul receptiei activelor) si cu optiunea de le cumpara ulterior.

 

Pe fondul declinului natural al sectorului de petrol si gaze din Romania, Rompetrol Well Services si-a extins gama de servicii oferite si catre alte domenii conexe din regiunea Marii Negre, prin investitii constante in modernizarea echipamentelor - actualizarea tehnologiilor pentru serviciile de cimentare, stimulare sonde si cele de tubaj, programe de simulare si testare a solutiilor tehnice si pregatirea personalului.

 

Astfel, RWS a contribuit recent la finalizarea sondelor geotermale din Balotesti (2015 - complexul Therme Bucuresti) si Beius (2021 – obtinerea de agent termic pentru incalzirea orasului Oradea), dar si la sonde de exploatare a sarii din Bulgaria in 2018 (extractia sarii realizandu-se prin injectia in zacamant de apa dulce si extragerea de saramura saturata).

 

In acelasi timp, un alt proiect important in care compania si-a adus aportul a vizat dezafectarea in 2019 a platformei de foraj marin Gloria din Marea Neagra, dupa mai mult de 40 de ani de utilizare.  Aceasta a fost prima platforma marina din Romania pusa in functiune in 1976 si a fost si prima operatiune de dezafectare de acest fel din plan intern. RWS a realizat lucrarile de asigurare si punere in conservare in conditii de siguranta a sondelor aferente platformei, iar ulterior de cimentarea acestora in acord cu practicile internationale si standardele Institutului American al Petrolului (API).

 

Evolutia tehnologica s-a reflectat si in activitatea companiei din Ploiesti, avand un rol important in dezvoltarea acesteia. De exemplu, simularea operatiilor de cimentare se realiza in 1984 cu ajutorul unui program proiectat in cod masina, cu calcule empirice si rezultate minime obtinute (presiune finala de cimentare), in 1993 s-a trecut la programul Turbo Pascal, iar in prezent s-a ajuns la softuri moderne (CemPRO+, CentraDesign, PlugPRO, CemLab), care asigura proiectarea, simularea, stimularea si imbunatatirea sondelor de productie, dar si monitorizarea - colectarea de date in timp real, care sunt analizate in cadrul propriului laborator.

 

Anual, RWS realizeaza in mediu circa 500 de operatiuni de cimentare la adancimi de pana la 5.000 de metri pentru sonde de petrol si gaze naturale din Romania si Europa de Est si peste 400 de operatiuni de stimulare matriceala. Adancimea maxima atinsa de companie in ultimii cinci ani a fost de 5.700 metri in Romania (Targu Jiu – 5.700 metri, Pitesti – 5.580 metri), 5.900 metri in Bulgaria, 5.200 metri – Ucraina, Kazahstan – 3.600 metri si Irak – 3.500 metri, in conditiile in care temperatura maxima la „talpa” sondei a variat intre 100 si 180 grade Celsius.

 

Cu obiect principal de activitate - operatii speciale la sonde, aceasta a fost infiintata in 1951 sub denumirea “Oficiul Special de Cimentari” si era parte a societatii mixte romano-sovietice SOVROMPETROL. Din 1956, Rompetrol Well Services devine entitate separata in subordinea Ministerului Petrolului si Chimiei, sub denumirea de “ICOTS - Intreprinderea de Cimentari, Operatiuni si Transporturi Speciale”.

 

Din 1990, compania a devenit societatea comerciala Petros Ploiesti si a fost listata din 1998 la Bursa de Valori Bucuresti. Grupul Rompetrol (in prezent, KMG International) a preluat in 2000 pachetul majoritar de actiuni (73%) si a schimbat in 2001 numele companiei in Rompetrol Well Services.

 

Departamentul de Comunicare si Relatii Publice

KMG International

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.