Trendul listarilor continua in primul trimestru la Bursa de Valori Bucuresti iar piata de capital creste cu 4 procente

24.04.2023

  • Sapte listari au avut loc in primul trimestru la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in valoare totala de 428 milioane euro: au fost 6 emisiuni de obligatiuni care au insumat 427 milioane euro si o emisiune de actiuni de aproape 1 milion euro.    
  • In ultimii 5 ani, la BVB au fost derulate 156 de runde de finantare cu actiuni si obligatiuni in valoare cumulata de 6,5 miliarde euro.
  • Pretul actiunii emitentului BVB, companie listata pe propria piata, a atins in martie un nivel maxim istoric de 47,7 lei. Actiunea BVB a avut cea mai mare crestere din randul emitentilor din indicele BET: plus 13,5% intr-o singura luna.
  • Piata de capital din Romania a crescut cu 3,8% in primul trimestru luand in calcul indicele BET-TR, insa aceasta evolutie a avut loc pe fondul unei lichiditati in scadere.

Radu Hanga, Presedinte BVB:

  • Performanta raportata in martie de BVB in calitate de emitent, de +13,5%, vine dupa ce anul trecut actiunea a avut un randament de 42%, incluzand si dividendul, si a obtinut astfel cea mai importanta evolutie dintre companiile din indicele BET. Actiunea BVB a ajuns la 47,7 lei in martie, cel mai inalt nivel de la listare, si tot atunci a fost depasit un nou record: peste 3.300 de actionari la nivelul emitentului BVB.
  • Intr-un context mai larg, numarul investitorilor in piata de capital a ajuns la 133.000, nivel ce reprezinta un maxim istoric. Proiectele noastre, de la o noua identitate de brand, mai proaspata si mai prietenoasa, la cele privind cresterea vizibilitatii si a atractivitatii pietei de capital ca platforma de finantare a companiilor locale reprezinta elemente care adauga valoare si au primit aprecierea investitorilor.

Adrian Tanase, CEO BVB:

  • Faptul ca vedem o continuare a listarilor fie de actiuni, fie obligatiuni pe bursa reprezinta o confirmare ca piata de capital isi indeplineste cu succes rolul in economie. In ultimii 5 ani, la BVB au fost derulate 156 de runde de finantare cu actiuni si obligatiuni a caror valoare cumulata a ajuns la 6,5 miliarde euro.
  • Continuarea trendului listarilor de instrumente financiare la BVB ne face sa credem ca este fezabil ca pe termen scurt sa ajungem la 200.000 de investitori, daca se mentine ritmul pe care l-am vazut in ultimii ani cumulat cu desfasurarea programului FIDELIS, listarea Hidroelectrica si simplificarea demersurilor fiscale care sunt aplicabile de la 1 ianuarie anul acesta. 

 

Trendul listarilor a continuat pe piata de capital din Romania in primul trimestru al anului, intr-o perioada volatila pentru pietele internationale de capital. Cele 7 runde de finantare derulate prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au totalizat 428 milioane euro: au fost 6 emisiuni de obligatiuni care au insumat 427 milioane euro si o emisiune de actiuni de aproape 1 milion euro. In plus, in primul trimestru, a avut loc si lansarea primului ETF sectorial. Fondul ETF Energie Patria Tradeville are drept obiectiv replicarea performantei indicelui BET-NG al Bursei de Valori Bucuresti dedicat sectorului energetic si utilitatilor aferente, un domeniu important pentru economia nationala si pentru investitori. Tot in primul trimestru, a avut loc si un transfer de pe AeRO pe Piata Principala: Safetech Innovations (SAFE), companie romaneasca de securitate cibernetica, prezenta pe piata de capital din ianuarie 2021, a debutat pe 6 februarie pe Piata Reglementata a Bursei sub simbolul bursier SAFE, ca urmare a transferului de pe piata AeRO. Continuarea trendului listarilor este cu atat mai importanta cu cat bursa romaneasca a atins multiple recorduri de tranzactionare in anii precedenti, in special in 2021 si 2022. Mai mult, in ceea ce priveste situatia listarilor in ultimii 5 ani, la BVB au avut loc 156 de runde de finantare in valoare cumulata de 6,5 miliarde euro.

