Situatii financiare interimare simplificate
Pentru perioada de sase luni incheiata la 30 iunie 2018 (S1-2018)
Vanzarile pro forma ale Sphera au atins nivelul de 350,1 milioane RON in primul semestru al anului 2018, in crestere cu 21,6% fata de anul precedent. Factorul determinant al acestei performante a fost cresterea vanzarilor USFN Romania (restaurantele KFC) (+21,2% fata de anul trecut), care a avut o contributie de 16,4pp la cresterea vanzarilor pro forma. Vanzarile ARS au crescut cu 9,1% fata de anul precedent si au avut o contributie de 1,7pp la cresterea vanzarilor. Operatiunile KFC din Italia au contribuit cu 2,3pp la cresterea vanzarilor pro forma, in timp ce operatiunile Taco Bell din Romania au contribuit cu 1,6pp la cresterea vanzarilor pro forma.
Cheltuielile de exploatare pro forma ale restaurantelor au fost de 303,5 milioane RON in primul semestru al anului 2018, in crestere cu 28,0% comparativ cu anul anterior. Ca procent din vanzari, cheltuielile operationale au crescut cu 4,3pp pana la 86,7% in primul semestru al anului 2018, fapt datorat in principal cresterii cu 1,6pp a cheltuielilor salariale, cu 0,9pp a cheltuielilor cu materiile prime si materialele si cu 1,1pp a altor cheltuieli de exploatare.
Profitul de exploatare in restaurante a atins nivelul de 46,6 milioane RON in primul semestru din 2018 (13,3% din vanzari), in scadere cu 8,3% fata de anul precedent (17,6% din vanzari), din care 42,9 milioane RON a reprezentat contributia operatiunilor USFN Romania (in scadere cu 4,1% fata de anul precedent) si alte 2,9 milioane RON de catre ARS Romania (in scadere cu 62% fata de anul precedent).
EBITDA normalizata a fost 32,5 milioane RON in primul semestru din 2018, in scadere cu 15,9% fata de nivelul anului precedent, EBITDA a fost de 31,4 milioane RON in primul semestru al anului 2018, in scadere cu 18,3% fata de anul precedent, in timp ce profitul din exploatare a fost de 21,3 milioane RON, in scadere cu 30,3% fata de nivelul din anul anterior. Scaderea marjei EBITDA (cu 4,4pp la 9,0% in primul semestru din 2018) si a marjei profitului din exploatare (cu 4,5pp la 6,1% in primul semestru din 2018) s-a datorat in principal scaderii marjei de exploatare ale restaurantelor (cu 4,6pp), asa cum a fost prezentat mai sus.
Profitul net a fost de 18,8 milioane RON in primul semestru din 2018, in scadere cu 33,8% fata de anul precedent. Reducerea marjei profitului net cu 4,5pp pana la nivelul de 5,4% din vanzari s-a datorat in principal scaderii cu 4,5pp a marjei profitului din exploatare.
Va rugam sa accesati linkul de mai jos pentru a vizualiza raportul.