Stiri Piata


PREBET SA AIUD - PREB

Raport semestrial S1 2018

Data Publicare: 14.08.2018 8:09:28

Cod IRIS: 252AB

                       RAPORTUL ADMINISTRATORILOR

                      SC PREBET AIUD SA pentru semestrul I 2018

               Raport Semestrial conform Regulamentului ASF nr. 5 / 2018-Anexa 14

 

 

Pentru exercitiul financiar : 2018 ( semestrul I )

Data raportului : 14.08.2018

Denumirea societatii comerciale : S.C. PREBET AIUD S.A.

Sediul Social : Aiud , Judetul Alba , str. Arenei , nr. 10

Numarul de telefon : 0258 / 861661 ; fax :  0258 / 861454

Cod unic de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului : RO 1763841

Cod LEI : 254900R0KBC9MDTF1V33

Numarul de ordine in Registrul Comertului  Alba : J/01/121/1991

Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise : Bursa de Valori Bucuresti, Categoria Standard

Capitalul social subscris si varsat : 8.199.547,74 lei

Principalele  caracteristici  ale  valorilor  mobiliare  emise : societatea  are  emise  un  numar  de

45.553.043 actiuni nominative cu o valoare nominala de 0,18 lei fiecare , dematerializate

 

 

1.    Structura actionariat, evenimente importante, riscuri si incertitudini, tranzactii intre parti afiliate

 

1.1. Structura actionariatului

 

SC  PREBET AIUD  SA  are  ca  obiect  principal  de  activitate :  Fabricarea  produselor  din  beton  pentru constructii , cod CAEN – 2361.

 

Structura actionariatului la 30.06.2018 era urmatoarea :

 

Actionar

           Nr. actiuni

 %

 

ALTI ACTIONARI

 

18.924.964

41.5449

HAGEA LIVIU

14.056.588

30.8576

 

ANODIN ASSETS CLUJ

  7.020.000

15.4106

ASOCIATIA PAS PREBET AIUD

  5.551.491

12.1869

TOTAL

45.553.043

   100

 

Societatea  comerciala  PREBET AIUD  S.A.  s-a  infiintat  in  anul  1991 ,  prin  preluarea  integrala  a patrimoniului fostei Intreprinderi Prefabricate din beton Aiud  ( IPB ) , infiintata in anul 1966.

Societatea comerciala PREBET AIUD S.A. s-a organizat in actuala structura in baza Legii nr. 15/1990 si prin HG nr. 93/04.02.1991 , fiind inmatriculata la Registrul Comertului  cu nr. J /01/121/1991.

 

1.2.    Evenimente importante in primele 6 luni si impactul acestora asupra raportarilor contabile semestriale

 

In primele 6 luni din anul in curs nu au avut loc evenimente importante care sa se reflecte in raportarile contabile semestriale.

1.3. Riscuri si incertitudini

 

Faptul ca societatea inregistraza profit la 30 iunie 2018 ne face sa credem ca nu vor exista riscuri si incertitudini care sa influenteze in mod substantial rezultatele economic-financiare la sfarsit de an.

Urmatoarele categorii de riscuri pot avea influente asupra activitatii societatii in urmatoarele 6 luni

 

a) Riscul de piata este definit ca riscul ca variatia preturilor pietei, cum ar fi cursul de schimb valutar, rata dobanzii cat si reducerea cererii de piata sa afecteze veniturile Societatii. Risc de piata - instabilitatea pietei de desfacere pentru materialele de constructii, caracterizata printr-o scadere semnificativa a cererii, risc preintampinat prin studii de piata si politici de marketing. Riscul volatilitatii preturilor de la energia electrica , gaz metan, metale, motorina, preintampinat prin gasirea unor noi furnizori sau renegocierea contractelor cu furnizorii traditionali

 

b)   Riscul valutar este definit ca riscul de a inregistra pierderi din contractele comerciale internationale sau din alte raporturi economice, din cauza modificarii cursului de schimb al valutei in perioada dintre incheierea contractului si scadenta acestuia.Riscul valutar este determinat de riscul inregistrarii unor pierderi sau nerealizarii profitului estimat ca urmare a fluctuatiilor nefavorabile ale cursului de schimb. Majoritatea activelor si pasivelor financiare de care dispune Societatea sunt exprimate in moneda nationala si prin urmare fluctuatiile cursului de schimb nu afecteaza semnificativ activitatea Societatii. Rezultatul din conversia valutara nu are un impact semnificativ in rezultatul global al perioadei.Desi Societatea isi desfasoara activitatea in Romania, aceasta este expusa la riscul valutar care decurge din expunerea la variatiile cursului monedei Euro, in care sunt denominate achizitii de la sau livrari catre parteneri externi.Societatea nu se protejeaza impotriva riscului valutar legat de variatiile cursului monedei Euro, prin contracte forward sau alte derivate financiare. Totusi, conducerea Societatii revizuieste in mod regulat previziunile privind evolutia cursului de schimb LEI/EUR si introduce informatiile astfel obtinute, in fundamentarea strategiei de elaborare a preturilor.

c ) Riscul de pret poate aparea din cauza neconcordantei pretului in timp, intre momentul incheierii contractului si momentul in care se face plata si incasarea sumei prevazute in contract. Acest risc isi poate face aparitia mai ales in cazul incheierii unor contracte pe termen lung.Societatea nu realizeaza exporturi de produse si nu exista posibilitatea sa nu se obtina castigul scontat sau sa se inregistreze pierderi, datorita modificarii preturilor internationale in perioada dintre momentul incheieri si momentul finalizarii contractelor.

