Finantari de peste 1.5 miliarde euro accesate prin Bursa de Valori Bucuresti doar in primele 10 luni

15.11.2021

• Efervescenta la Bursa de Valori Bucuresti (BVB): in primele zece luni au fost listate 25 de emisiuni de obligatiuni, 9 noi emisiuni de titluri de stat si 19 emisiuni de actiuni. Rundele de finantare derulate insumeaza peste 1,5 miliarde euro.
  • Companiile romanesti listate la BVB devin din ce in ce mai valoroase: capitalizarea totala a societatilor de pe Piata Reglementata si AeRO a ajuns la 232 miliarde lei (echivalentul a 47 miliarde euro) la final de octombrie, o crestere de peste 40% obtinuta doar in acest an.

Radu Hanga, Presedinte BVB:

• Bursa romaneasca a dovedit ca poate sustine finantarea unor proiecte semnificative ca numar si volum: pentru acest an, vorbim de un numar record de runde de finantare prin emisiuni de obligatiuni si de actiuni, a caror valoare cumulata a depasit 1,5 miliarde euro. In ultimii trei ani, la BVB s-au derulat runde de finantare de circa 3,5 miliarde euro.
  • Avem semnale ca trendul listarilor va continua si ca tot mai multe companii au inteles care sunt avantajele listarii pe bursa. La randul nostru, pentru a pune in valoare companiile romanesti de pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare, am creat primul indice, BET AeRO, care sa reflecte dinamica acestui segment.

Adrian Tanase, CEO BVB:

• Succesul rundelor de finantare derulate pana acum demonstreaza ca am reusit la nivelul BVB sa ne indeplinim rolul fundamental de sustinere a economiei romanesti, rol care a devenit cu atat mai valoros intr-un context intern si international dominat de pandemia de coronavirus si intr-un moment in care atragerea de resurse financiare este mai importanta decat oricand.
  • Pentru a stimula si mai mult dezvoltarea companiilor care nu sunt prezente pe piata reglementata, ne-am propus sa redefinim actualul Sistem Multilateral de Tranzactionare, care include piata AeRO, si ne dorim sa obtinem autorizarea AeRO ca piata de crestere: AeRO Growth Market.

Companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au reusit sa obtina performante importante in primele zece luni ale acestui an. Piata de capital din Romania a inregistrat cresteri de 35,1% pentru companiile din componenta indicelui BET-TR, care include si dividendele, si de 28,5% pentru cele mai lichide 19 companii incluse in indicele BET. Valoarea totala a tranzactiilor realizate pe Piata Reglementata cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 15,5 miliarde lei, echivalentul a 3,16 miliarde euro, in crestere cu 17,3% fata de primele zece luni ale anului anterior. Cresteri semnificative au avut loc si in ceea ce priveste lichiditatea: pe Piata Reglementata, valoarea medie zilnica de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente a ajuns la 73,7 milioane lei, in urcare cu 16,8% fata de perioada ianuarie-octombrie a anului trecut.

Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) a inregistrat o evolutie pozitiva accelerata in primele zece luni ale anului cand tranzactiile cu toate tipurile de instrumente financiare s-au cifrat la 1,27 miliarde lei (+269%). In ceea ce priveste luna octombrie, lichiditatea medie zilnica a fost de 7,2 milioane lei, in crestere cu 324% fata de nivelul de 1,7 milioane lei in octombrie 2020. Pentru a putea oferi investitorilor un reper privind evolutia acestui segment, Bursa de Valori Bucuresti a lansat, pe 11 octombrie, primul indice dedicat segmentului AeRO. BET AeRO include 20 de companii care la momentul lansarii reprezentau 40% din capitalizarea companiilor romanesti de pe AeRO.

Per ansamblu, companiile romanesti listate la BVB au devenit din ce in ce mai valoroase: capitalizarea totala a societatilor de pe piata reglementata si AeRO a ajuns la 232 miliarde lei (echivalentul a 47 miliarde euro) la final de octombrie, o crestere de peste 40% obtinuta doar in acest an.

„Bursa romaneasca a dovedit ca poate sustine finantarea unor proiecte semnificative ca numar si volum: pentru acest an, vorbim de un numar record de runde de finantare prin emisiuni de obligatiuni si de actiuni, a caror valoare cumulata a depasit 1,5 miliarde euro. In ultimii trei ani, la BVB s-au derulat runde de finantare de circa 3,5 miliarde euro. Avem semnale ca trendul listarilor va continua si ca tot mai multe companii au inteles care sunt avantajele listarii pe bursa. La randul nostru, pentru a pune in valoare companiile romanesti de pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare, am creat primul indice, BET AeRO, care sa reflecte dinamica acestui segment.,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

„Succesul rundelor de finantare derulate pana acum demonstreaza pe deplin rolul fundamental pe care il are bursa in sustinerea economiei romanesti, rol care a devenit cu atat mai valoros intr-un context intern si international dominat de pandemia de coronavirus si intr-un moment in care atragerea de resurse financiare este mai importanta decat oricand. Pentru a stimula si mai mult dezvoltarea companiilor care nu sunt prezente pe piata reglementata, ne-am propus sa redefinim actualul Sistem Multilateral de Tranzactionare, care include piata AeRO, si ne dorim sa obtinem autorizarea AeRO ca piata de crestere: AeRO Growth Market,” a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

Incepand cu 20 septembrie 2021, companiile romanesti au devenit mai vizibile pe radarul investitorilor internationali dupa ce Romania si-a majorat prezenta in indicii furnizorului global FTSE Russell la cinci companii: Banca Transilvania (TLV), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), TeraPlast (TRP) in indicii FTSE Global All-Cap si Bittnet (BNET) in indicele FTSE Global Micro-Cap.

Bursa de Valori Bucuresti continua demersurile de dezvoltare a pietei interne si, concomitent cu lansarea BET AeRO pe 11 octombrie, a lansat alti doi indici pentru Piata Reglementata. BET-TRN si BET-XT-TRN reprezinta variantele de randament total net ale indicilor BET-TR si BET-XT-TR. Pentru a impulsiona trendul actual caracterizat de listari accelerate, BVB a aprobat simplificarea procedurii de listare pe Segmentul Multilateral de Tranzactionare, procedura care va intra in vigoare la inceputul anului viitor.