Stiri Piata


UAMT S.A. - UAM

Completare raport anual 2019 - Raport audit situatii financiare consolidate

Data Publicare: 31.08.2020 13:14:28

Cod IRIS: 40244

 

 

 

 

 

 

 

 

Raportul Auditorului Independent

 

U.A.M.T. S.A.

 

31 Decembrie 2019

 

 

 

 

 

 

 

Leocont Expert S.R.L.

Membru al Camerei Auditorilor Financiari din Romania (CAFR),

avand legitimatia nr. 164

 

 

 

 

 

Auditor financiar – Leonica BOCHIS

Membru al Camerei Auditorilor Financiari din Romania (CAFR),

avand legitimatia nr. 706

 

 

 

 


 

Numar de inregistrare 41/ 31.08.2020

 

RAPORTUL AUDITORULUI INDEPENDENT

 

Catre,

Consiliul de administratie si actionariatul U.A.M.T. S.A.

 

Raport cu privire la auditul situatiilor financiare consolidate

 

Opinie fara rezerve

  1. Am auditat situatiile financiare consolidate anexate ale societatii U.A.M.T. S.A. ("Societate"), cu sediul social in Oradea, str. Uzinelor, nr. 8, judetul Bihor, identificata prin codul unic de inregistrare fiscala RO 54620, si a filialei sale  AMT Investments SRL cu sediul in Sacadat, nr.428/B, jud.Bihor, codul unic de inregistrare RO 27799024 care cuprind situatia consolidata a pozitiei financiare la data de 31 decembrie 2019, situatia  consolidata a rezultatului global, situatia consolidata a modificarilor capitalului propriu, situatia consolidata a fluxurilor de trezorerie pentru exercitiul financiar incheiat la aceasta data si notele la situatiile financiare consolidate, inclusiv un sumar al  politicilor contabile semnificative.

 

2.      Situatiile financiare consolidate la 31 decembrie 2019 se identifica astfel:

Ø  Total capitaluri proprii:                                                                                       102.579.737 lei

Ø  Profitul net al / pierderea neta a exercitiului financiar:                                           1.844.503 lei

 

3.      In opinia noastra, situatiile financiare consolidate anexate ofera o imagine fidela a pozitiei financiare a Societatii la data de 31 decembrie 2019, precum si a performantei financiare si a fluxurilor de trezorerie pentru exercitiul financiar incheiat la aceasta data,  in conformitate cu Ordinul 2844/2016 emis de Ministerul Finantelor Publice pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata.

Baza pentru opinie

4.      Am desfasurat auditul nostru in conformitate cu Standardele Internationale de Audit („ISA”), Regulamentul UE nr. 537 al Parlamentului si al Consiliului European (in cele ce urmeaza „Regulamentul”) si Legea nr. 162/2017 (in cele ce urmeaza „Legea”). Responsabilitatile noastre in baza acestor standarde sunt descrise detaliat in sectiunea „Responsabilitatile auditorului intr-un audit al situatiilor financiare” din raportul nostru. Suntem independenti fata de Societate, conform Codului Etic al Profesionistilor Contabili emis de Consiliul pentru Standarde Internationale de Etica pentru Contabili (codul IESBA), conform cerintelor etice care sunt relevante pentru auditul situatiilor financiare in Romania, inclusiv Regulamentul si Legea, si ne-am indeplinit responsabilitatile etice conform acestor cerinte si conform Codului IESBA. Credem ca probele de audit pe care le-am obtinut sunt suficiente si adecvate pentru a furniza o baza pentru opinia noastra.

 

 

Aspecte cheie de audit

5.      Aspectele cheie de audit sunt acele aspecte care, in baza rationamentului nostru        profesional, au avut cea mai mare importanta pentru auditul situatiilor financiare consolidate aferente perioadei curente. Aceste aspecte au fost abordate in contextul auditului situatiilor financiare consolidate in ansamblu si in formarea opiniei noastre asupra acestora si nu oferim o opinie separata cu privire la ele.