Pentru contracararea riscului de pret aferent contractelor de furnizare incheiate cu clientii de pe piata interna, Societatea efectueaza analize si estimari referitoare la evolutia pretului materiilor prime si materialelor, a cheltuielilor cu utilitatile si forta de munca.

d)     Riscul de credit este determinat de numerar si echivalente de numerar, depozite la institutii de credit si alte institutiii financiare, precum si de expunerile legate de creditare fata de clienti pentru produsele vandute, inclusiv creantele neplatite. In cazul institutiilor de credit si altor institutii financiare, sunt acceptate numai entitati cu buna reputatie si soliditate financiara pe piata financiara din Romania.

In cazul clientilor, deoarece nu este disponibil un rating independent, conducerea evalueaza bonitatea clientului, pe baza pozitiei sale financiare, a experientei anterioare si a altor factori. Limitele de risc individuale se stabilesc pe baza calificativelor interne conform limitelor stabilite de Consiliul de Administratie. Utilizarea limitelor (plafoanelor) de credit este monitorizata in mod regulat.

Modificarile nefavorabile aparute in bonitatea clientilor Societatii pot produce efecte negative asupra capacitatii Societatii de a colecta numerarul sau echivalentele de numerar rezultate din vanzari, ceea ce ar putea determina incertitudini in privinta continuitatii activitatii, precum si deprecieri in indicatorii de performanta financiara prin recunoasterea ajustarilor pentru deprecierea acestor active.

Expunerea Societatii la riscul de credit este influentata in principal de caracteristicile individuale ale fiecarui client.

Societatea Prebet Aiud prin specificul activitatii sale si datorita faptului ca beneficiarii sunt societati comerciale care activeaza in domeniul constructiilor domeniu cu un grad ridicat de risc bancar este expusa la acest tip de risc cauzat de plata cu intarziere a facturilor sau fapt si mai grav intrarea in insolventa.

 

e)    Riscul de lichiditate reprezinta riscul inregistrarii de pierderi sau al nerealizarii profiturilor estimate, care rezulta din imposibilitatea de a onora in orice moment obligatiile de plata pe termen scurt, fara ca aceasta sa implice costuri excesive sau pierderi care nu pot fi suportate de catre Societate. Conducerea Societatii monitorizeaza previziunile privind necesarul de lichiditati, pentru a se asigura ca exista numerar suficient pentru a raspunde cerintelor operationale. Aceste previziuni tin cont de planurile de finantare, de respectarea acordurilor contractuale, precum si de respectarea obiectivelor inteme privind indicatorii de gestiune economico-financiara.

 

f)    Riscul aferent impozitarii

Sistemul fiscal in Romania este supus unor diverse interpretari si schimbari permanente care pot fi uneori retroactive. Autoritatile fiscale pot adopta o pozitie diferita fata de pozitia Societatii in ceea ce priveste anumite tranzactii derulate, operatiuni si evenimente si ca atare pot calcula anumite obligatii suplimentare, dobanzi si penalitati fiscale. Conducerea Societatii considera ca a inregistrat valori corecte in conturile de taxe, impozite si alte datorii catre stat. Cu toate acestea, exista un risc ca autoritatile fiscale sa aiba o pozitie diferita de cea a Societatii.

 

g)   Riscul aferent mediului economic

Economia romaneasca prezinta caracteristicile specifice unei economii emergente si exista un grad semnificativ de incertitudine privind dezvoltarea mediului politic, economic si social in viitor. Conducerea Societatii nu poate previziona toate efectele crizei care vor avea impact asupra sectorului financiar din Romania si nici potentialul impact al acestora asupra prezentelor situatii financiare.

 

h)   Riscul de modificare a legislatiei

Legislatia fiscala din Romania este supusa unor ample si frecvente modificari care ar putea influenta nefavorabil activitatea Societatii. Exista riscul ca Societatea sa fie expusa pe viitor unor cote majorate de impozite sau unor impozite noi (suplimentare), respectiv a  unor cerinte operationale sau financiare noi, care nu puteau fi prevazute sau estimate la data elaborarii situatiilor financiare.

 i)     Riscul de dependenta fata de un numar redus de clienti

Societatea are un portofoliu vast de clienti, insa, avand in vedere sectorul economic in care activeaza societatea, exista o dependenta fata de societatile care sunt implicate in marile proiecte de infrastructura demarate de Statul Roman ( constructia de autostrazi, reabilitarea cailor ferate, etc.).

