One United Properties si Transport Trade Services intra in indicele BET care ajunge la 19 companii

10.09.2021

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) include companiile One United Properties (ONE) si TTS (Transport Trade Services) in BET, indicele principal al pietei, si BET-TR, indicele care include si dividendele acordate de companiile din BET. Bursa de Valori Bucuresti extinde astfel de la 17 la 19 numarul de companii care fac parte din indicii BET si BET-TR. Decizia a fost aprobata de Comisia Indicilor in sedinta din 9 septembrie, iar modificarile vor intra in vigoare incepand cu data de 20 septembrie.

„Includerea actiunilor ONE si TTS sustine o mai buna reprezentare a sectoarelor de pe bursa in indicii BET si BET-TR. Diversificarea sectoriala este un element esential in strategia investitionala atat pentru investitorii institutionali, cat si pentru cei de retail, intrucat ofera o mai buna performanta ajustata la risc. Extinderea indicelui este oportuna si in contextul in care tot mai multe companii aleg sa se listeze si sa se finanteze prin piata de capital, atragand astfel tot mai multi investitori spre bursa”, spune Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Actiunile dezvoltatorului imobiliar One United Properties au intrat la tranzactionare la bursa pe 12 iulie a.c. in urma unei oferte publice initiale primare prin care compania a atras finantare de 260 de milioane de lei. Compania are o capitalizare bursiera de 2,7 miliarde lei (560,7 milioane euro).

„Suntem incantati de includerea actiunilor ONE in BET si de faptul ca de acum inainte companiile antreprenoriale romanesti vor avea o pondere mai ridicata in acest indice. Actiunile One United Properties ofera diversificare investitorilor prin expunerea la un sector extrem de dinamic, despre care estimam ca va continua sa creasca intr-un ritm accelerat in urmatorii ani. De-a lungul procesului de IPO, am subliniat ca obiectivul nostru principal este de a fi un emitent lichid, deschis investitorilor noi, pregatit sa beneficieze de oportunitatile de pe piata de capital locala. Anuntul de astazi marcheaza prima realizare in acest sens. Multumim tuturor celor care au investit pana acum in actiuni ONE si, impreuna cu intreaga echipa de conducere, ramanem devotati sa furnizam in continuare rezultate excelente in beneficiul tuturor actionarilor nostri”, a declarat Victor Capitanu, cofondator al One United Properties.

„Includerea in indicele principal BET la scurt timp de la listare ne bucura si ne ofera incredere in alegerile pe care le facem in beneficiul actionarilor. Totodata, raspunde interesului in crestere pe care l-am remarcat din partea investitorilor pentru companie. In primele luni dupa listare am oferit transparenta, modalitati moderne de vot in Adunarea Generala a Actionarilor, precum si dialog direct cu analistii si investitorii prin intermediul conferintei telefonice semestriale”, spune Petru Stefanut, Directorul General al TTS (Transport Trade Services).

Actiunile companiei TTS, unul dintre cei mai mari transportatori de marfuri din bazinul Dunarii, au intrat la tranzactionare la bursa in 14 iunie a.c. in urma unei oferte publice initiale secundare prin care actionarii societatii au vandut 50% din actiuni, pentru 288 milioane lei (58,5 milioane euro). Compania are o capitalizare bursiera de 609 milioane lei (123 milioane de euro).

Ponderile simbolurilor din componenta indicilor BET si BET-TR vor fi determinate pe baza numarului de actiuni si a preturilor de inchidere inregistrate la finalul sedintei de tranzactionare din data de 10 septembrie 2021. Noile structuri ale indicilor BVB vor fi anuntate la finalul zilei de 10 septembrie 2021 si vor intra in vigoare incepand cu sedinta de tranzactionare din data de 20 septembrie 2021. De asemenea, actiunile ONE si TTS au fost incluse si in indicii BET-XT, BET-XT-TR, BET-BK, BET Plus.

 

Indicele BET: 19 companii

BET (Bucharest Exchange Trading index) este primul indice dezvoltat de BVB si include cele mai tranzactionate companii listate pe bursa locala, iar BET-TR reflecta si dividendele acordate de companiile din BET. Infiintat pe 19 septembrie 1997, BET a avut in componenta sa un numar maxim de 10 companii timp de aproape doua decenii. In martie 2017, a fost extins la 12 companii prin includerea Conpet (COTE) si MedLife (M). La jumatatea anului 2017, BET a fost extins la 13 companii, odata cu includerea DIGI Communications N.V. (DIGI). In septembrie 2018, alte doua companii au fost incluse in BET si BET-TR: Shera Franchise Group (SFG) si Purcari Wineries (WINE). In martie 2019, componenta indicelui a fost extinsa la 16 companii, odata cu includerea ALRO (ALR). In martie 2020, indicele BET a fost extins la 17 companii prin includerea TeraPlast.

Incepand cu 20 septembrie 2021, cele 19 companii care fac parte din indicii BET si BET-TR sunt: Alro (ALR), Banca Transilvania (TLV), BRD - Groupe Societe Generale (BRD), Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Conpet (COTE), DIGI Communications (DIGI), Electrica (EL), Fondul Proprietatea (FP), MedLife (M), OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN), One United Properties (ONE), Purcari Wineries (WINE), Romgaz (SNG), Sphera Franchise Group (SFG), TeraPlast (TRP), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), Transport Trade Services (TTS).