Stiri Piata


ALRO S.A. - ALR

Raport trim 1 2022

Data Publicare: 16.05.2022 8:02:01

Cod IRIS: 60777

 

Nr. 44/16.05.2022

Catre:    Autoritatea de Supraveghere Financiara

                Bursa de Valori Bucuresti

Raport curent intocmit in conformitate cu prevederile din Legea nr. 24/2017 (republicata) si Regulamentul ASF nr. 5/2018 (cu modificarile si completarile ulterioare) privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata

 

Data raportului: 16.05.2022

Denumirea entitatii emitente: ALRO S.A.

Sediul social: Slatina, Str. Pitesti, nr.116, Jud. Olt

Numarul de telefon/ fax: 0249 431 901 / 0249 437 500

Codul unic de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului : RO 1515374

Numar de ordine in Registrul Comertului: J28/8/1991

Identificator Unic la Nivel European (EUID): ROONRCJ28/8/1991

Cod LEI: 5493008G6W6SORM2JG98

Capital social subscris si varsat: 356.889.567,5 RON

Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: Bursa de Valori Bucuresti - Categoria Premium (simbol de piata: ALR)

Comunicat de presa

 

ALRO a inregistrat o cifra de afaceri consolidata

de 1,1 miliarde lei in primul trimestru al anului 2022

 

 

Slatina, 16 mai 2022 – ALRO S.A. (BVB: ALR, „Compania” sau „ALRO”), unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, masurati dupa capacitatea de productie, isi anunta astazi Situatiile Financiare Interimare Consolidate Simplificate pentru primul trimestru al anului 2022. Grupul ALRO a inregistrat, in T1 2022, o cifra de afaceri de 1,1 miliarde lei, cu 48% mai mare fata de trimestrul I al anului 2021 cand s-a situat la 744 de milioane lei. Cresterea cifrei de afaceri este rezultatul cotatiilor mai mari ale aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME), combinata cu cererea in crestere pentru produsele cu valoare adaugata mare si foarte mare ale Grupului, in special pentru sectorul aero si cresterea cursului de schimb valutar. Conditiile favorabile de piata au fost, insa, contrabalansate partial de cresterea preturilor utilitatilor si materiilor prime pe pietele internationale. Presiunea ridicata pentru decarbonizarea energiei din Romania si din Europa a condus la anomalii pe piata de energie, incepand din a doua jumatate a anului 2021, ceea ce a determinat o crestere a preturilor de furnizare a energiei electrice, tendinta care a continuat si in T1 2022. Toti acesti factori externi au condus la o pierdere neta de 18 milioane lei in T1 2022, mai mica fata de pierderea neta de 62 milioane lei, inregistrata in T1 2021.

 

„Provocarile cu care ne-am confruntat in 2021 sunt, de asemenea, o realitate dura si in 2022, cu un impact si mai mare asupra intregii industrii europene a aluminiului. Avand in vedere contextul actual, UE se asteapta sa piarda in 2021-2022 aproximativ 50% din capacitatea sa de aluminiu primar. Pentru Grupul ALRO, flexibilitatea, adaptarea si o noua mentalitate definesc modelul nostru de afaceri pentru a ne continua activitatea, una strategica la nivel national si european. Continuam sa dovedim ca masurile pe care le-am implementat pentru reducerea costurilor, optimizarea proceselor, continuarea investitiilor strategice si, in plus, asumarea unei productii mai mici de aluminiu electrolitic si suspendarea treptata a trei din cele cinci hale de electroliza in primul trimestru al anului 2022 ne-au ajutat sa limitam pierderea neta, pastrandu-ne in acelasi timp lichiditatea si indeplinindu-ne toate obligatiile noastre financiare, inclusiv platile aferente salariilor, impozitelor sau imprumuturilor”, a declarat Marian NASTASE, Presedintele Consiliului de Administratie ALRO. „Punem accent, mai mult ca oricand, pe produsele din aluminiu cu valoare adaugata mare si foarte mare si pe profilele extrudate personalizate, in timp ce ne directionam majoritatea resurselor pentru a creste capacitatea facilitatii de reciclare din Eco-Topitorie. Intre timp, am suplimentat necesarul de aluminiu cumparand metal primar rece de pe piata si procesandu-l. Toate aceste decizii si eforturi ne-au ajutat sa limitam impactul imens al preturilor la energie electrica asupra rezultatului nostru final”, a adaugat Marian NASTASE, Presedintele Consiliului de Administratie ALRO.

 

Analiza de piata si operationala

 

In T1 2022, pretul aluminiului LME a ​​inregistrat o medie record de 3.280 USD/tona, mai mare cu 56% decat in T1 2021, cand media era de 2.096 USD/tona. Nivelul maxim al cotatiilor LME din perioada de raportare a fost de 3.985 USD/tona, comparativ cu un maxim de 2.261 USD/tona in T1 2021. 