 

j)     Riscul operational este definit ca riscul inregistrarii de pierderi sau al nerealizarii profiturilor estimate din cauza unor factori interni cum ar fi derularea inadecvata a unor activitati interne, existenta unui personal sau a unor sisteme necorespunzatoare sau din cauza unor factori externi cum ar fi conditiile economice, schimbari pe piata de capital, progrese tehnologice. Politicile definite pentru administrarea riscului operational au luat in considerare fiecare tip de evenimente care poate genera riscuri semnificative si modalitatile de manifestare specifice acestora, pentru a elimina sau diminua pierderile de natura financiara. 

           

1.4.          Tranzactii cu parti afiliate

 

In cadrul societatii PREBET AIUD in perioada analizata nu au avut loc tranzactii intre partile afiliate, asa cum sunt acestea definite in Standardele internationale de raportare financiara (IFRS), adoptate in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.606/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 19 iulie

2002 privind aplicarea standardelor internationale de contabilitate.

 
2.    Situatia economic financiara

 

 2.1 Elemente de evaluare generala

 

          SC PREBET AIUD SA a intocmit situatiile financiare in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara  adoptate de Uniunea Europeana ( IFRS ) , in vigoare la data de raportare anuala a societatii respectiv si cu prevederile OMFP 2844/2016 , cu modificarile si completarile ulterioare :

 

a)      Profit  brut :                                    1.295.244  lei

b)      Profit net                                         1.112.711   lei

c)      Cifra de afaceri :                         10.781.676  lei 

 

d)

Costuri ( total cheltuieli ):

 11.510.293  lei

e)

Cheltuieli de exploatare :

 11.490.446  lei

f)

Cheltuieli financiare:

        19.847  lei

g)

Venituri financiare:

        16.212  lei

h)

Venituri din exploatare:

 12.798.325  lei

i)

Venituri totale:

 12.805.537  lei

 a)   Profit 

La sfarsitul semestrului I 2018 societatea inregistra un profit brut de 1.295.244 lei .

 b)   Cifra de afaceri

Cifra de afaceri realizata 10.781.676 lei .

 c)    Export

        Societatea nu realizeaza export de produse .

 d)   Costuri

        Costurile totale aferente productiei fabricate sunt in suma de 11.510.293 lei la venituri de 12.805.537 lei

            Procent din piata detinut

Datorita diversitatii de produse fabricate si de multimea producatorilor de elemente prefabricate de pe piata interna este dificil de stabilit o pondere pentru fiecare element de prefabricate beton produs.

 e)    Lichiditate

La sfarsitul perioadei analizate se intregistra un minus de trezorerie fata de inceputul anului de 2.601.279 lei

Lichiditate:

-        casa si conturi la banci la inceputul perioadei : 8.135.519 lei

-        casa si conturi la banci la sfarsitul perioadei :   5.534.240 lei

-        flux de numerar : - 2.601.279 lei

-        lichiditate curenta : 5.04

-        lichiditate imediata : 3.25

 

 

2.2. Situatia pozitie financiare

 

Denumire indicatori

31.12.2017

30.06.2018

Imobilizari corporale

14.601.635

14.892.864

Imobilizari necorporale

-

-

TOTAL ACTIVE

IMOBILIZATE

14.601.635

14.892.864

Stocuri

4.912.526

7.227.608

Creante comerciale si alte creante

6.201.941

7.560.774

Numerar si echivalente de numerar

8.135.519

5.534.240

Alte active ( cheltuieli in avans )

-

-

TOTAL ACTIVE CURENTE

19.249.986

20.322.622

1.TOTAL ACTIVE

33.851.621

35.215.468

Capital social subscris si varsat

8.199.548

8.199.548

Ajustari ale capitalului social

57.644.064

57.644.064

Alte elemente de capitaluri proprii

-   647.854

-          647.854

Prime de capital

-

-

Rezerve de reevaluare

3.694.887

3.652.493

Rezerve

16.080.724

16.080.724

Rezultat reportat cu exceptia celui provenit din adoptarea pt prima data a IAS 29

                      -

-

Rezultatul reportat provenit din adoptarea pt prima data a IAS 29

-          63.521.958

-          63.521.958

Profit la sfarsitul perioadei de raportare

-          468.458

1.112.711

Repartizarea profitului

0

0

2.TOTAL CAPITALURI PROPRII

26.346.680

27.459.391

Imprumuturi pe termen lung

0

0

Datoria cu impozitul pe profit amanat

590.685

590.685

TOTAL DATORII PE TERMEN LUNG

590.685

590.685

Datorii comerciale si alte datorii

2.829.088

3.937.972

Imprumuturi pe termen scurt

-

-

Datoria cu impozitul pe profit curent

31.937

182.533

TOTAL DATORII PE TERMEN SCURT

2.861.025

4.120.505

Subventii pe  investitii

1.676.064

1.603.770

Provizioane

2.377.167

1.441.134

3.TOTAL PASIVE

33.851.621

35.215.486

 

2.3.Contul de profit si pierdere

 

Denumire indicatori

30.06.2017

30.06.2018

CIFRA DE AFACERI NETA

10.105.068

10.781.676

Variatia stocurilor de produse finite si

productia in curs de executie

1.382.973

1.699.676

Variatia din productie de imobilizari

corporale

284.402

232.660

Alte venituri

167.577

75.313

VENITURI DIN EXPLOATARE - TOTAL

11.940.020

12.789.325

Materii prime si materiale consumabile utilizate

6.183.774

6.663.879

Alte cheltuieli externe ( cu energia si apa )

