Stiri Piata


LIFE IS HARD S.A. - LIH

Rezultate financiare trim 1 2020

Data Publicare: 08.05.2020 18:00:02

Cod IRIS: BB23C

 

Catre,

 

BURSA DE VALORI BUCURESTI S.A.,

AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARA - Sectorul Instrumente si Investitii Financiare

 

Subscrisa LIFE IS HARD S.A. cu sediul in Floresti, Str. Avram Iancu, nr. 500, jud. Cluj, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului Cluj sub nr.  J/12/1403/2004, C.I.F. RO16336490, reprezentata legal de D-l. Barna Erik in calitate de Director General, va transmite alaturat:

 

SINTEZA RAPORTULUI TRIMESTRULUI I 2020 AL LIFE IS HARD S.A.

 

Comparativ cu inceputul perioadei de raportare (01.01.2020), se constata o usoara diminuare cu -0.26% a valorii activelor, acestea inregistrand o scadere cu 21,013  lei. Chiar daca activele totale au marcat o scadere, acestea nu impacteaza capacitatea de autofinantare a societatii, acoperind in continuare de doua ori datoriile totale detinute de entitate.

Majorarea cu 11.63% a activelor imobilizate rezultat al cresterii valorii activelor necorporale (+11.92%) si a valorii activelor corporale (+16.56%), pe seama achizitiei de astfel de active. Cresterea activelor necorporale se datoreaza dezvoltarii de noi module in cadrul aplicatiei eOkey.ro, ca urmare a derularii proiectului UE cu finantare nerambursabila “Cresterea competitivitatii companiei LIFE IS HARD S.A. prin achizitia si integrarea de module software pentru optimizarea portalului de afaceri OKEY”. Activele corporale au marcat o crestere cu 16.56% pe fondul achizitiei unui mijloc de transport (in valoare de 28,723.60 lei)  si respectiv a unor echipamente tehnologice (servere) in valoare de 45,925.03 lei. De asemenea, majorarea valorii activelor corporale a fost influentata si de recunoasterea unor active corporale in curs de executie in suma de 89,988.08 lei. Scaderea activelor circulante cu 24.39% a fost influentata in mod direct de diminuarea valorii creantelor cu 37.35%. Trendul descendent al creantelor este rezultatul incasarii acestora cu efect in cresterea vitezei de rotatie a debitelor-clienti, respectiv in incasarea acestora la termen. Disponibilitatile banesti au marcat o crestere semnificativa (+29.68%) pe fondul incasarii sumelor facturate, respectiv a creantelor inregistrate.

Creditele bancare pe termen scurt au marcat o scadere cu 27.08% pe fondul achitarii unei parti a acestora, detinand totodata o pondere de 40.03% in datorii curente. In ceea ce priveste datoriile fiscale, acestea au scazut cu 37.86% ca urmare a stingerii de catre societate a obligatiilor fata de stat.

Diminuarea creditelor bancare si a datoriilor fiscale  a avut o influenta pozitiva asupra evolutiei datoriilor curente, determinand reducerea acestora. Scaderea mai lenta a datoriilor curente (-10.50%) comparativ cu cea a activelor curente (-24.39%) (stocuri, creante, disponibilitati) a avut un impact usor nefavorabil asupra lichiditatii societatii, generand scaderi la nivelul indicatorilor de lichiditate.

Cresterea datoriile comerciale, respectiv a datoriilor fata de furnizori, cu 29.60% este rezultatul achizitiilor de active corporale (mijloace de transport si echipamente tehnologice) efectuate de companie, detinand totodata o pondere de 22.23% in datorii curente. De asemenea, in perioada curenta, au fost inregistrate cresteri la nivelul datoriilor fata de personal (+54.40%), si respectiv a altor datorii (+4.51%). 

Datoriile pe termen lung au marcat o scadere cu 9.67% ca urmare a achitarii ratelor de leasing aferente celor doua autoturisme achizitionate in cursul anului 2019.  Evolutia inregistrata la nivelul elementelor de datorii a determinat scaderea datoriilor totale cu 5.63%, cu impact favorabil asupra solvabilitatii companiei. 

