Stiri Piata


SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. - EL

Electrica a atras o noua finantare de 17,4 mil. euro prin Fondul de Modernizare

Data Publicare: 29.11.2023 16:45:55

Cod IRIS: DA125

Comunicat

Electrica a atras o noua finantare nerambursabila in valoare de 17,4 mil EUR prin Fondul de Modernizare 

Electrica anunta actionarii si investitorii asupra faptul ca filiala sa Distributie Energie Electrica Romania (DEER) a atras inca o finantare europeana nerambursabila prin Fondul pentru Modernizare (FM), in valoare de 17,36 milioane EUR, reprezentand aproximativ 80% din cheltuielile eligibile pentru un proiect de investitii in reteaua de distibutie de energie electrica, proiect a carui valoare estimata este de aproximativ 27,65 milioane EUR (cu TVA).

Acest proiect completeaza lista celor 5 proiecte de investitii pentru care DEER a atras circa 64,15 mil EUR (cu TVA) prin Fondul de Modernizare (Electrica a transmis pietei de capital doua comunicate in datele de 30 iunie - cod IRIS 4EB49, Cod LSE RNS 5930E si de 19 iunie 2023 - cod IRIS 647D5, Cod LSE RNS 1969D). In ceea ce priveste stadiul acestor 5 proiecte, 1 proiect este in executie, 3 proiecte sunt in faza de achizitie, iar 1 proiect este in pregatire pentru achizitie.

Acest proiect consta in realizarea Statiei de Transformare 110/20/10 kV in zona cartierului Someseni, din Cluj-Napoca, si are ca obiectiv alimentarea cu energie electrica a consumatorilor existenti din zona estica si zona metropolitana a municipiului Cluj-Napoca, respectiv comuna Apahida. Cartierul Someseni si zonele invecinate acestuia, respectiv comuna Apahida, prin localitatile Sannicoara, Apahida si Dezmir, reprezinta o zona aflata in plin proces de dezvoltare, atat industriala, cat si rezidentiala. Pe langa statia de transformare, proiectul de investitii vizeaza modernizarea a 5 posturi de transformare, construirea a 2 noi posturi de transformare, modernizarea de linii electrice de 110 kV (4,2 km) si construirea de noi linii electrice de 110 kV (38,2 km).

 

Din valoarea totala a proiectului, de 138,23 milioane lei (27,65 milioane euro) (cu TVA), costurile eligibile sunt de 108,5 milioane lei, iar contributia primita prin Fondul de Modernizare este de 86,8 milioane lei (17,36 milioane euro) (reprezentand 80% din costurile eligibile). Pentru partea de costuri neeligibile, conform Metodologiei de stabilire a tarifelor de distributie, pentru mijloacele fixe aferente investitiilor in retelele de distributie realizate din fonduri proprii in cadrul unor proiecte cofinantate din fonduri europene nerambursabile, puse in functiune incepand cu data de 1 februarie 2021, se stabileste un stimulent in valoare de 2 puncte procentuale peste rata reglementata a rentabilitatii aprobata.

 

Nota: valorile in EUR au fost calculate estimativ la un curs de 5 RON/EUR

Fondul de Modernizare este un instrument de finantare ce contribuie la obiectivele Pactului ecologic european prin sprijinirea unei tranzitii juste din punct de vedere social catre o economie verde. Mai multe detalii despre fondul de modernizare pot fi regasite pe website-urile oficiale:

·         https://modernisationfund.eu/ (doar in limba engleza)

·         https://oportunitati-ue.gov.ro/program/fondul-pentru-modernizare/ (in romana si engleza)

·         https://energie.gov.ro/category/fondul-pentru-modernizare/  (doar in limba romana).

 

Detail de contact:

Squad Relatia cu Investitorii

E-mail: ir@electrica.ro

Telefon: +40 731 796 111

 

Director General

Alexandru-Aurelian Chirita

 

                                                           

  Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.