Stiri Piata


TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. - TRANSI

Propunere dividend 2022

Data Publicare: 20.03.2023 12:08:25

Cod IRIS: 75884


PROPUNEREA SOCIETATII

privind repartizarea pe destinatii a profitului net realizat in exercitiul financiar din anul 2022,

fixarea dividendului brut pe actiune

 

- punctul 3 al ordinii de zi a sedintei A.G.O.A. din data de 24/25.04.2023

 

 

 

Preambul

 

Politica Transilvania Investments Alliance privind remunerarea propriilor actionari are in vedere urmatoarele aspecte relevante:

u  Interesul investitional pe termen lung este generat de atingerea unor randamente atractive si sustenabile pe un orizont de timp previzibil;

u  Angajarea si sustinerea unor rate excesive de distribuire a dividendelor din rezultatele pozitive obtinute nu s-a dovedit fezabila pe termen mediu/lung, deoarece determina o erodare accelerata (valorica si calitativa) a portofoliului administrat si limiteaza derularea programelor investitionale;

u  Finantarea optima a programelor investitionale anuale presupune angajarea pe un orizont mediu si lung a resurselor financiare si este bazata atat pe factori interni (eficientizarea programelor dezinvestitionale pentru facilitarea procesului de valorificare a participatiilor incadrate in categoria exit accelerat), cat si pe factori externi (conjunctura generala caracterizata prin conditiile de lichiditate si evolutia reperelor de tranzactionare);

u  Interesul Societatii referitor la corelarea fluxurilor de trezorerie cu cerintele de remunerare a actionarilor, astfel incat operatiunile necesare asigurarii resurselor financiare sa nu determine efecte negative semnificative asupra valorii si calitatii portofoliului administrat.

 

Pentru perioada 2020-2024, in stransa corelare cu nivelul lichiditatilor existente, cu stadiul procesului de restructurare a portofoliului administrat si cu cerintele de asigurare a resurselor necesare pentru derularea programelor investitionale, Politica de remunerare a actionarilor TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE prevede urmatorul mix de instrumente de remunerare a capitalului investit in titlurile TRANSI:

u  Distribuirea de dividende in numerar ce vizeaza un randament competitiv prin raportare la pretul mediu de tranzactionare aferent exercitiului financiar pentru care se calculeaza dividendul;

u  Derularea unor programe de rascumparare de actiuni TRANSI urmate de anularea acestora si reducerea capitalului social al companiei, sub rezerva aprobarii de catre actionarii Societatii.

 

Aceeasi politica mentioneaza faptul ca in scopul cresterii nivelului surselor de finantare din profitul net care ramane la nivelul Societatii pentru derularea programelor investitionale si asigurarea sustenabilitatii activitatii acesteia, in deplin acord cu interesul pe termen lung al actionarilor, Societatea are in vedere distribuirea de dividende in numerar ce vizeaza o rata de distribuire de aproximativ 30% din profitul net realizat si repartizat, dar nu mai mult de un nivel ce ar genera un randament maximal de 5% prin raportare la pretul mediu de tranzactionare aferent exercitiului financiar pentru care se calculeaza dividendul. In situatia in care, in deplin acord cu contextul macroeconomic si investitional general, Societatea identifica o serie de oportunitati investitionale care ar putea conduce la cresterea ANC, respectiv a valorii de piata a actiunilor TRANSI, Societatea poate avea in vedere propunerea de repartizare a intregului profit catre rezerve legale si/sau alte surse proprii de finantare, in baza hotararii adunarii generale a actionarilor. Argumentele ce vor sta la baza acestei decizii vor fi evidentiate in cadrul propunerii anuale de repartizare a rezultatului exercitiului.

 

PROPUNEREA SOCIETATII privind repartizarea pe destinatii a profitului net realizat in exercitiul financiar din anul 2022, fixarea dividendului brut pe actiune

 

"3. Aprobarea repartizarii pe destinatii a profitului net realizat in exercitiul financiar din anul 2022 si fixarea dividendului brut pe actiune in suma de 0,0140 lei/actiune".

 

In situatiile financiare anuale intocmite de societate pentru activitatea desfasurata in exercitiul financiar din anul 2022, conform I.F.R.S., astfel cum acestea sunt supuse aprobarii adunarii generale ordinare a actionarilor societatii, cu privire la profit, sunt prezentate urmatoarele date:

 

                                                                                                                                                          - lei -

Total venituri nete

91.339.937,00

Total cheltuieli operationale

28.188.159,64

Profit inainte de impozitare

63.151.777,36

Venit impozit pe profit

569.960,80

Profit net de repartizat

63.721.738,16

 

Conducerea Societatii propune si recomanda Adunarii Generale Ordinare a actionarilor ca profitul net realizat in exercitiul financiar din anul 2022 sa fie repartizat pe urmatoarele destinatii:

 

Nr.

crt.

Destinatie

Suma (lei)

1.

Dividende

30.274.213,16 lei

( 0,0140 lei / actiune)

2.

Alte rezerve - surse proprii de finantare constituite din profit

 

33.447.525,00 lei

 

TOTAL profit net realizat si repartizat

63.721.738,16 lei

 

Dividendul brut ce urmeaza a se acorda pentru o actiune detinuta la data de inregistrare se fixeaza la 0,0140 lei/actiune, reprezentand un randament de 4,9% prin raportare la pretul mediu de tranzactionare a actiunilor TRANSI pe piata BVB-REGS in perioada 01.01.2022-31.12.2022.

 

Valoarea propusa pentru dividendul brut cuvenit actionarilor pentru exercitiul financiar 2022:

u  este in concordanta cu politicile Societatii de remunerare a propriilor actionari;

u  dividendul propus a se acorda din profitul net aferent anului 2022 (0,0140 lei/actiune) presupune randament implicit al dividendului situat in zona maximala prevazuta de politica mentionata anterior;

u  dividendul de 0,0140 lei/actiune propus a se acorda pentru anul 2022 implica o rata de distribuire a dividendului de aprox. 47,5% prin raportare la rezultatul exercitiului din care se realizeaza distribuirea (nivel net superior ratei prevazute de politica de remunerare mentionata anterior).

 

Plata dividendelor din profitul realizat in exercitiul financiar 2022 se va face conform prevederilor legale in vigoare. Eventualele costuri aferente platii dividendelor vor fi suportate de catre actionari.

Modalitatile de plata si procedurile corespunzatoare vor fi stabilite de catre Directorat si vor fi aduse la cunostinta actionarilor printr-un comunicat ce va fi publicat cel putin intr-un ziar de circulatie nationala si care va fi postat pe website-ul societatii: www.transilvaniainvestments.ro.

 

Actionarii indreptatiti sa primeasca dividendele distribuite din profitul net realizat in exercitiul financiar din anul 2022 sunt cei inregistrati in registrul consolidat al actionarilor la data de inregistrare ce va fi aprobata de adunarea generala ordinara a actionarilor, in conformitate cu prevederile art. 87 alin.3 din Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata.

 

Conducerea societatii propune si supune aprobarii adunarii generale a actionarilor ca data de inregistrare sa fie 31.05.2023, iar data platii sa fie 23.06.2023. 

 

 

Presedinte Executiv

Radu - Claudiu ROSCA

 

 

 

Vicepresedinte Executiv

Theo - Dorian BUFTEA

 

 

Vicepresedinte Executiv

Stela CORPACIAN

 

 

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.