Majorarea cu 4.66% a capitalului propriu este un element pozitiv pentru actionarii societatii, intrucat semnifica consolidarea averii acestora. Averea actionarilor este reprezentata in fapt de valoarea capitalurilor proprii, exprimand suma ramasa din valorificarea activelor dupa plata datoriilor, suma care li se cuvine.

Cifra de afaceri neta  a crescut cu 217,765 lei respectiv cu 19.68%, fapt datorat in principal cresterii veniturilor din productia vanduta (+19.03%). 

Diminuarea veniturilor operationale totale cu 0.65% se datoreaza reducerii la mai mult de jumatate din valoare a altor venituri din exploatare (-75.46%). Evolutia semnificativa inregistrata la nivelul altor venituri din exploatare se datoreaza modului de contabilizare a veniturilor generate din cele doua proiecte UE derulate la nivelul societatii. Astfel, la nivelul primului trimestru al anului 2019 veniturile operationale au fost influentate de veniturile generate din derularea proiectului UE “Dezvoltarea  platformei  B2B  de  licitatii  pentru  lichidarea  rapida  a  stocurilor de marfa - 24Auction.ro”, recunoscute ca venituri din subventii si venituri din productia de imobilizari necorporale, in conditiile in care la nivelul primului trimestru al anului 2020 veniturile generate din proiectul UE “Cresterea competitivitatii companiei LIFE IS HARD S.A. prin achizitia si integrarea de module software pentru optimizarea portalului de afaceri OKEY” afecteaza veniturile operationale doar pe masura inregistrarii amortizarii aferente modulelor dezvoltate si echipamentelor achizitionate.

Trendul descrescator inregistrat la nivelul cheltuielilor operationale (-12.35%) se datoreaza in prima faza scaderii altor cheltuieli operationale. Scaderea altor cheltuieli operationale cu 43.85% este rezultatul diminuarii costurilor cu prestatiile externe pe seama deciziei de gospodarire interna a activitatii fara a se apela la surse externe. La nivelul costurilor operationale se constata cresteri ale costurilor salariale (+18.93%) ca urmare a majorarilor salariale inregistrate si respectiv a angajarii de  personal. Costurile cu amortizarea au marcat o majorare cu 49.74% pe seama inregistrarii amortizarii aferenta masinilor achizitionate, respectiv a amortizarii aferenta modulelor noi dezvoltate in cadrul proiectului UE “Cresterea competitivitatii companiei LIFE IS HARD S.A. prin achizitia si integrarea de module software pentru optimizarea portalului de afaceri OKEY” si a altor active necorporale. 

Ritmul de scadere al cheltuielilor operationale comparativ cu cel al veniturilor operationale, a influentat intr-un mod pozitiv rezultatul operational, care s-a concretizat intr-un profit in suma de 242,101 lei, in crestere cu 173.96% fata de perioada anterioara de raportare.

Rezultatul financiar la 31.03.2020 s-a concretizat intr-o pierdere in suma  de 11,863 lei, care a crescut comparativ cu perioada de referinta cu 12.59%, contribuind la diminuarea rezultatului brut al perioadei.

Majorarea rezultatului din exploatare (operational) cu 173.96%, a avut consecinte directe asupra rezultatului brut al perioadei. Prin urmare rezultatul brut la finele anului  s-a concretizat intr-un profit in suma de 230,238 lei, in crestere cu 195.80% comparativ cu valoarea inregistrata in perioada de referinta (77,835 lei). Dupa deducerea cheltuielii cu impozitul pe profit (32,090 lei), in perioada curenta, societatea a obtinut un profit net in suma de 198,148 lei, in crestere cu 222.20% comparativ cu perioada de referinta.

Cresterea profitului net de la 61,499 lei la 198,148 lei se datoreaza in mare parte influentei exercitata de cresterea Cifrei de Afaceri cu 19.68% corelata cu reducerea sau tinerea sub control a costurilor operationale (-12.35%). Un alt factor ce a contribuit la realizarea profitului o constituie veniturile aferente dezvoltarii proiectului UE  “Cresterea competitivitatii companiei LIFE IS HARD S.A. prin achizitia si integrarea de module software pentru optimizarea portalului de afaceri OKEY” ce au fost recunoscute pe masura inregistrarii amortizarii.

