Stiri Piata


ROMPETROL RAFINARE S.A. - RRC

Comunicat referitor Advanced Process Control (APC)

Data Publicare: 09.04.2019 8:40:27

Cod IRIS: 55C98

Data: 09.04.2019 Contact: Paul Greavu

Tel: 0372 / 276 125

Rompetrol trece la Industry 4.0

Rompetrol Rafinare este aproape de finalizarea implementarii primei etape a Advanced Process Control (APC), o solutie digitala care va permite imbunatatirea activitatilor de productie din rafinaria Petromidia Navodari. Rafinaria este cea mai mare unitate de profil din Romania si una dintre cele mai moderne din regiunea Marii Negre.

“Este un pas important pentru activitatea de prelucrare a titeiului din Romania, alinierea la tendintele internationale in domeniu, prin implementarea si adoptarea solutiilor digitale, a inteligentei artificiale pentru cresterea profitabilitatii, a controlului mai riguros al produselor obtinute, dar si a stabilitatii in operare a instalatiilor si a fluxurilor tehnologice. Toate aceste directii tind spre cea de-a patra revolutie industriala – Industry 4.0, iar Rompetrol continua sa fie un pionier pe plan local prin initirea unui amplu program de transformare digitala a rafinarei Petromidia Navodari”, declara Yedil Utekov, director general Rompetrol Rafinare.

Cu un cost estimat de circa 4 milioane USD, APC este un soft complex de control predictiv a instalatiilor si a fluxurilor operationale si urmareste identificarea punctelor optime pentru cresterea capacitatilor, imbunatatirea calitatii produselor, reducerea consumului de energie si un control mai strict al parametrilor-cheie.

APC are la baza un model termodinamic si unul statistic, care impreuna cu o tehnica de programare liniara si o functie de performanta economica poate asigura o evolutie fireasca a modului de operare al instalatiilor - de la setarea manuala a parametrilor (temperaturi, debite, presiuni) la setarea caracteristicelor dorite pentru produsele obtinute (calitate, materie prima procesata, alte specificatii tehnice etc).

Implementarea solutiei digitale a inceput in 2017, ca un proiect pilot pe Instalatia de Distilare Atmosferica si in Vid (DAV) – una dintre cele mai importante instalatii din procesul de prelucrare a titeiului, aceasta asigurand materiile prime pentru restul instalatiilor din rafinarie. Beneficiile generate de APC pentru aceasta faza s-au ridicat la circa 1,5 milioane USD/an, dar au dus si la o stabilitate in operare.

Programul de implementare a APC la nivelul intregii rafinarii a fost impartit in 4 etape importante in functie de complexitatea fluxurilor tehnologice, termenul de finalizare a acestuia fiind finele lui 2020.

Prima etapa a fost initiata in mai 2018 si a vizat instalatiile de cocsare, hidrofinare benzina si fractionare gaze, urmand ca pana la finalul acestei luni sa incheie testele de performanta. In prezent, impactul generat pentru cele tre instalatii este unul pozitiv, de circa un million USD/an.

Compania a initiat in luna ianuarie a doua etapa a programului de implementare a APC in instalatia de cracare catalica si fabrica de hidrogen, iar termenul de finalizare a fost preconizat la finalul acestui an. Tot in 2019 se va initia si a treia etapa – reformare catalica si hidrofinare petrol, urmand ca pana la finele lui 2020 sa se fie functionale toate etapele, inclusiv etapa patru – hidrocracare blanda si hidrofinare motorina.

In 2018, Rompetrol Rafinare a inregistrat un numar de 22 de noi recorduri istorice la unitatile de productie operate (rafinariile Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, divizia de petrochimie). Compania a fost prima de profil care in 2004 a pus in functiune Centrul de Comanda si Control al platformei Petromidia (CCR), dar si automatizarea instalatiilor si integrarea operatiunilor de productie.

Rafinaria Petromidia Navodari a inregistrat anul trecut 11 noi recorduri operationale, cu niveluri istorice atinse la materiile prime procesate (5,92 milioane de tone), produse petroliere obtinute (5,78 milioane tone), productia de benzine (1,36 milioane tone) si motorine (2,75 milioane tone), combustibil pentru avioane (317 mii tone), randamente de produse albe (86,2%), gradul de utilizare a capacitatii de rafinare (91,98%). La acestea se adauga cele privind imbunatatirea indicelui de eficienta energetica – EEI (96,1) si reducerea pierderilor tehnologice (0,83% wt.).

Unitatea din Ploiesti - Vega functioneaza in sinergie perfecta cu Petromidia Navodari, care ii asigura integral materiile prime/semifabricate necesare obtinerii de produse speciale cu o valoare adaugata ridicata.

Astfel, rafinaria Vega a prelucrat anul trecut o cantitate de 406 mii tone, in crestere cu 9% fata de indicatorul din 2017. Aceasta evolutie s-a reflectat si in principalele produse obtinute – bitum (peste 100 mii tone), hexan ( 84,5 mii tone) si solventi (43,5 mii tone).

Rompetrol Rafinare a continuat sa fie cel mai mare exportator de produse petroliere al Romaniei, cantitatile livrate la export de diviziile de rafinare si petrochimie catre subsidiarele KMG International in Bulgaria, Moldova si Georgia si catre partenerii din regiunea Marii Negre majorandu-se anul trecut cu 27%, pana la un nivel de 1,7 miliarde USD.

Compania este unul dintre principalii contribuabili la bugetul de stat al Romaniei, aportul sau in 2018 ridicandu-se la 1,5 miliarde USD, cu aproximativ 300 de milioane USD peste contributia din 2017.


Departamentul de Comunicare si Relatii Publice

KMG International

Mai multe detalii despre Industry 4.0, puteti gasi aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Industry_4.0



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.