 

Aspectele principale luate in considerate au fost:

 

a.      Evaluarea imobilizarilor corporale

            (Nota 1 la situatiile financiare )

 

Riscul: Asertiunile conducerii cu privire la evaluarea imobilizarilor corporale pot prezenta riscuri de denaturari semnificative care sa se manifeste in sensul neaplicarii prevederii reglementarii contabile aplicabile de evaluare a imobilizarilor corporale conform IAS 16 Imobilizari corporale, la data de raportare.

 

 

Raspunsul nostru la aceste riscuri de denaturare semnificativa: In ceea ce priveste evaluarea imobilizarilor corporale, s-au efectuat teste prin care s-a observat natura cheltuielilor capitalizate in costul activelor modernizate in cursul exercitiului 2019. S-au avut in vedere riscurile identificate la tratamentele contabile prezentate de Societate in exercitiile financiare precedente. In legatura cu modernizarile efectuate la imobilizarile corporale existente la data raportarii, s-au efectuat proceduri prin care s-a obtinut o asigurare rezonabila ca nu exista denaturari semnificative cu privire la aceste asertiuni.

 

 

b.      Evaluarea veniturilor din exploatare

(Nota 19 la situatiile financiare )

 

Veniturile din exploatare au scazut cu circa 7,12%, de la 170.745.561 lei in exercitiul precedent, la 159.395.217 lei la 31.12.2019.

 

Riscuri: O posibila denaturare semnificativa a veniturilor din exploatere prezentata in situatia profitului sau a pierderii si alte elemente ale rezultatului global ca urmare a denaturarii rulajelor conturilor de venituri.

 

Raspunsul nostru la aceste riscuri de denaturare semnificativa: – Am extins procedurile de audit pentru a stabili daca inregistrarea veniturilor are la baza contracte, facturi si alte documente care justifica marimea acestora, am aplicat un nivel crescut de scepticism pe tot parcursul auditului  si am analizat evaluarile si estimarile conducerii cu privire la acest post de bilant.

 

Constatarile auditului – In exercitiul financiar 2019, veniturile reprezinta intrarea bruta de beneficii economice generate in cadrul desfasurarii activitatii normale a Societatii. Principala pondere in totalul cifrei de afaceri sunt veniturile din productia vanduta: 96,52%. In urma desfasurarii procedurilor suplimentare de audit, rezulta ca veniturile sunt corect recunoscute in situatia profitului sau a pierderii si alte elemente ale rezultatului global, iar situatiile financiare nu sunt denaturate.

 

c.      Evaluarea cheltuielilor din exploatare

(Nota 20 la situatiile financiare )

 

Cheltuielile totale de exploatare inregistrate in situatia profitului sau a pierderii si alte elemente ale rezultatului global  prezinta o scadere cu circa 7,09 % fata de exercitiul precedent, de la 167.752.621 lei  in exercitiul 2018, la 156.633.119 lei la 31.12.2019.

 

Riscuri: O posibila denaturare semnificativa a rezultatului prezenat in situatia profitului sau a pierderii si alte elemente ale rezultatului global ca urmare a neinregistrarii corecte a cheltuielilor de exploatare.

 

Raspunsul nostru la aceste riscuri de denaturare semnificativa: – Am extins procedurile de audit pentru a stabili daca cheltuielile de exploatare sunt inregistrate corect in situatiile financiare. Am aplicat un nivel crescut de scepticism pe tot parcursul auditului si am analizat evaluarile si estimarile conducerii cu privire la acest post din situatiile financiare.

 

Constatarile auditului – In exercitiul financiar 2019, cheltuielile de exploatare au scazut cu 7,09 %, in principal pe seama cheltuielilor cu materiile prime si materiale consumabile, precum si pe seama cheltuielilor salariale. Aceste evolutii sunt in concordanta cu structura productiei. In urma desfasurarii procedurilor suplimentare de audit, rezulta ca marimea acestor cheltuieli este corect recunoscuta in contul de profit si piederi, iar situatiile financiare consolidate nu sunt denaturate.

