Stiri Piata


ROMPETROL WELL SERVICES S.A. - PTR

Noi recorduri operationale 2018 pentru activele de productie KMG din Romania

Data Publicare: 06.02.2019 9:46:36

Cod IRIS: E3800

Activele de productie ale „KMG International” din Romania au incheiat anul 2018 cu noi recorduri operationale

In data de 5 februarie 2019, a avut loc reuniunea anuala a managementului „KMG International” (Grupul sau „KMGI”), in cadrul careia au fost prezentate rezultatele activitatii inregistrate de catre Grup in 2018 si au fost stabilite principalele obiective pe termen mediu.

In confirmitate cu datele contabilitatii de gestiune, in anul 2018 Grupul KMGI a inregistrat rezultate operationale si financiare positive. Astfel, in conformitate cu rezultatele neauditate ale contabilitatii de gestiune, profitul operational (EBITDA) a atins nivelul de 249,7 mln. dolari SUA, iar indicatorul profitului net a constituit 86 mln. dolari SUA.

In acelasi timp, principalul indicator al activitatii „KMGI” in perioada de raportare a fost stabilirea noilor recorduri de productie pe toate segmentele de activitate – rafinarie, vanzare cu amanuntul si trading. Principalii vectori operationali au fost majorarea volumelor de procesare a materiilor prime si obtinere a produselor finite, precum si cresterea semnificativa a vanzarilor de produse petroliere in Romania si in regiune.

In conformitate cu rezultatele anului 2018, Rafinaria Petromidia, cel mai mare activ al Grupului si una dintre unitatile de procesare ale titeiului cele mai moderne din punct de vedere tehnologic in regiunea Marii Negre, a atins noi indicatori maximi de eficienta operationala. Volumul total de materii prime, procesate in 2018 in Rafinaria Petromidia, a fost de 5,9 mln. tone, cu 1 mln. de tone peste volumul planificat si reprezinta cel mai inalt nivel de prelucare pe parcursul intregii istorii de 40 de ani de functionare a rafinariei.

Volumul produselor finite obtinute in cadrul celor trei unitati de productie ai „KMGI” din Romania (rafinariile „Petromidia” si „Vega”, precum si complexul petrochimic) in perioada de raportare a atins un nivel record de 5,8 milioane de tone. Conform rezultatelor obtinute in 2018 volumul produselor petroliere finite (benzina, motorina si combustibil de aviatie) a fost in crestere. De asemenea, s-au atins noi maxime in productia principalelor produse petrochimice – polipropilena, bitum si hexan.

O crestere semnificativa a vanzarilor a fost inregistrata pe segmentul comertului cu amanuntul. Vanzarile cu ridicata si cu amanuntul pe canalele interne si externe in perioada de raportare s-au ridicat la 3,35 milioane de tone, ceea ce reprezinta cu 59 mii tone mai mult decat in 2017 si cu 1,25 milioane de tone mai mult decat in 2012. In acelasi timp, profitul obtinut din vanzarea cu amanuntul a produselor nepetroliere a atins cifra de 21 de milioane de dolari SUA, ceea ce inseamna cu 28% mai mult decat anul trecut (6,3 milioane de dolari SUA) si de peste doua ori mai mult decat in 2012.

Noi cifre record au fost inregistrate in ceea ce priveste vanzarile de titei cu terte parti. Exporturile materiilor prime si produselor petroliere comercializate pe canalele de trading au ajuns la 14,9 milioane de tone, cu 2,7 milioane de tone mai mult decat rezultatul din 2017, precum si cu 10,3 milioane de tone mai mult decat in 2012. Marja de profit realizata din tranzactiile cu terte parti a atins suma de 48,1 milioane de dolari SUA, cu 16,7 milioane dolari SUA mai mult decat in 2017 si de aproape trei ori mai mult (17,9 milioane de dolari SUA) decat in 2012.

La atingerea rezultatelor operationale record in 2018 a contribuit si implementarea programelor interne care vizeaza dezvoltarea in etape si diversificarea in continuare a afacerii. Utilizand surse proprii de finantare au fost implementate proiecte care au ca scop optimizarea si cresterea eficientei din punct de vedere al costurilor de procesare, logistica si vanzare, precum si transformarea activitatilor curente in vederea reducerii costurilor operationale si cresterii profitabilitatii. De asemenea, in cadrul proiectelor de extindere a retelei regionale de distributie carburanti din Romania, Moldova, Bulgaria si Georgia, au fost deschise circa 200 de noi puncte de alimentare carburanti (inclusiv benzinarii, statii mobile Expres si baze interne).

In anul 2018, activitatea operationala a KMG International s-a desfasurat in deplina conformitate cu planurile stabilite si Strategia Grupului, aprobata la inceputul anului. In cea ce priveste indicatorii de productie principali, anul trecut a fost cel mai bun din cei peste 10 ani de cand Compania Nationala KazMunayGas a dobandit calitatea de proprietar al KMGI. In termen mediu, ne propunem sa dublam indicatorul profitului net, sa continuam implementarea strategiei CN KazMunayGas de extindere a prezentei pe piata internationala si, in consecinta, crestera valorii pentru actioner a intregului Grup de companii KMG, - a remarcat Zhanat Tussupbekov, CEO KMG International.

In 2019, „KMGI” intentioneaza sa inceapa implementarea proiectelor pentru construirea a unei centrale de cogenerare pe platforma rafinariei „Petromidia”, precum si extinderea retelei de benzinarii in Romania, principala piata de desfasurare a activitatii. Se preconizeaza ca aceste proiecte de infrastructura, care vizeaza imbunatatirea sustenabilitatii financiare si profitabilitatii Grupului, vor fi implementate in cadrul Fondului de investitii kazah–roman. In plus, in curs de desfasurare sunt proiectele de digitalizare integrata a rafinariei si extindere a capacitatilor logistice ale unitatii de productie. In total, in urmatorii 5 ani, compania intentioneaza sa implementeze aproximativ 100 de proiecte legate de domeniul IT pe toate directiile de activitate.

Informatii de referinta:

„KMG International N.V.” detinuta 100% de „KazMunayGas” este o companie petroliera internationala integrata, care desfasoara operatiuni in domeniile rafinare, vanzare de produse petroliere, furnizare de servicii industriale pe 11 piete de baza. Reteaua de benzinarii a Companiei este formata din peste 1,1 mii de puncte de alimentare in Georgia, Bulgaria, Moldova si Romania, unde Grupul detine doua rafinarii – Petromidia din Navodari si Vega din Ploiesti, precum si complexul petrochimic. Activitatea principala a companiei este concentrata in regiunea Marii Negre.

Dinamica pozitiva si performantele operationale ridicate se datoreaza, in principal, finalizarii cu succes a programului de modernizare si a cresterii productivitatii rafinariei principale, Petromidia – Navodari.

Datorita modernizarii, volumul de procesare al rafinariei „Petromidia” a crescut de la 3,8 la 5 milioane de tone de materii prime, s-a realizat trecerea la productia de combustibil standard Euro-5, iar coeficientul de conversie a materiilor prime a ajuns la 94%. In perioada cuprinsa intre 2012 si 2017, costul de procesare a titeiului a scazut de la 28 la 16 dolari SUA pe tona. De asemenea, ca urmare a modernizarii rafinariei „Petromidia” au fost repuse in functiune instalatiile de polipropilena si polietilena de inalta si joasa densitate.

Departamentul comunicare si relatii publice

„KMG International”



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.