Pentru a profita de conditiile favorabile ale pietei si de cererea in crestere, Grupul ALRO s-a concentrat pe cresterea productiei si a vanzarilor de produse prelucrate. Ca atare, productia de placi, pentru sectorul aero, produsele cu cea mai mare profitabilitate ale Grupului, a crescut cu 5.000 de tone fata de T1 2021. Vanzarile au crescut cu aproape 23% in volum in perioada raportata. 

Grupul a continuat sa vanda produsele sale pe pietele traditionale din UE. Grupul ALRO nu are o expunere fata de partile afiliate si/sau clienti sau furnizori cheie din Rusia sau din Ucraina si nu exista alte sanctiuni care sa afecteze afacerile Grupului.

 

Cresterea veniturilor a fost, insa, contrabalansata partial de majorarea fara precedent a preturilor energiei, care a dus la cresterea cu 48% a costului  bunurilor vandute, in primul trimestru din 2022, fata de primul trimestru din 2021 si, in final, la o pierdere neta de 18 milioane lei, in primul trimestru al acestui an. Grupul a reusit sa limiteze pierderea totala prin suspendarea temporara a activitatii in trei din cele cinci hale de electroliza si cumparand si procesand metal primar rece de pe piata, reducand astfel consumul total de energie electrica. Mai mult, Grupul ALRO si-a continuat investitiile in cresterea capacitatii de reciclare din Eco-Topitorie pentru a furniza metalul necesar productiei de laminate plate cu doar 5% din consumul de energie electrica in comparatie cu aluminiul electrolitic.

 

Desi s-a confruntat cu un mediu international volatil, Grupul ALRO a continuat angajamentul fata de comunitate. Astfel, Grupul a sprijinit UNICEF in Romania cu donatii de 300.000 lei pentru a-i ajuta pe cei afectati de conflictul din Ucraina. De asemenea, s-a alaturat campaniei Guvernului Romaniei „Ucraina – Impreuna ajutam mai mult” prin donarea de medicamente, echipamente medicale, obiecte personale si combustibil pentru refugiati, in valoare de 300.000 lei si prin oferirea de cazare refugiatilor. 

Mai mult, de la inceputul pandemiei de COVID-19, ALRO a donat aproximativ 2,5 milioane lei institutiilor implicate in prevenirea si combaterea efectelor pandemiei si a devenit partener pentru autoritati in efortul lor de a accelera campania de vaccinare prin deschiderea a doua centre de vaccinare pentru angajatii Grupului si familiile acestora in Slatina si Tulcea. 

Aceste rezultate financiare, asa cum sunt incluse in Raportul trimestrial consolidat pentru T1 2022 si in Situatiile Financiare Interimare Consolidate Simplificate pentru primul trimestru al anului 2022 (neauditate), sunt disponibile intr-un document separat pe site-ul web al Companiei, categoria Relatii cu investitorii, sectiunea Rapoarte: http://www. alro.ro/en/reports si la link-ul de mai jos:

 

Marian-Daniel NASTASE                                                Gheorghe DOBRA

Presedintele Consiliului de Administratie                                 Director General

 

 

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati:

www.alro.ro

 

Florenta Ghita

Bucuresti

Telefon: +40 744 644 004

E-mail: investor.relations@alro.ro  

 

Note catre editor:

Grupul ALRO

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producatorul de aluminiu, Alum S.A. - producatorul de alumina, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extractie a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producator de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding si de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding  si Bauxite Marketing Ltd – marketing, Vimetco Trading – vanzari de aluminiu. Avand aceasta structura, Grupul a creat un lant de productie integrat, asigurand materiile prime pentru ALRO.

ALRO

ALRO este o subsidiara a Vimetco PLC (Republica Cipru), un producator global de aluminiu primar si prelucrat integrat vertical. Structura actionarilor ALRO este: Vimetco PLC (54,19%), Paval Holding (23,21%), Fondul Proprietatea (10,21%) si altii (12,38%).

ALRO este unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati vertical, dupa capacitate, din Europa, avand o capacitate de productie instalata de 265.000 tpa, 35.000 de tone pe an de aluminiu reciclat si cu o capacitate de 335.000 de tone pe an de aluminiu turnat si facilitati de procesare de 130.000 de tone pe an de aluminiu laminat la cald si la rece si divizia de extrudare. 

Principalele piete de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeana, dar Compania are exporturi si in SUA si Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calitatii si are certificatele NADCAP si EN 9100 pentru unitatile de productie pentru industria aerospatiala, produsele sale respectand standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cat si standardele internationale pentru produsele laminate plate. 

Incepand cu data de 18 martie 2019, Comisia de Indici a Bursei de Valori Bucuresti a aprobat includerea ALRO (codul ALR) in BET, indicele principal al pietei, iar in BET-TR (indice care include si dividendele distribuite). Actiunile ALRO au fost listate la Bursa de Valori Bucuresti inca din octombrie 1997 si ALRO reprezinta prima companie din industria aluminiului prezenta in cei doi indici. 

Incepand cu 2020, ALRO si Vimetco Extrusion sunt membre al ASI (Aluminium Stewardship Initiative), o asociatie internationala care contribuie la imbunatatirea durabilitatii in sectorul global al aluminiului.

 

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.