 

d.      Evaluarea stocurilor

(Nota 4 la situatiile financiare)

 

Riscuri: Asertiunile conducerii cu privire la evaluarea stocurilor pot prezenta riscuri de denaturari semnificative care sa se manifeste in sensul neaplicarii prevederilor reglementarilor contabile aplicabile de evaluare a stocurilor, la data de raportare, la minimul dintre cost si valoarea realizabila neta.

 

Raspunsul nostru la aceste riscuri de denaturare semnificativa: In ceea ce priveste evaluarea stocurilor, am efectuat teste prin care am observat natura cheltuielilor realizate in costul productiei realizate. Am testat deprecierea stocurilor estimata de catre conducerea societatii luand ca baza de referinta valoarea realizabila neta si am efectuat proceduri prin care am obtinut o asigurare rezonabila ca nu exista denaturari semnificative cu privire la aceste asertiuni.

 

e.      Continuitatea activitatii

(Nota 25 si 27 la situatiile financiare consolidate)

 

Riscuri: Conducerea entitatii este responsabila pentru evaluarea si aprecierea premiselor de continuitate pentru intocmirea situatiilor financiare consolidate.

 

Raspunsul nostru la aceste riscuri de denaturare semnificativa:  Am urmarit intelegerea riscurilor de denaturare semnificativa existente in legatura cu asertiunile conducerii pe planul continuitatii activitatii si am analizat aspecte legate de evolutia Societatii, bugetul de venituri si cheltuieli aprobat pentru exercitiul financiar 2020, am examinat procesele-verbale si minutele Consiliului de Administratie si Adunarile Generale ale Actionarilor, precum si contractele angajate pentru exercitiul financiar 2020.

 

Constatarile auditului: Toate aceste riscuri ne-au condus la aprecierea ca prezumptia de continuitate a activitatii in intocmirea situatiilor financiare anuale, asumata de conducerea Societatii, este adecvata. Noi nu am identificat nici o incertitudine semnificativa care ar putea pune la indoiala capabilitatea Societatii de a-si continua activitatea, intr-un viitor previzibil.

 

 

Alte informatii – Raportul consolidat al administratorilor

 

6.Administratorii sunt responsabili pentru intocmirea si prezentarea altor informatii. Acele alte informatii cuprind Raportul consolidat al administratorilor, dar nu cuprind situatiile financiare consolidate si raportul auditorului cu privire la acestea.

 

Opinia noastrа cu privire la situatiile financiare consolidate nu acoperа si aceste alte informatii   si cu exceptia cazului in care se mentioneazа explicit in raportul nostru, nu exprimаm nici un fel de concluzie de asigurare cu privire la acestea.

 

In legаturа cu auditul nostru privind situatiile financiare consolidate pentru exercitiul financiar incheiat la 31 decembrie 2019, responsabilitatea noastrа este sа citim acele alte informatii si, in acest demers, sа apreciem daca acele informatii sunt semnificativ inconsecvente cu situatiile financiare, sau cu cunostintele pe care noi le-am obtinut in timpul auditului, sau daca ele par a fi denaturate semnificativ.

 

In ce priveste Raportul consolidat al administratorilor, am citit si raportаm daca acesta a fost intocmit, in toate aspectele semnificative, in conformitate cu Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 2844/2016, punctele 26-28;

 

In baza exclusiv a activitаtilor care trebuie desfаsurate in cursul auditului situatiilor financiare, in opinia noastrа:

a)        Informatiile prezentate in Raportul consolidat al administratorilor pentru exercitiul financiar pentru care au fost intocmite situatiile financiare consolidate sunt in concordantа, in toate aspectele semnificative, cu situatiile financiare consolidate;

b)        Raportul consolidat al administratorilor a fost intocmit, in toate aspectele semnificative, in conformitate cu  Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 2844/2016, punctele 26-28.