566.405

520.706

Cheltuieli cu beneficile angajatilor

3.324.075

3.536.858

Cheltuieli cu amortizarea si deprecierea

 508.128

580.009

Alte cheltuieli

677.376

188.994

CHELTUIELI DE EXPLOATARE - TOTAL

 11.259.758

11.490.446

PROFITUL SAU PIERDEREA DIN EXPLOATARE

680.262

1.298.879

VENITURI FINANCIARE

32.614

16.212

CHELTUIELI FINANCIARE

 43.773

19.847

PROFITUL SAU PIERDEREA FINANCIARA

- 11.159

- 3.635

TOTAL VENITURI

11.972.634

12.805.537

TOTAL CHELTUIELI

11.303.531

11.510.293

PROFIT BRUT

669.103

1.295.244

IMPOZIT PE PROFIT

 97.323

182.533

PROFIT NET

571.780

1.112.711

 

2.4. Cash Flow

 

La sfarsitul semestrului I societatea inregistreaza un disponibil in numerar de 5.534.240 lei in scadere cu 2.601.279 lei fata de inceputul anului ( 8.135.519 lei ) .

 

SITUATIA FLUXURILOR DE TREZORERIE

Metoda directa

 

 

Denumirea elementului

 

          31.12.2017

 

          30.06.2018

Fluxuri de numerar din activitati de exploatare:

59.938.217

26.032.066

Incasari de la clienti

 

32.288.643

12.053.464

Plati catre furnizori si angajati

27.649.574

13.978.602

Dobanzi platite

0

0

Impozit pe profit platit

 

170.178

31.937

Incasari din asigurarea impotriva cutremurelor

0

0

Numerar net din activitati de exploatare

4.468.891

- 1.957.275

Fluxuri de numerar din activitati de investi

3.254.286

1.566.838

Plati pentru achizitionare de actiuni

-

-

Plati pentru achizitionarea de imobilizari corporale

 

3.254.286

- 656.223

Incasari din vanzarea de imobilizari corporale

-

-

Dobanzi incasate

-

12.219

Dividende incasate

 

 

-

-

Numerar net din activitati de investitii

-  3.254.286

-          644.004

 Fluxuri de numerar din activitati de finantare

-

-

Incasari din emisunea de actiuni

-

-

Incasari din imprumuturi pentru termen lung

-

-

Plata datoriilor averente leasing-ului financiar

-

-

Dividende platite

-

-

Numerar net din activitati de finantare

-

-

Cresterea neta a numerarului si echivalentelor de numerar

-          36.809

-          2.601.279

Numerar si echivalente de numerar la inceputul exercitiului financiar

8.172.328

8.135.519

Numerar si echivalente de numerar la sfasitul  exercitiului financiar

8.135.519

5.534.240

           

3.   Analiza activitatii emitentului

 

3.1. Evaluarea nivelului tehnic al societatii comerciale

 Principalele produse realizate sunt :

a.    Traverse din beton precomprimat pentru calea ferata

b.    Grinzi beton pentru poduri rutiere cu armatura preintinsa sau postintinsa de diferite lugimi si sectiuni

c.    Prefabricate pentru podete cai ferate si rutiere

d.   Prefabricate pentru electrificarea si semnalizarea cailor rutiere

e.    Dale pentru pasaje la nivel cu calea ferata

f.     Prefabricate pentru canal cu buzunare pentru revizia locomotivelor si vagoanelor

g.    Traverse din beton armat tip bibloc pentru metrou si tramvai

h.    Diverse prefabricate pentru structuri

 

Descrierea principalelor produse realizate si/sau servicii prestate cu precizarea :

 

a). principalelor  piete  de  desfacere  pentru  fiecare  produs  sau  serviciu  si  metodele  de distributie :

 

Piata de desfacere a produselor societatii este reprezentata de piata interna avand ca modalitate de distributie vanzarea directa spre antreprenorul sau subantreprenorul care are contractate lucrari cu beneficiarul final al produsului solicitat.

 

b). Ponderea fiecarei categorii de produse sau servicii in veniturile si in totalul cifrei de afaceri ale societatii comerciale pentru ultimii trei ani:

In semestrul I 2018 volumul total de prefabricate a fost de 8.417 mc din care beton marfa 724 mc.

Produsele fabricate de societate se gasesc in doua categorii mari de produse , plus betonul marfa

a)    traverse din beton armat si precomprimat

b)   alte produse din beton armat si precomprimat

c)    beton marfa

 

Denumirea produselor

semestrul I 2017

           %

semestrul I 2018

           %

Traverse beton pentru calea ferata

 

  21.48%

  24.12%

Diverse produse beton

65.36%

74.49%

Beton marfa

             13.16%

                1.39%

 

c). Produselor noi avute in vedere pentru care se va afecta un volum substantial de active in viitorul exercitiu financiar precum si stadiul de dezvoltare al acestor produse

 

Prin specificul activitatii SC PREBET AIUD SA are in permanenta noi produse pe linia de fabricatie , in functie de structura cererii in piata produselor prefabricate , produse care se executa la comanda , prin adaptarea sau realizarea de noi tipare , conform proiectelor tehnice.

