Proiectul legislativ pentru simplificarea impozitarii investitorilor individuali pe piata de capital a trecut de Senat

02.02.2022

Senatul Romaniei a adoptat astazi, 2 februarie, propunerea legislativa pentru simplificarea impozitarii investitorilor din piata de capital. Din cei 120 de senatori prezenti, au fost inregistrate 118  voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva. Propunerea legislativa va merge in Camera Deputatilor, for decizional.

„Salutam decizia Senatului Romaniei de a adopta cu o majoritate covarsitoare acest proiect legislativ care vine in sprijinul pietei de capital si al investitorilor. Votul de astazi este o confirmare a utilitatii acestui demers si relevantei sale pentru toti jucatorii din piata. Credem cu tarie ca prin adoptarea finala si aplicarea prevederilor acestei propuneri legislative vom reusi sa incurajam populatia sa fie mult mai prezenta in piata de capital, astfel facilitand accesul companiilor romanesti la finantare. Aceasta lege aduce avantaje tuturor si, in final, economiei din Romania. Asteptam cu interes dezbaterile din Camera Deputatilor si sustinem in continuare aceasta propunere legislativa”, a declarat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Proiectul de lege prevede retinerea la sursa a impozitelor generate de castigurile de capital pentru investitorii individuali, prin impozitarea diferentiata a profiturilor realizate, si anume cu 1% pentru detinerile de peste un an si 3% pe cele mai mici de un an, fara ca pierderile sa mai fie compensate. Obligatia calcularii, retinerii la sursa, declararii si platii impozitului vor reveni intermediarilor si administratorilor de fonduri. Propunerea legislativa privind modificarea si completarea legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, care include simplificarea impozitarii investitorilor din piata de capital, a fost inregistrata in Senat pentru dezbatere in 13 octombrie 2021. Initiatorii proiectului legislativ sunt deputatii PNL Se­bastian Burduja, Ga­briela Horga, George Tuta si senatorul USR Claudiu Muresan, proiectul fiind sustinut de Bursa de Valori Bucuresti, Autoritatea de Supraveghere Financiara, Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania, Asociatia Romana a Bancilor si Asociatia Brokerilor.