Stiri Piata


PATRIA BANK S.A. - PBK

Raport semestrial S1 2019

Data Publicare: 16.08.2019 20:25:50

Cod IRIS: 11A4A

 

 

Profit net de 2,8 milioane de lei si 342 milioane de lei credite acordate in prima jumatate a anului pentru Patria Bank                                                                                                16 august 2019

 

                                                                                                                                                                

 

Prima jumatate a anului 2019 aduce Patria Bank in zona de profitabilitate, in linie cu obiectivele strategice ale bancii pentru acest an.

Profitul net de 2,8 milioane de lei in primul semestru confirma evolutia pozitiva inregistrata in trimestrul 4 din 2018 si trimestrul 1 din 2019, rezultatul net inregistrand o dinamica pozitiva semnificativa (de la o pierdere de 23,3 milioane lei in primele 6 luni ale anului 2018, la un profit net de 2,8 milioane lei in Semestrul I 2019).

„Anul 2019 este anul de „turn around” pentru Patria Bank. Am intrat in zona de profitabilitate in S1 si am creat premisele pentru a mentine si creste in aceasta noua etapa, bazandu-ne pe o evolutie foarte buna a nivelului creditarii, data de modelul de afaceri consolidat, pe o atenta gestionare a costurilor si noi initiative care ne dorim sa genereze un impact pozitiv asupa clientilor, angajatilor si investitorilor. Concentrarea pe sustinerea antreprenorilor in toate ariile noastre de expertiza - IMM, microfinantare si Agro – imbunatatirea proceselor si interactiunii cu clientii finali, fie ei persoane fizice sau companii, alaturi de produse competitive in zona de retail reprezinta pilonii de baza pentru mentinerea si cresterea profitabilitatii.” a mentionat Daniela Iliescu, Director General Patria Bank.

La baza rezultatelor pozitive sta o performanta semnificativ imbunatatita in 2019, acoperind toate ariile bancii:

·         Dinamica pozitiva importanta a veniturilor bancare, bazata in principal pe cresterea veniturilor din dobanzi si sustinuta de cresterea activitatii de creditare in special pe segmentul de clienti persoane juridice si o diversificare a structurii veniturilor din comisioane. Au fost generate credite noi de cca. 342 milioane de lei, cu o dinamica superioara pe zona de creditare companii (credite IMM, microcreditare si agro) fiind asigurata o crestere a soldului brut de credite comerciale performante de 80,6 milioane de lei fata de finalul anului 2018.

·         Atenta gestionare a bazei de costuri operationale care a generat o scadere de cca. 8% a acestora fata de aceeasi perioada a anului trecut (excluzand cresterea costurilor ca urmare a majorarii contributiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare), sub impactul programului de optimizare a retelei de sucursale bancare si a structurii organizatorice, in directa corelatie cu asigurarea unui model de afaceri viabil si a unei structuri interne corespunzatoare acestuia. Efectele optimizarii vor impacta pozitiv si semestrul al 2-lea al anului, printr-o evolutie descendenta a costurilor operationale;

·         Un cost al riscului mai mic cu 78% fata de perioada similara a anului 2018 pe fondul imbunatatirii actiunilor de recuperare, cat si a diminuarii portofoliului de credite neperformante prin operatiuni de vanzare portofolii (efectuate in trimestrul 4 2018 si trimestrul 1 din 2019).

In acest context, venitul net bancar a inregistrat o evolutie pozitiva cu 19% (cresterea veniturilor nete din dobanzi cu 24% si a veniturilor nete din comisioane cu 20%) pe fondul continuarii actiunilor menite sa consolideze o structura bilantiera optima inregistrand o imbunatatire a indicatorului „credite brute/depozite” (de la 57% la 31 decembrie 2018 la 65% la 30 iunie 2019) si o crestere a ponderii creditelor nete in total active (de la 45% la 31 decembrie 2018 la 51% la 30 iunie 2019). De asemenea, baza de costuri operationale a inregistrat o scadere cu 7% (daca se exclude impactul din cresterea contributiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare de 3,8 milioane de lei).

Pentru perioada urmatoare, Patria Bank urmareste continuarea strategiei de eficientizare a proceselor si de optimizare a costurilor operationale prin implementarea mai multor proiecte strategice – o noua solutie de Internet Banking si Mobile Banking dedicata atat clientilor persoane fizice cat si persoane juridice, finalizarea implementarii unei platforme tranzactionale conform standardelor PSD II, digitalizarea anumitor fluxuri si operatiuni etc. -  precum si dezvoltarea de noi produse si procese in vederea diversificarii si simplificarii interactiunii clientilor cu banca.

 

 

 

 

Versiunea integrala a Raportului privind rezultatele financiare semestriale S1 2019 ale Patria Bank SA, insotit de Situatiile Financiare Interimare Consolidate si Individuale pentru perioada incheiata la 30.06.2019, intocmite in conformitate cu IFRS adoptate de UE, este accesibila pe website-ul bancii la link-ul https://www.patriabank.ro/despre-patria/investitori/rezultate-si-rapoarte/rapoarte-financiare sau pe website-ul Bursei de Valori Bucuresti la link-ul de mai jos incepand cu data de 16.08.2019.

 

 

Pentru detalii suplimentare: pr@patriabank.ro, +40 724 288 851.

 

 

***

Despre Patria Bank si Grupul Patria Bank
Patria Bank este o banca romaneasca, listata la Bursa de Valori Bucuresti, cu prezenta la nivel national, peste 180.000 de clienti si 3,5 miliarde lei in active, fiind dedicata cresterii gradului de bancarizare in Romania si sustinerii antreprenorilor locali.

Grupul Patria Bank este detinut de Fondul de Investitii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai carui principali investitori sunt BERD (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investitii, parte a Grupului Bancii Europene pentru Investitii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Marii Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Patria Credit IFN si SAI Patria Asset Management.

  

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.