Ca element de noutate implementat in ultima parte a anului trecut si in primul semestru din anul curent este dotarea societatii cu un stend universal, care permite turnarea grinzilor cu armatura preintinsa de lungimi si inaltimi mari.

 

 3.2. Evaluarea activitatii de aprovizionare tehnico-materiala

 

       Principalele obiective ale activitatii de aprovizionare au fost :

-  reducerea costurilor de achizitie , implicit reducerea costurilor de productie

-  identificarea de noi furnizori

-  asigurarea necesarului de materii prime si materiale,piese de schimb,in functie de politica de stocuri

-  obtinerea celor mai bune conditii de aprovizionare la contractare( calitate/ pret/conditii de plata)

Stocul curent in care este inclus si stocul de siguranta asigura desfasurarea in bune conditii a activitatii de productie.

 

Principalii furnizori de materii prime :

 

              -  placa metal               -    Moravia Steel  

-  cimet                          -   SC Holcim S.A. Bucuresti

  -  otel beton                  -   Siderom Bucuresti

 -   Dacotrans Sperieteni

 -   D&D Drotaru Ungaria

 

Relatiile comerciale cu principalii furnizori de materii prime , au la baza respectarea clauzelor inscrise in contractele de vanzare–cumparare incheiate sau dupa caz prelungite la inceputul fiecarui an. Alegerea furnizorului se face , avand ca principii de baza , raportul calitate-pret , conditii de plata si evolutia pietei produsului  respectiv.

Sursele de aprovizionare cu material sunt atat piata interna cat si importurile din comunitatea europeana in functie de tipul produsului fabricat.

 

 

           3.3.Evaluarea activitatii de vanzare

 

a). Descrierea evolutiei vanzarilor secvential  pe piata interna si/sau externa si  a perspectivelor vanzarilor pe termen mediu si lung

 

Vanzarile se fac numai pe piata interna si au oarecum un caracter sezonier in lunile de iarna volumul acestora se reduce substantial.

Perspectivele vanzarii pe termen mediu si lung depind de politica guvernului in ceea ce priveste alocarea resurselor financiare pentru diverse lucrari de infrastructura ( rutiera, feroviara, constructii civile )

 

Evolutia cifrei de afaceri in ultimii 2 ani se prezinta astfel :

 

  30.06.2017

  30.06.2018

 

10.105.068 lei

 

10.781.676 lei

 

 

b). Descrierea situatiei concurentiale in domeniul de activitate al societatii comerciale , a ponderii pe piata a produselor sau serviciilor societatii comerciale si a principalilor competitori

 

In semestrul I 2018 ponderea produsului traverse a reprezentat 24% din volumul productiei mafra diferenta fiind reprezentata de categoria de produse alte elemente prefabricate din beton si betonul marfa.

Societatea si-a valorificat produsele numai pe piata interna pe intreg teritoriul tarii mai putin zona Dobrogea si partea de S-E a Romaniei.

 

Principalii concurenti ai societatii noastre sunt :

-    SOMACO Grup Prefabricate Bucuresti

-    MACON Deva

-    ASA Cons Turda

-    LUPP Sibiu

-    METABET Pitesti

-    TRAVERTEC Buzau

-    Alte societati producatoare de betoane si  producatoare de elemente de beton

 

c). Descrierea oricarei dependente semnificative a societatii comerciale fata de un singur client sau fata de un grup de clienti a carui pierdere ar avea un impact negativ asupra veniturilor societatii

 

Avand in vedere portofoliul diversificat de clienti, SC PREBET AIUD SA nu depinde semnificativ de un singur client. Din punct de vedere al conceptului de management al riscului, si prin prisma faptului ca societatea are clienti a caror sursa de contracte si lucrari o reprezinta investitiile derulate de entitati aflate direct ori indirect in subordinea Statului Roman (CNADNR, CFR), se poate afirma ca exista o dependenta a societatii contractele de investitii finantate de bugetul national ori local.

 

3.4. Evaluarea aspectelor legate de angajatii/personalul societatii comerciale

 

a). precizarea numarului si a nivelului de pregatire a angajatilor societatii comerciale precum si a gradului de sindicalizare a fortei de munca

 

La 30.06.2018  numarul mediu de salariati este de 198 , iar cel efectiv este de 214 angajati.

          In  relatia  cu  Patronatul,  salariatii  sunt  reprezentati  de  Sindicatul  Liber PREBET AIUD   Gradul  de sindicalizare in 2018 este de 95%.

In ceea ce priveste forta de munca se constata o lipsa tot mai accentuata de personal in special muncitori atat calificati cat si necalificati ceea ce poate conduce la nerealizarea programului de productie stabilit.

Pe parcursul semestrului I 2018 s-a urmarit constant evaluarea performantelor pesonalului si fixarea de obiective individuale,cu verificarea trimestriala a acestora.

 

b). descrierea raporturilor dintre manager si angajati precum si a oricaror elemente conflictuale ce caracterizeaza aceste raportari

 

In cursul semestrului I  2018 nu au existat conflicte de munca intre conducerea companiei si salariati.

