Stiri Piata


OMV PETROM S.A. - SNP

OMV Petrom si Complexul Energetic Oltenia investesc in energia fotovoltaica

Data Publicare: 03.10.2022 8:30:11

Cod IRIS: 95147

                            

 

OMV Petrom si Complexul Energetic Oltenia investesc in productia de energie fotovoltaica

 

   Cele doua companii vor construi patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulata de ~450 MW

   Investitiile totale se ridica la peste 400 milioane de euro

   Prin punerea in functiune a celor patru parcuri, puterea instalata de energie solara a Romaniei creste cu ~30%

 

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie integrata din Europa de Sud-Est, va construi, in parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), patru parcuri fotovoltaice cu o putere totala de ~450 MW.

In decembrie 2021, OMV Petrom a fost desemnata ca investitor selectat pentru aceste proiecte, la finalul unei proceduri de selectie organizate de CE Oltenia. Investitiile totale necesare pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice se ridica la peste 400 milioane de euro, circa 70% fiind finantate prin Fondul de Modernizare.

Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze si Energie: „Ne-am propus ca pana in 2030 sa punem in functiune o capacitate mai mare de 1 GW de energie din surse regenerabile, inclusiv prin parteneriate. Prin asocierea cu CE Oltenia progresam semnificativ spre acest obiectiv si impreuna contribuim la tranzitia energetica a Romaniei. Puterea instalata a celor patru parcuri fotovoltaice va spori cu o treime puterea totala instalata la nivel national de energie solara, care in prezent este de aproximativ 1,4 GW.”

Daniel Burlan, presedinte al Directoratului CE Oltenia: „CE Oltenia - cel mai mare producator de energie pe baza de carbune din Romania, trebuie sa isi adapteze strategia de dezvoltare la noile tendinte si cerinte care vizeaza decarbonarea sistemului energetic si diversificarea mixului energetic al Romaniei prin inlocuirea unitatilor pe baza de lignit cu centrale pe baza de gaz si proiecte de energie regenerabila, in vederea mentinerii in siguranta a sistemului energetic National (SEN). Implementarea in parteneriat cu OMV Petrom a celor patru parcuri fotovoltaice reprezinta un obiectiv important pentru societate, atat in ceea ce priveste contributia la tranzitia energetica a Romaniei, cat si pentru implementarea masurilor din Planul de restructurare aprobat de Comisia Europeana.”

Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Isalnita, Tismana, Rosia si Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatari miniere operate de CE Oltenia.

Conform estimarilor curente, parcurile vor furniza energie electrica sistemului energetic national incepand cu 2024.

Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entitati juridice separate, intr-o structura de participatie de 50% - 50%. Intentia este ca energia electrica produsa sa fie vanduta de aceste entitati catre cei doi parteneri, in proportie egala.

 

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie integrata din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep in 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si tarile invecinate prin intermediul a aproximativ 790 benzinarii, sub doua branduri, OMV si Petrom.

Actiunile OMV Petrom sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori din Londra. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,6% din actiunile OMV Petrom, iar 28,4% sunt detinute de persoane fizice si juridice.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 35 miliarde de euro reprezentand taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 - 2021. In aceeasi perioada, compania a investit circa 17 miliarde de euro.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In perioada 2007 – 2021, compania a alocat peste 80 de milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom si-a anuntat sprijinul pentru recomandarile emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice) privind riscurile si oportunitatile asociate schimbarilor climatice.

 

Contact:

OMV Petrom Relatia cu Investitorii

Tel: +40 372 161930, Fax: +40 372 868518
e-mail:
investor.relations.petrom@petrom.com

 

Despre CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia este un producator de energie pe baza de carbune, dispunand de 9 grupuri energetice cu o capacitate instalata de 2.595 MW.

CE Oltenia ofera:

·         energie de baza in sistemul energetic national, acoperind o cota de maxim 30% din productia de energie din SEN

·         energie sigura, reprezentand un important factor de stabilitate in SEN; toate cele 9 grupuri sunt calificate pentru asigurarea serviciilor de sistem si pentru furnizarea reglajului secundar

·         energie performanta, avand un proces de productie eficient si fiabil prin prelungirea duratei de viata a capacitatilor de productie existente

·         energie curata, indeplinind toate cerintele actuale de mediu care au solicitat eforturi financiare de cca un miliard de euro; este singurul producator din Romania care are implementate, la toate grupurile energetice, instalatii de desulfurare a gazelor de ardere si instalatii de evacuare in slam dens a zgurii si cenusii rezultate din procesul de ardere.

 

Principalii actionari: Ministerul Energiei (77%) si Fondul Proprietatea  (21,5%).

Capitalul social:  270 milioane lei.

Cifra de afaceri:  3,3 miliarde lei.

Numarul de personal: peste 11.000.

 

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.