Stiri Piata


OMV PETROM S.A. - SNP

Parteneriat pentru deschiderea primei statii de alimentare cu GNL si GNC

Data Publicare: 29.11.2023 10:00:15

Cod IRIS: 839BB

                     

OMV Petrom si Vulcangas Romania: parteneriat pentru deschiderea primei statii de

alimentare cu gaz natural lichefiat (GNL) si comprimat (GNC) in reteaua Petrom

 

   Statia de alimentare cu GNL si GNC va fi operationala in anul 2025

   Utilizarea GNL/GNC in locul combustibililor conventionali poate contribui la o reducere cu 15% a emisiilor de carbon

 

OMV Petrom, cea mai mare companie integrata de energie din sud-estul Europei, anunta ca a incheiat un parteneriat cu Vulcangas Romania pentru deschiderea de statii de alimentare cu gaz natural comprimat si lichefiat. Prima dintre acestea se estimeaza ca va fi operationala in anul 2025 si va fi instalata in statia Petrom din localitatea Chitila Sat, judetul Ilfov. Aceasta statie este destinata atat transportului usor de marfuri, cat si autocamioanelor pentru transport greu. Urmatoarele statii vor fi instalate in functie de evolutia cererii de GNL si GNC in Romania.

Radu Caprau, membru al Directoratului, responsabil pentru activitatea de Rafinare si Marketing: „Prin acest parteneriat continuam diversificarea ofertei pentru mobilitate pentru transportul de marfa pe distante medii si lungi, sustinand dezvoltarea pietei de GNL si GNC. Gazul natural poate fi o optiune viabila pentru tranzitia catre un transport mai curat”.

Costantino AMADEI, administrator Vulcangas Romania: Apreciem  colaborarea cu OMV Petrom pentru a aduce expertiza si experienta noastra in furnizarea de solutii de gaz natural lichefiat si gaz natural comprimat pe piata romaneasca. Concentrarea noastra pe inovatie, dezvoltare durabila si servicii bazate pe calitate si siguranta pentru toti clientii nostri ne face sa impartasim aceleasi valori cu partenerul nostru OMV Petrom. Avand toate aceste instrumente si valori comune la indemana putem deveni impreuna actori importanti pe piata romaneasca de gaz natural lichefiat si gaz natural comprimat.”

Transportul de marfa pe baza de GNL/CNG genereaza o cantitate de emisii de dioxid de carbon cu aproximativ 15% mai redusa, emisii de oxizi de sulf cu 50% mai putine si aproape nu genereaza emisii de particule grele. Un camion alimentat cu GNL/CNG poate beneficia de o autonomie de pana la 1.600 de kilometri.

  

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep in 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si in tarile invecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinarii, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV Petrom este o companie in care actionarii romani detin peste 42% din actiuni (din care statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,7%, iar 21,7% sunt detinute de fondurile de pensii din Romania, la care se adauga aproape 500,000 de investitori individuali si alte entitati romanesti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,2% din actiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt detinute de alti investitori straini. Din totalul actiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentand taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 - 2022. In aceeasi perioada, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro. In anul 2022 impozitele platite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale Romaniei.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In perioada 2007 - 2022, compania a alocat circa 120 milioane de euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom si-a anuntat sprijinul pentru recomandarile emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice privind riscurile si oportunitatile asociate schimbarilor climatice. OMV Petrom raporteaza anual progresul realizat in ceea ce priveste implementarea acestor recomandari.

 

Despre VulcangasRomania Societa Italiana Gas Liquidi S.P.A 

Vulcangas Romania este subsidiara a Societa Italiana Gas Liquidi S.P.A., fondata in 1978 de Familia Fabbri, furnizor de top al solutiilor de gaze naturale si GPL auto in Italia.  

Societa Italiana Gas Liquidi S.P.A. "Vulcangas" cu sediul central in Rimini  este o companie lider in sectorul distributiei de GNL in Small Scale in Italia si Europa, care lucreaza constant, de peste 40 de ani, pentru a oferi cele mai bune servicii clientilor sai.   

Respectul pentru natura este una dintre valorile identitare ale Vulcangas. Investitiile in cercetare si inovare au determinat compania sa deschida divizia de energie regenerabila si din 2013 pe cea de gaz natural lichefiat (GNL). Dupa  numai doi ani, in anul 2015, a deschis prima statie de GNL, prin modernizarea statiei proprii de alimentare cu combustibili conventionali din Rimini.   

In 2018, lansand  propriul card de alimentare  pentru vehiculele ce functioneaza cu gaz natural lichefiat sau gaz natural comprima, Vulcancard, continua expansiunea  pe aceasta piata. In octombrie 2020, Vulcangas a efectuat prima alimentare dintr-o Biorafinarie,  a transportat si  a pus pe piata  spre  consum prima cantitate de  Bio-LNG in Italia.  

Intregul lant de aprovizionare cu Bio-LNG este certificat de la Biorafinarie pana la utilizatorul final, prin circuitul Vulcancard.   

Astazi, Vulcangas,  proprietar al mai multor statii de LNG detinute in Italia si in strainatate, este primul operator italian pentru comercializarea LNG, cu peste 7.500 tone pe luna alimentate de la terminalele Fos sur Mer, Ravenna, Krk, Zeebrugge, Rotterdam, furnizand constant GNL si GNC  atat clientilor sai italieni, cat si celor europeni.  

Vulcancard este cardul dedicat vehiculelor alimentate cu GNC, GNL si Bio-LNG, card acceptat in 90 de statii de alimentare din Italia si 50 de statii din intreaga Europa (www.lngcorridor.com).  

 

 

 

Contact:

OMV Petrom Relatia cu Investitorii

Tel: +40 372 161930, Fax: +40 372 868518
e-mail:
investor.relations.petrom@petrom.com

  Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.