 

3.5. Evaluarea aspectelor legate de impactul activitatii de baza a emitentului asupra mediului inconjurator

 

Consideram ca societatea nu va avea probleme de mediu pentru ca activitatea desfasurata nu este activitate poluanta , dovada fiind si autorizatia de mediu existenta.

S.C. PREBET AIUD S.A. isi propune intensificarea preocuparilor privind asigurarea si mentinerea unui mediu inconjurator la nivel impus de Standardele Internationale si Europene.

 

Pentru aceasta s-au stabilit urmatoarele obiective :

1.    Implementerea si certificarea unui sistem de management de mediu . Societatea detine certificatul de management de mediu nr.3695M/29.05.2014 in conformitate cu SR EN ISO 14001 :2005.

2.    Identificarea si tinerea sub control a aspectelor de mediu asociate tuturor activitatilor ce se desfasoara in cadrul societatii, pentru asigurarea conformitatii cu cerintele legale si prevenirea poluarii prin :

-  minimizarea cantitatilor de deseuri generate si gestionarea lor in conditii de siguranta

atunci cand aparitia lor nu poate fi evitata ;

-  ameliorarea calitatii apelor evacuate din societate ;

-  reducerea emisiilor de noxe in atmosfera;

-  reducerea consumului de resurse naturale.

3.    Asigurarea comunicarii politicii catre toate partile interesate interne si externe a societatii.

4.    Crearea conditiilor pentru implementarea, mentinerea si imbunatatirea continua a sistemului de Management de mediu prin asigurarea resurselor umane competente si a resurselor materiale necesare mentinerii politicii de mediu si indeplinirea obiectivelor propuse.

In semestrul I anul curent , s-a urmarit respectarea cerintelor legale si a celor cuprinse in actele

 

normative de reglementare, constatandu-se acest lucru si in urma controalelor efectuate de organismele  autorizate.

 

           3.6. Evaluarea activitatii de cercetare si dezvoltare

 

Societatea nu are un compartiment propriu de cercetare legat de produse noi acest lucru realizandu-se prin proiectele beneficiarilor nostrii , aceste proiecte fiind intocmite de institutii specializate pe cercetare si proiectare.

Activitatea de cercetare in cadrul societatii SC PREBET AIUD SA se desfasoara prin Biroul  Tehnic Productie  si laboratorul propriu precum si colaborari cu institute de proiectare, cu implicatii directe in cresterea calitatii produselor si serviciilor societatii noastre, prin imbunatatirea retetelor de fabricatie si scheme de optimizare in vederea cresterii productivitatii muncii, si anume :

 

-  modernizarea  capacitatilor  de  productie  existente ,  imbunatatirea  microclimatului  de  munca , extinderea pietei de desfacere, si a obiectului de activitate , automatizarea proceselor tehnologice.

-  investitiile realizate au fost din surse proprii.

 

3.7. Elemente de perspectiva privind activitatea societatii comerciale

 

a). prezentarea si analizarea tendintelor, elementelor, evenimentelor sau factorilor de incertitudine ce afecteaza sau ar putea afecta lichiditatea societatii comerciale comparativ cu aceasi perioada a anului anterior.

 

Lichiditatea imediata a a societatii este de 3.25 , iar indicatorul lichiditatii curente este 5.04.           Valoarea recomandata acceptabila este in jurul valorii de 2, aceasta dand garantia acoperirii datoriilor curente din activele curente.Pana acum nu s-au identificat elemente care are putea afecta lichiditatea.

 

b). prezentarea si analizarea efectelor cheltuielilor de capital, curente sau anticipate asupra situatiei financiare a societatii comerciale comparativ cu aceasi perioada a anului trecut

 

            In semestrul I 2018 volumul investitiilor a fost de 1.554.619 de lei fata de 1.502.210 lei realizat in perioada similara din anul trecut.

            Cea mai mare pondere in achizitiile efectuate a avut o amenajare a unui stand pentru elemente prefabricate precomprimate si achizitionarea unei masini de fasonat si indreptat otel beton.

            Pentru anul 2018 se propune un volum de investii de  aproximativ 5.000.000 lei

 

c). prezentarea  si  analizarea  evenimentelor,  tranzactiilor  schimbarilor  economice  care afecteaza semnificativ veniturile din activitatea de baza

 

            In semestrul I 2018 societatea a reusit sa-si indeplineasca indicatorii semestriali prevazuti in bugetul de venituri si cheltuieli, existand premise pentru realizarea BVC-ului total pentru anul 2018.

 

3.8. Activele corporale ale societatii comerciale

 

a). Precizarea amplasarii si a caracteristicilor principalelor capacitati de productie in proprietatea societatii comerciale

 

Toate capacitatile de productie ale societatii sunt amplasate in incinta acesteia avand titlu de proprietate pe  teren .

Principalele capacitati de productie sunt :

-       hala de productie a traverselor din beton pentru calea ferata ;

-       stand pentru grinzi de poduri cu diferite sectiuni ;

 -       poligon produse grele ;

-       statie de producere a betonului ;

-       statie de sortare balast ;

-       stand pentru elemente prefabricate precomprimate ;

-       tipar metalic si culei pentru grinzi cu dimensiuni mari.

