Stiri Piata


ROMPETROL RAFINARE S.A. - RRC

Comunicat - etapa noua in ecologizarea batalelor istorice din rafinaria Vega

Data Publicare: 16.07.2019 17:19:29

Cod IRIS: 3C92A

Data: 16 iulie 2019 Contact: Bogdan Urzica

Tel: 021/305.77.45

Rompetrol Rafinare, o noua etapa in ecologizarea batalelor istorice din rafinaria Vega

Rompetrol Rafinare anunta continuarea programului de remediere si ecologizare a batalelor istorice din cadrul rafinariei Vega Ploiesti si trecerea in etapa cea mai importanta – neutralizarea si eliminarea efectiva a gudroanelor acide si a reziduurilor petroliere. Termenul de finalizare a lucrarilor este prognozat pentru 2022, efortul investitional ridicandu-se la cateva zeci de milioane USD.

“Este un proiect important pentru Rompetrol Rafinare si actionarul sau majoritar – KMG International si demonstreaza angajamentul nostru pentru reducerea continua a impactului activitatilor si operatiunilor asupra mediului inconjurator si a sanatatii comunitatilor locale, dar si eforturile pentru alinierea la cele mai exigente prevederi din legislatia nationala si europeana in domeniu. Realizarea acestui program complex implica nu doar alocarea unor resurse financiare extraordinare, ci si adoptarea celor mai bune tehnologii disponibile, luarea celor mai riguroase masuri de siguranta si o conlucrare permanenta cu toti cei implicati“ declara Yedil Utekov, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Batalele reflecta evolutia industriei de rafinare de peste 160 de ani, gudroanele acide si reziduurile petroliere fiind rezultate si depozitate in proportie covarsitoare in perioada anterioara privatizarii rafinariei Vega Ploiesti (1905-1999).

In momentul privatizarii - 1999, cantitatea de deseuri pe care viitorul actionar urma sa o preia in vederea ecologizarii era estimata la circa 62.000 tone, ulterior constatandu-se ca volumul existent in batale este de cel putin 4 ori mai mare. Pana in prezent, a fost eliminata o cantitate de peste 80.000 tone, costurile aferente ridicandu-se la circa 17.4 milioane USD.

Etapa actuala implica doua directii principale: tratarea gudroanelor si transformarea acestora intr-un deseu solid, care va fi depozitat on site fara pericol pentru sanatate si mediu, precum si valorificarea prin co-incinerare in unitati autorizate (fabrici de ciment). Reziduurile petroliere au proprietati si caracteristici fizico-chimice diferite, cum ar fi nivelul de aciditate sau densitate, diferentele fiind generate de modalitatile de procesare a titeiului care au fost utilizate in trecut precum si de produsele rafinate obtinute.

Pentru protejarea comunitatilor locale din Blejoi si Tantareni, rafinaria a dezvoltat si implementat un program de masuri, prin care se numara crearea unei perdele verzi in jurul batalelor, monitorizarea constanta a panzei freatice prin intermediul a peste 20 foraje, amplasarea de statii de monitorizare a aerului, montarea de panouri fonoizolante pentru reducerea zgomotului, exhaustoare/„aspiratoare” industriale pentru retinerea prafului si gazelor, statii de desprafuire, precum si de spalare utilaje si autovehicule, dar si utilizarea perdelelor de apa pentru retinerea particulelor.

Operatiunile vor fi monitorizate prin masuratori on-line ale parametrilor de mediu si prin masuratori perimetrale pentru respectarea limitelor maxime de zgomot admise prin lege. In plus, rafinaria va monta in perioada urmatoare un panou electronic de afisaj la limita perimetrului sau, care va oferi in timp real celor interesati principalii parametri de mediu.

Pentru aprovizionarea cu produsele necesare, precum si pentru evacuarea catre punctele autorizate de valorificare a gudroanelor tratate, s-a stabilit o cale de acces dedicata catre DN1B – centura Ploiesti. Traseul a fost ales si agreat impreuna cu autoritatile locale, pentru reducerea impactului asupra zonelor rezidentiale.

In prima faza, traficul zilnic este estimat la circa 5 camioane, acesta urmand sa se modifice, dupa caz, in functie de volumul si necesarul de produse/materiale. Programul de lucru aprobat pentru desfasurarea operatiunilor de remediere a batalelor este de luni pana vineri, 10 ore pe zi, cu pauza de o ora.

“Cu sprijinul comunitatilor locale si al autoritatilor de resort ne dorim sa finalizam cu succes acest amplu proiect de mediu - unul dintre cele mai ample de pe teritoriul Romaniei. Un criteriu major in alegerea solutiei tehnologice l-a reprezentat si sustenabilitatea acesteia, compania urmand sa asigure monitorizarea zonei si a surselor de apa pe o perioada de 30 de ani de la incheierea lucrarilor” adauga Yedil Utekov.

Eliminarea gudroanelor acide istorice nu este singura investitie de mediu in derulare pentru rafinaria Vega. In acest an, Rompetrol Rafinare are in derulare investitii de circa 8 milioane de dolari pentru a mentine rafinaria Vega la cele mai inalte standarde de calitate, de mediu si pentru siguranta angajatilor si a orasului Ploiesti.

Cu o capacitate de prelucrare de circa 400.000 tone/an, unitatea din Ploiesti functioneaza in sinergie perfecta cu rafinaria Petromidia Navodari, care ii asigura materiile prime/semifabricate necesare obtinerii de produse si solutii speciale (solventi ecologici, bitum cu destinatie speciala, combustibili ecologici pentru incalzire, alte produse dedicate – white – spirit, n-hexan etc).

In prezent, Rompetrol Rafinare opereaza Petromidia Navodari - cea mai mare rafinarie din Romania si una dintre cele mai moderne si complexe din regiunea Marii Negre, Vega Ploiesti - cea mai longeviva unitate de prelucrare in functiune (1905) si singurul producator intern de bitum si hexan, dar si divizia de petrochimie - unicul producator de polimeri.

Compania este detinuta in principal de KMG International (54,63%; direct si indirect) si statul roman prin Ministerul Energiei (44,69%).

Departamentul de Comunicare si Relatii Publice

KMG International



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.