Titlurile de stat Fidelis vandute pe piata de capital in iulie de Ministerul Finantelor au debutat la BVB

16.07.2021

  • Ministerul Finantelor (MFP) a atras 614,5 milioane lei si 59 milioane euro prin trei emisiuni de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS) vandute pe piata de capital. Este a patra oferta de titluri de stat derulata de Ministerul Finantelor la bursa in aproape un an.
  • Prin intermediul celor patru oferte derulate in 2020 si 2021, Ministerul Finantelor a atras de la populatie peste 7 miliarde lei (peste 1,4 miliarde euro)
  • Titlurile de stat pot fi tranzactionate la BVB incepand de vineri, 16 iulie, in mod transparent, prin intermediarii autorizati.

 

Ministerul Finantelor (MF) a atras 614,5 milioane lei si, respectiv, 59 milioane euro (valori insumand 905 milioane lei – 183,5 milioane euro), prin a patra oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS) derulata in ultimele 12 luni prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Astfel, valoarea celor patru runde de finantare derulate in ultimele 12 luni la BVB de catre Ministerul Finantelor a depasit 7 miliarde lei (peste 1,4 miliarde euro).

„Continuarea si in acest an a ofertelor in cadrul programului FIDELIS este o dovada ca Guvernul doreste sa ofere populatiei alternative de economisire sigure prin instrumente guvernamentale. Programul FIDELIS este unul dintre programele de titluri de stat lansate de Ministerul Finantelor si care este derulat prin piata de capital pentru a oferi investitorilor persoane fizice oportunitati de investire si flexibilitate in administrarea disponibilitatilor pentru investitii”, a declarat Prim-ministrul Florin Citu, ministru interimar al Finantelor.

„Suma atrasa de Ministerul Finantelor prin cele patru oferte este una impresionanta si demonstreaza ca investitorii sunt dispusi sa-si plaseze banii atunci cand li se ofera oportunitati de investitii. Putem spune ca a patra oferta pentru vanzarea de titluri de stat Fidelis este un succes luand in calcul suma atrasa si estimarile cu privire la evolutia inflatiei in Romania. Totodata, trebuie sa vedem ca derularea ofertei Fidelis s-a suprapus in mare parte cu derularea altei IPO pentru vanzarea de actiuni. Desi vorbim de doua tipuri de investitori in functie de profilul de risc al acestora, totusi, vedem ca investitorii de retail au dislocat cumulat aproape 1,4 miliarde lei pentru a subscrie la cele doua IPO. Avand aceasta imagine de ansamblu, putem spune ca piata de capital a dovedit din nou ca este capabila sa absoarba oferte de dimensiuni considerabile si sa finanteze economia Romaniei”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

„Ultimii trei ani au demonstrat ca piata de capital se maturizeaza si isi indeplineste rolul de finantare a economiei, iar gama de instrumente disponibile pentru investitii este din ce in ce mai diversificata. Vorbim de aproape 60 de runde de finantare prin obligatiuni, cu o valoare cumulata de peste 3 miliarde de euro, dar si de 17 companii antreprenoriale listate, ale caror capitalizari cumuleaza aproape 1 miliard de euro. Totodata, creste si numarul de investitori, doar in perioada ianuarie 2020 – martie 2021, numarul acestora urcand cu o treime, la aproape 71.000. Ne-am propus sa oferim investitorilor cat mai multe instrumente pentru a tranzactiona si pentru a-si administra portofoliile, iar odata cu lansarea Contrapartii Centrale, gama de astfel de instrumente se va diversifica si mai mult”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Oferta primara de vanzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediata de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager si Intermediar) si Banca Transilvania (Grup de Distributie) si Banca Comerciala Romana si BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumparate si prin participanti eligibili.

Listarea titlurilor de stat este realizata cu sprijinul BT Capital Partners.

„Suntem onorati sa contribuim la crearea unei traditii pe piata de capital. Contributia pe care aceasta a patra emisiune si cele anterioare le au la familiarizarea clientilor cu mediul investitional merg mai departe decat beneficiile legate de economisire sau finantarea statului roman, ceea ce nu face decat sa ne bucure”, a declarat Daniela Secara, Directorul General al BT Capital Partners.

„Apetitul pentru investitii a fost ridicat in ultimul an si emisiunile Fidelis au confirmat faptul ca romanii sunt in cautare de oportunitati de plasare a banilor si doresc sa diversifice modul in care isi administreaza veniturile. Urmatorul pas firesc este tranzactionarea acestor titluri la bursa, unde speram ca interesul sa fie in continuare ridicat. Vedem tot mai multe listari pe bursa, volume in crestere, instrumente de tranzactionare diverse si aceste tendinte ne dau increderea ca dezvoltarea bursei va continua in acelasi ritm accelerat”, a afirmat Valentin Popovici, Director Executiv Piete Financiare BCR.

„Ministerul Finantelor a obisnuit deja investitorii de retail activi pe piata de capital locala cu emisiuni periodice de titluri de stat in cadrul programului Fidelis, ceea ce in fapt a facut posibila consolidarea unui instrument financiar de care era mare nevoie pe piata financiara din Romania. Astfel, investitorii persoane fizice beneficiaza in mod sistematic de un reper autentic pentru randamentul investitiilor in instrumentele cu gradul de risc cel mai scazut in lei si euro, si mai mult decat atat, pot sa-si acomodeze mult mai realist asteptarile privind castigurile asociate instrumentelor financiare emise de companii ce presupun prime de risc mai mici sau mai mari. Pe de alta parte, posibilitatea inglobarii cu flexibilitate nelimitata a titlurilor de stat in portofoliile investitorilor de retail activi la bursa, in functie de profilul lor de risc, reprezinta in sine o dezvoltare calitativa importanta pentru Bursa de la Bucuresti, cat si pentru calitatea actului de administrare a portofoliilor individuale”, a declarat Irina Neacsu, Director Executiv Corporate Finance, BRD – Groupe Societe Generale.

In cadrul celei de-a patra oferte, derulata in perioada 22 iunie – 12 iulie, romanii au plasat aproape 5.900 de ordine de subscriere atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro. Oferta a cuprins titluri de stat in lei cu maturitati de unu, respectiv doi ani, si o emisiune in euro, cu scadenta la doi ani.

Detaliile fiecarei emisiuni sunt disponibile in tabelul de mai jos:

Criteriu

Emisiune lei cu scadenta in 2022

Emisiune lei cu scadenta in 2023

Emisiune euro cu scadenta in 2023

ISIN

RO5O4PH7MDL6

ROTWSR4X3BI9

ROWZDXY07216

Simbol

R2207A

R2307A

R2307AE

Maturitate

15 Iulie 2022

15 Iulie 2023

15 Iulie 2023

Dobanda anuala

2,95%

3,25%

1,00%

Valoare nominala/ titlu de stat

100 lei

100 lei

100 Euro

Numar titluri

3.154.287

2.991.397

589.284

Valoare emisiune

315.428.700 lei

299.139.700 lei

58.928.400 euro

 

Titlurile de stat au intrat la tranzactionare la BVB, vineri, 16 iulie, si pot fi cumparate sau vandute in mod transparent in orice moment prin intermediarii autorizati.

Subscrierea initiala a titlurilor nu a fost comisionata de catre intermediari, iar veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. In emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta de peste 18 ani pana la data inchiderii ofertei, inclusiv.