 

b). Descrierea si analizarea gradului de uzura al proprietatilor societatii comerciale

 

Mijloacele fixe ale societatii au un grad mediu de uzura de 46,6 %

Conducerea societatii are permanent in atentie acest aspect dovada este si volumul programat de investitii pentru acest an.

 

c). Precizarea  potentialelor  probleme  legate  de  dreptul  de  proprietate  asupra  activelor corporale ale societatii comerciale

 

Societatea este proprietara activelor sale si nu exista litigii in legatura cu dreptul de proprietate.

 

3.9. Piata valorilor mobiliare emise de societatea comerciala.

 

a). Valorile mobiliare emise de societatea noastra se tranzactioneaza numai in Romania pe Bursa de Valori Bucuresti.

 

b). In ultimii 5 ani situatie repartizatii dividendelor a fost urmatoarea :

 - anul 2013 nu s-au acordat dividende

- anul 2014 nu s-au acordat dividende

- anul 2015 s-au acordat dividende in suma de – 501.083,00 lei

- anul 2016 s-au acordat dividende in suma de – 1.275.484 lei

- anul 2017 nu s-au acordat dividende

 

       c). Descrierea oricaror activitati ale societatii comerciale de achizitionare a propriilor actiuni.

 

Societatea nu a luat nicio hotarare de rascumparare a propriilor actiuni

 

d). In cazult in care societatea comerciala are filiale precizarea numarului si a valorii nominale

a actiunilor emise de societatea mana detinute de filiala.

 

Nu este cazul

 

e. In cazul in care societatea comerciala a emis obligatiuni si / sau alte titluri de creanta prezentarea modului in care societatea comerciala isi achita obligatiile fata de detinatorii de astfel de valori mobiliare.

 

Societatea nu a emis obligatiuni sau alte titluri de creanta.

 

3.10. Conducerea societatii comerciale

 

a). Prezentarea liste administratorilor societatii comerciale :

 

Nr.crt.

Nume si prenume

Functia

Profesia

1.

Hagea Liviu

Presedinte CA

Economist

2.

Racasan Stefan

Membru

Inginer

3.

Demeter Ioan

Membru

Economist

4.

      Mathe Francisc

Membru

Jurist

5.

Tilinca Radu Marcel

Membru

Inginer

 

 

 

 

b) CV ( nume , prenume , varsta , calificare , experienta profesionala , etc.)

 

                 1)   Nume : Hagea

Prenume : Liviu

Varsta : 68 ani

Calificarea : Economist

Experienta profesionala : 40 de ani

Vechime in functie :7 ani

Detine functia de Presedinte al Consiliului de Administratie , este absolvent al Facultatii de Comert exterior din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti ( anul 1973 ) si detine functia de Administrator in cadrul societatii incepand cu anul 2008.

Pregatirea profesionala este demonstrata prin pozitia de director in cadrul unei compani din comertul exterior din Belgia ( in perioada 1992 – 1997 ) , respectiv prin functia de Secretar de Stat detinuta in perioada 1997 – 1998 in cadrul Ministerului Industriei si Comertului.

 

                2)   Nume : Racasan

Prenume : Stefan

Varsta : 64 ani

Calificarea : Inginer

Experienta profesionala :  39 de ani

Vechime in functie : 5 de ani

Este membru executiv in Consiliul de Administratie si Director General ; este absolvent al Institutului Politehnic Cluj Napoca – Facultatea de Constructii ( anul 1980 ) si detine functia de Director General in cadrul societatii incepand cu anul 2014. Dl. Racasan Stefan activeaza in cadrul societatii incepand cu anul 1980, acumuland o experienta profesionala relevanta in    coordonarea activitatilor de control de calitate, de extractie si sortare agregate, de planificare si organizare a proiectelor de investitii sau de aprovizionare, transport si livrare.

 

3)        Nume : Demeter                                                       

      Prenume : Ioan

   Varsta : 53 ani   

Calificarea : Economist  Experienta profesionala : 9 ani

   Vechime in functie : 9 ani

Membru executiv in Consiliul de Administratie: este absolvent al Facultatii de Management  Brasov, specializarea Administrarea Afacerilor (anul 2011) si detine al doilea mandat de administrator in cadrul Emitentului incepand cu anul 2014 (primul mandat fiind in perioada 2009-2010). Dl. Demeter Ioan activeaza in cadrul Emitentului incepand cu anul 1983, fiind implicat cu precadere in Biroul Actionariat. O perioada relevanta de timp (2000-2009) si 2013-2014 a ocupat pozitia de Presedinte al organizatiei de sindicat, din functia de ELECTROMECANIC, respectiv REFERENT BIROU ACTIONARIAT si SEF BIROU ACTIONARIAT,  angajat in cadrul Emitentului.    

 

4)   Nume : Mathe

Prenume : Francisc

Varsta : 42

       Calificarea : Avocat

Experienta profesionala : 19 de  ani

Vechime in functie : - ani

neexecutiv al consiliului de administratie: A absolvit in 1999 Facultatea de Drept, Universitatea Babes-Bolyai.A fost membru al mai multor consilii de administratie (BAT Arad, Transchim Bucuresti, Rombat Bistrita).