In plus, in baza cunostintelor si intelegerii noastre cu privire la Societate si la mediul acestuia, dobandite in cursul auditului situatiilor financiare consolidate pentru exercitiul financiar incheiat la data de 31 decembrie 2019, ni se cere sа raportam dacа am identificat denaturаri semnificative in Raportul consolidat al administratorilor. Nu avem nimic de raportat cu privire la acest aspect.

 

 

 

 

 

 

Responsabilitаtile conducerii si  ale persoanelor responsabile cu guvernanta pentru situatiile financiare consolidate

 

7.      Conducerea este responsabilа pentru intocmirea situatiilor financiare care sа ofere o imagine fidelа in conformitate cu Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 2844/2016 pentru aprobarea reglementаrilor contabile conforme cu  Standardele Internationale de Raportare Financiarа si pentru acel control intern pe care conducera il considerа necesar pentru a permite intocmirea de situatii financiare consolidate  lipsite de denaturаri semnificative, cauzate fie de fraudа, fie de eroare.

 

8.        In intocmirea situatiilor financiare consolidate si individuale, conducerea este responsabilа pentru evaluarea capacitаtii Societatii de a-si continua activitatea, pentru prezentarea, dacа este cazul, a aspectele referitoare la continuitatea activitаtii si pentru utilizarea contabilitatii pe baza continuitаtii activitаtii, cu exceptia cazului in care conducerea fie intentioneazа sа  lichideze Societatea sau sа opreasca operatiunile, fie nu are nicio altа alternativа  realistа in afara acestora.

 

9.        Persoanele responsabile cu guvernanta sunt responsabile pentru supravegherea  procesului de raportare financiarа a Societatii .

 

Responsabilitаtile auditorului intr-un audit al situatiilor financiare consolidate

 

10.    Obiectivele noastre constau in obtinerea unei asigurаri rezonabile privind masura in care situatiile financiare consolidate, in ansamblu, sunt lipsite de denaturаri semnificative, cauzate fie de frauda, fie de eroare, precum si in emiterea unui raport al auditorului care include opinia noastrа. Asigurarea rezonabilа reprezintа un nivel ridicat de asigurare, dar nu este o garantie a faptului cа un audit desfаsurat in conformitate cu ISA-urile va detecta intotdeauna o denaturare semnificativа, dacа aceasta existа. Denaturаrile pot fi cauzate fie de fraudа, fie de eroare si sunt considerate semnificative dacа se poate preconiza, in mod rezonabil, cа acestea, individual sau cumulat, vor influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate in baza acestor  situatii financiare.

 

Ca parte a unui audit in conformitate cu ISA, exercitаm rationamentul profesional si mentinem scepticismul profesional pe parcursul auditului. De asemenea:

·           Identificаm si evaluаm riscurile de denaturare semnificativа a situatiilor financiare consolidate, cauzatа fie de frauda, fie de eroare, proiectam si executаm proceduri de audit ca raspuns la respectivele riscuri si obtinem probe de audit suficiente si adecvate pentru a furniza o bazа pentru opinia noastrа. Riscul de nedetectare a unei denaturаri semnificative cauzatа de fraudа este mai ridicat decat cel de nedetectare a unei denaturаri semnificative cauzatа de eroare, deoarece frauda poate presupune intelegeri secrete, fals, omisiuni intentionate, declaratii false si evitarea controlului intern.

·           Intelegem controlul intern relevant pentru audit, in vederea proiectаrii de proceduri de audit adecvate circumstantelor, dar farа a avea scopul de a exprima o opinie asupra eficacitаtii controlului intern al Societatii.

·           Evaluam gradul de adecvare al politicilor contabile utilizate si caracterul rezonabil al estimаrilor contabile si al prezentаrilor aferente realizate de cаtre conducere.