La nivel general, piata de capital din Romania a crescut cu 3,8% la finalul perioadei ianuarie-martie din acest an luand in calcul evolutia companiilor din componenta indicelui BET-TR, care include si dividendele. Se observa astfel o temperare a avansului care depasise 5,5% la finalul primelor doua luni din acest an. De asemenea, cresterea inregistrata la finalul primului trimestru a avut loc pe fondul unei lichiditati in scadere.

In interiorul pietei de capital, o serie de emitenti au atras atentia in martie prin cresterile pe care le-au inregistrat. Pretul actiunii emitentului BVB, companie listata pe propria piata, a atins in martie un nivel maxim istoric de 47,7 lei. Actiunea BVB a avut cea mai mare crestere din randul emitentilor din indicele BET: plus 13,5% intr-o singura luna.

Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a declarat: „Performanta raportata in martie de BVB in calitate de emitent, de +13,5%, vine dupa ce anul trecut actiunea a avut un randament de 42%, incluzand si dividendul, si a obtinut astfel cea mai importanta evolutie dintre companiile din indicele BET. Actiunea BVB a ajuns la 47,7 lei in martie, cel mai inalt nivel de la listare, si tot atunci a fost depasit un nou record: peste 3.300 de actionari la nivelul emitentului BVB. Intr-un context mai larg, numarul investitorilor in piata de capital a ajuns la 133.000, nivel ce reprezinta un maxim istoric. Proiectele noastre, de la o noua identitate de brand, mai proaspata si mai prietenoasa, la cele privind cresterea vizibilitatii si a atractivitatii pietei de capital ca platforma de finantare a companiilor locale reprezinta elemente care adauga valoare si au primit aprecierea investitorilor.”

Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat: „Faptul ca vedem o continuare a listarilor fie de actiuni, fie obligatiuni pe bursa reprezinta o confirmare ca piata de capital isi indeplineste cu succes rolul in economie. In ultimii 5 ani, la BVB au fost derulate 156 de runde de finantare cu actiuni si obligatiuni a caror valoare cumulata a ajuns la 6,5 miliarde euro. Continuarea trendului listarilor de instrumente financiare la BVB ne face sa credem ca este fezabil ca pe termen scurt sa ajungem la 200.000 de investitori, daca se mentine ritmul pe care l-am vazut in ultimii ani cumulat cu desfasurarea programului FIDELIS, listarea Hidroelectrica si simplificarea demersurilor fiscale care sunt aplicabile de la 1 ianuarie anul acesta.”

Evolutia pozitiva a pietei de capital la inceputul acestui an vine dupa un an 2022 marcat de volatilitate si incertitudini. La nivelul pietei de capital romanesti s-au inregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totala de tranzactionare, lichiditate medie zilnica si numar de tranzactii. Astfel, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a atins un nou record in 2022 in ceea ce priveste valoarea totala de tranzactionare realizata pe toate pietele cu toate tipurile de instrumente financiare dupa ce tranzactiile totale au depasit 24 miliarde lei, in crestere cu 11% fata de nivelul din 2021. Tot la nivelul anului trecut, lichiditatea medie zilnica de tranzactionare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piata Reglementata (PR) si Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) a crescut cu 11% si a ajuns la 95,6 milioane lei. Investitorii au realizat in 2022 un nou record in ceea ce priveste numarul de tranzactii cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate pietele: peste 1,67 milioane de tranzactii. In acelasi timp, incertitudinile internationale au condus la scaderi ale pietei, de 1,9% pentru indicele BET-TR, la finalul anului trecut.

Numarul investitorilor de pe piata de capital din Romania a continuat sa creasca si a ajuns la finalul lui 2022 la 133.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparatie, la finalul anului 2021 erau aproape 82.000 de investitori. Acest lucru inseamna o crestere de 62% realizata intr-un singur an. Mai mult, cifra de 133.000 de investitori reprezinta un nou maxim istoric pentru piata de capital din Romania.

Continuarea rundelor de finantare derulate prin BVB reprezinta un aspect puternic pozitiv si vine dupa ce anul trecut la BVB au fost realizate 42 de runde de finantare. Valoarea totala a rundelor de finantare a ajuns anul trecut la 1,9 miliarde euro, fiind foarte aproape de maximul din 2021, de 2 miliarde euro. Piata de capital din Romania a supraperformat prin comparatie cu o serie de indici reprezentativi. In ultimii 5 ani, companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor cresteri de peste 100%, exprimate in moneda unica europeana.