Bursa de Valori Bucuresti lanseaza primul Ghid privind raportarea ESG cu sprijinul BERD

11.04.2022

• Bursa de Valori Bucuresti publica astazi Ghidul privind raportarea ESG, dezvoltat cu sprijinul BERD
  • Ghidul ofera indrumare cu privire la raportarea non-financiara a emitentilor pentru a raspunde asteptarilor ESG ale investitorilor
  • In anul 2021, BERD a investit 546 milioane EUR in Romania. Totalul investitiilor depaseste 9,5 miliarde EUR

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a publicat primul sau ghid de raportare potrivit standardelor de mediu, social si de guvernanta (ESG) pentru companiile listate, ghid dezvoltat cu asistenta tehnica a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Trecerea catre un capital verde si durabil depinde in mod esential de date suplimentare si mai detaliate despre activitatile ESG care sa ajute investitorii in luarea deciziilor. Astfel, raportarea a devenit un instrument esential pentru masurarea modului in care companiile gestioneaza riscurile la nivel de clima si sustenabilitate. Implementarea de masuri pentru a atenua provocarile globale precum schimbarea climatica, riscurile lantului de aprovizionare sau disparitia biodiversitatii nu a fost niciodata mai critica.

Ghidul de raportare ESG pentru emitenti a fost realizat impreuna cu firma de consultanta in sustenabilitate, Steward Redqueen cu scopul de a fi un instrument esential pentru companiile determinate sa contribuie la reducerea emisiilor de carbon in Romania. Liniile directoare ofera,de asemenea, informatii clare si comparabile investitorilor si asigura o platforma necesara pentru alinierea la viitoarele cerinte de raportare UE, in temeiul Regulamentului privind publicarea de informatii cu referire la finantarea durabila (SFDR) si al Directivei privind raportarea sustenabilitatii corporative (CSRD).

„Astazi, mai mult ca oricand, Bursa de Valori Bucuresti, la fel ca toate bursele din valori din intreaga lume trebuie sa se alinieze la trendul mondial in care criteriile legate de ESG conteaza din ce in ce mai mult in deciziile de alocare a capitalului de catre investitori. Lansarea de astazi a  Ghidului privind raportarea ESG impreuna cu partenerii nostri de la BERD si compania de consultanta specializata in sustenabilitate, Steward Redqueen, reprezinta un pas inainte in asumarea angajamentului nostru de a incuraja dezvoltarea finantarilor responsabile si a produselor financiare sustenabile. Progresele realizate in ultimiii ani de piata de capital din Romania demonstreaza potentialul ridicat al acesteia. In mod sigur, imbunatatirea raportarilor pe tema ESG ale companiilor listate la bursa, la care va contribui si acest ghid, va sustine tranzitia economiei Romaniei spre o economie verde”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

„Bursa de Valori Bucuresti a lansat in anul 2020 primul proiect ESG pe piata locala de capital cu scopul de a promova investitiile responsabile si de a evidentia importanta standardelor ESG in randul participantilor la piata. La inceputul acestui an, am lansat primele scoruri ESG pentru noua dintre companiile listate la bursa. Prin lansarea Ghidului privind raportarea ESG, Bursa de Valori Bucuresti continua initiativele pentru a sustine implementarea standardelor ESG la nivel local si pentru a asigura suport emitentilor locali pentru implementarea acestor standarde in raportarile proprii. Ghidul ofera companiilor listate la bursa informatii valoroase cu scopul de a le ghida demersurile in vederea alinierii la asteptarile investitorilor si partenerilor lor in materie de raportari ESG. Le multumim partenerilor nostri de la BERD si companiei de consultanta specializata in sustenabilitate, Steward Redqueen pentru sprijinul oferit in realizarea acestui ghid care este cu siguranta o resursa practica si coerenta menita sa sustina emitentii de la Bursa de Valori Bucuresti”, a declarat Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti.

„Suntem determinati sa continuam demersurile de sprijinire a tarii in tranzitia sa catre o economie cu emisii de carbon scazute si rezilienta la schimbarile climatice, in conformitate cu agenda UE pentru finantarea sustenabila. In 2021, 83% din investitiile noastre din Romania au fost in concordanta cu „Abordarea noastra pentru o tranzitie catre o economie verde” si continuam sa adaptam modelul nostru unic de business, care combina investitiile, dialogul politic si consultanta pentru a promova tranzitia ecologica. Expertiza partenerului nostru, BVB in dezvoltarea Ghidului privind raportarea ESG dedicat companiilor listate a fost cheia succesului acestei abordari”, a declarat Harry Boyd-Carpenter, EBRD, Managing Director, Climate Strategy & Delivery.

BVB are un rol semnificativ in fluidizarea fluxului de informatii ESG intre companii si investitori, prin asigurarea transparentei, oferirea de suport, servicii si cresterea constientizarii in randul clientilor si stakeholderilor.

BERD a ajutat, de asemenea, Bursa de Valori din Varsovia si Bursa de Valori din Macedonia sa elaboreze si sa publice liniile directoare de raportare ESG. In 2021, BERD a investit 546 milioane de euro in Romania. De la inceputul cooperarii, in 1993, BERD a investit in Romania peste 9,5 miliarde EUR in cadrul a 485 de proiecte, mobilizand astfel resurse financiare semnificative.

Ghidul privind raportarea ESG este disponibil pe website-ul BVB, www.bvb.ro si poate fi descarcat de la acest link.