 

5)   Nume : Tilinca

  Prenume : Radu Marcel

                                  Varsta : 53 ani

Calificarea : Inginer

Experienta profesionala : 28 de  ani

     Vechime in functie : 5 ani

Membru neexecutiv in Consiliul de Administratie: a absolvit Academia Tehnica Militara din     Bucuresti, specializarea Avioane si motoare de aviatie (anul 1990). Dl. Tilinca Radu Marcel detine experienta  profesionala in domeniul aeronautic militar si in domeniul energetic (gaze naturale), desfasurand activitate in cadrul M.Ap.N. – Unitatea din Campia Turzii (1990-1993) si in cadrul Romgaz SA – Sucursala din Tirgu Mures (1993-2006). Dl. Tilinca Radu Marcel a detinut un mandat de administrator neexecutiv in cadrul SC VES SA Sighisoara in perioada 2005-2009. In perioada 2010 – 2011 a detinut functia de administrator neexecutiv in cadrul Emitentului, mandat care fost reluat din anul 2014 si detinut in prezent.

 

c). Orice acord , intelegere sau legatura de familie intre persoana respectiva si o alta persoana datorita careia persoana respectiva a fost numita administrator.

 

      Nu este cazul.

 

d). Participarea administratorului la capitalul societatii comerciale.

 

La data de 30.06.2017 administratorii detin la S.C. PREBET AIUD S.A. un numar de actiuni, astfel :

 

        Nr.crt.

      Nume si prenume

            Numar actiuni

  Procent

1.

Hagea Liviu

                14.056.588

  30.8576%

2.

Racasan Stefan

                   182.417

   0.4004%

3.

Demeter Ioan

        250.000

   0.5488%

4.

Mathe Francisc

-

       -

5.

Tilinca Radu Marcel

         20.420

   0.0448%

 

  e). Lista persoanelor afiliate societatii comerciale.

 

Nu este cazul.

f).  Prezentarea listei membrilor conducerii executive a societatii comerciale :

 

      Nr.crt.

         Nume si prenume

             Functia

Profesia

1.

Racasan Stefan

Director general

Inginer

2.

Cimpean Ioan

Director economic

Economist

3.

Sandru Alexandru

Director productie

Inginer

4.

Groza Titus

Director dezvoltare

Inginer

5.

Ranca Flaviu

Director vanzari

Inginer

 

g).Termenul pentru care persoana face parte din conducerea executiva

 

Nu este definit.

 

h).Orice acord , intelegere sau legatura de familie intre persoana respectiva si o alta persoana datorita careia persoana respectiva a fost numita ca membru a conducerii executive.

 Nu este cazul.

i).Participarea persoanei respective la capitalul societatii comerciale.

La data de 30.06.2018 membrii conducerii executive detineau la S.C. PREBET AIUD S.A. un numar de actiuni, astfel :

 

 Nr.crt.

Nume si prenume

Numar actiuni

Procent

1.

Racasan Stefan

              182.417

0.4004%

2.

Cimpean Ioan

        17.673

 0.0388%

3.

      Sandru Alexandru

     -

      -

4.

      Groza Titus

     -

      -

5.

      Ranca Flaviu                                       

                          -  

      -

 

j).Pentru persoanele prevazute la punctele 4.1 si 4.2 precizarea eventualelor litigii sau proceduri administrative in care au fost implicate referitoare la activitatea acestora in cadrul emitentului.

 

        In ultimii 5 ani persoanele prezentate la pct. 4.1 si 4.2. nu au fost implicate in litigii sau in proceduri administrative.

           

4. Schimbari care afecteaza capitalul si administrarea emitentului

 

     In semestrul I din anul in curs a intrat in actionariatul PREBET prin cumpararea de actiuni de pe Bursa societatea ANODIN ASSETS CLUJ, iar in cadrul Consiliului de Administratie d-l Mathe Francisc a intrat in locul d-lui Rivis Laurentiu care a demisionat.

 

4.1. Situatii in care emitentul a fost in imposibilitatea de a-si respecta obligatiile financiare in timpul perioadei

 

Nu este cazul

 

4.2.  Modificari privind drepturile detinatorilor de valori mobiliare emise de emitent

 

Nu este cazul

 

5.    Tranzactii semnificative

 

In perioada analizata nu fost efectuate tranzactii majore incheiate de emitent cu persoanele care actioneaza in mod concertat sau in care au fost implicate aceste persoane in perioada de timp relevanta

 

 

6.    Semnaturi

 

 

Presedinte Consiliu de Administratie,                                                             Director economic,     

Ec. Hagea Liviu                                                                                            Ec. Cimpean Ioan

 

 

Raportul semestrial la 30.06.2018 va fi disponibil pentru actionari si investitori, incepand cu 14.08.2018, ora 08:00, atat in format fizic, la sediul societatii sau in format electronic pe site-ul societatii: www.prebet.ro la sectiunea ,,Relatia cu investitorii  / Rapoarte periodice”, precum si in linkul de mai jos:

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.