·           Formulаm o concluzie cu privire la gradul de adecvare a utilizаrii de catre conducere a contabilitаtii pe baza continuitаtii activitаtii si determinаm, pe baza probelor de audit obtinute, dacа existа o incertitudine semnificativа cu privire la evenimente sau conditii care ar putea genera indoieli semnificative privind capacitatea Societatii de a-si continua activitatea. In cazul in care concluzionаm cа existа o incertitudine semnificativа, trebuie sа atragem atentia in raportul auditorului asupra prezentаrilor aferente din situatiile financiare sau, in cazul in care aceste prezentаri sunt neadecvate, sа ne modificаm opinia. Concluziile noastre se bazeazа pe probele de audit obtinute panа la data raportului auditorului. Cu toate acestea, evenimente sau conditii viitoare pot determina Societatea sа nu isi mai desfasoare activitatea in baza principiului continuitаtii activitаtii.

·           Evaluam prezentarea, structura si continutul situatiilor financiare consolidate, inclusiv al prezentarii de informatii, si masura in care situatiile financiare reflectа tranzactiile si evenimentele care stau la baza acestora intr-o manierа care sа rezulte intr-o prezentare fidelа.

 

11.    Comunicаm persoanelor responsabile cu guvernata, printre alte aspecte, aria planificatа si     

programarea in timp a auditului, precum si principalele constatаri ale auditului, inclusiv orice deficiente ale controlului intern pe care le identificаm pe parcursul auditului.

 

12.    De asemenea, furnizam persoanelor responsabile cu guvernanta o declaratie cu privire la conformitatea noastrа cu cerintele etice privind independenta si le comunicаm toate relatiile si alte aspecte care pot fi considerate, in mod rezonabil, cа ar putea sа ne afecteze independenta si unde este cazul, masurile de sigurantа aferente.

 

13.    Dintre aspectele pe care le-am comunicat persoanelor insarcinate cu guvernanta, stabilim acele aspecte care au avut o mai mare importantа in cadrul auditului asupra situatiilor financiare din perioada curentа si, prin urmare, reprezintа aspecte cheie de audit. Descriem aceste aspecte in raportul nostru de audit, cu exceptia cazului in care legislatia sau reglementarile impiedicа prezentarea publicа a aspectului respectiv sau a cazului in care, in circumstante extrem de rare, considerаm ca un aspect nu ar trebui comunicat in raportul nostru deoarece se preconizeazа in mod rezonabil cа beneficiile interesului public sа fie depаsite de consecintele negative ale acestei comunicаri.

 

Raport cu privire la alte dispozitii legale si de reglementare

 

14.   Am fost numiti de Adunarea Generala a Actionarilor din 2019 prin actul aditional nr. 4 din 21.08.2020 la contactul de prestari servicii nr. 6 din 01.12.2010, sa auditam situatiile financiare ale U.A.M.T. S.A. pentru exercitiile financiare 2019, 2020, 2021. Durata totala neintrerupta a angajamentului nostru este de 10 ani, acoperind exercitiul financiar incheiat la 31 Decembrie 2019.

 

Confirmаm ca:

          ● In desfasurarea auditului nostru, ne-am pastrat independenta fatа  de entitatea auditatа.

          ● Nu am furnizat pentru UAMT SA si filialele sale serviciile non audit interzise, mentionate  la articolul 5 aliniatul (1) din Regulamentul UE nr.537/2014.

 

 

Consecventa cu raportul suplimentar adresat Comitetului de Audit

 

Opinia noastra de audit asupra situatiilor financiare consolidate si individuale exprimata in acest raport este in concordanta cu raportul suplimentar adresat Comitetului de Audit al Societatii, pe care l-am emis in aceeasi data in care am emis acest raport.

 

 

 

In numele,

Leocont Expert S.R.L.

Membru al Camerei Auditorilor Financiari din Romania (CAFR),

avand legitimatia nr. 164

 

 

 

Auditor financiar – Leonica BOCHIS

 

 

Membru al Camerei Auditorilor Financiari din Romania (CAFR),

avand legitimatia nr. 706

Oradea, 31 august 2020



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.