Diminuarea mai accelerata a activelor curente lichide si exigibile (-24.39%) (stocuri, creante, disponibilitati) comparativ cu cea a datoriilor curente (-10.50%) (furnizori, datorii fata de personal, datorii fiscale etc) au generat evolutii nefavorabile la nivelul indicatorilor de lichiditate care ne indica o usoara depreciere a capacitatii entitatii de a-si acoperi datoriile curente pe seama activelor curente (Lg), respectiv a creantelor si disponibilitatilor (Lr&Li). 

Capacitatea de autofinantare a societatii si masura in care aceasta poate sa-si onoreze obligatiile de plata fata de terti este exprimata valoric prin indicatorii de solvabilitate. Solvabilitatea financiara care reflecta proportia in care datoriile totale pot fi acoperite de activele societatii prezinta o usoara tendinta de crestere. Life Is Hard inregistreaza active totale care acopera de doua ori datoriile totale, ceea ce semnifica faptul ca societatea se afla in zona de echilibru financiar stabil.

Rata de solvabilitate patrimoniala exprima capacitatea de autofinantare a entitatii, precum si masura in care poate face fata obligatiilor sale de plata. O valoare peste 0.3 (valoarea minimala) pentru stabilitate financiara indica un echilibru financiar stabil pe termen lung. La data raportarii, valoarea indicatorului Life Is Hard este de 0.548 (Sp).

 

Ratele de solvabilitate patrimoniala si financiara cu valori peste limitele minime recomandate (Sg>1 si Sp >0.3) evidentiaza un echilibru financiar bun pe termen lung care permite acoperirea datoriilor din activul net si a datoriilor pe termen lung din capitalul propriu. 

Rata de indatorare globala arata in ce masura sursele imprumutate si cele atrase participa la finantarea activitatii. Situatia indicatorului prezinta o imbunatatire fata de inceputul anului 2020 (0.478) in conditiile in care la finele trimestrului 1 al anului 2020 valoarea acestuia este de 0.452. Situarea indicatorului sub 50% indica o politica relativ corecta a societatii in privinta contractarii de credite necesare derularii activitatii,  reprezentand un nivel mediu de expunere la risc: datoriile societatii reprezentand 47 % din activele societatii. 

Rata de acoperire a dobanzii reflecta masura in care o companie obtine suficient profit pentru a  sustine dobanzile aferente imprumuturilor. Pe fondul cresterii mai accentuate a profitului brut (+195.80%) comparativ cu majorarea inregistrata la nivelul  cheltuielilor cu dobanzile (+13.17%), se constata o crestere cu 13.14 puncte procentuale a capacitatii  de acoperire a dobanzilor.

Indicatorii de profitabilitate inregistrati la finele perioadei de raportare se afla intr-o tendinta de apreciere pe fondul majorarii semnificative a profiturilor inregistrate. 

Tabloul indicatorilor economico-financiari determinati la nivelul LIFE IS HARD prezinta un nivel relativ redus de expunere la risc, un nivel confortabil privind capacitatea companiei de a-si onora obligatiile financiare precum si un management eficient al resurselor societatii exprimat prin rezultate pozitive si niveluri de profitabilitate crescatoare.

Raportarile contabile aferente perioadei de raportare incheiate la 31.03.2020, ale societatii LIFE IS HARD S.A. au fost intocmite in conformitate cu OMFP nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, acestea nefiind auditate.

LIFE IS HARD S.A. (LIH) informeaza actionarii si investitorii cu privire la disponibilitatea Raportului Trimestrului I 2020, pregatit in conformitate cu prevederile Legii 24/2017 si ale Regulamentului ASF nr. 5/2018, incepand cu 08 mai 2020, dupa ora 18:00 (ora locala). 

 

Raportul trimestrului I 2020 al LIFE IS HARD S.A. poate fi consultat: (i) pe website-ul societatii, categoria „Investor relations”, sectiunea „Financial results/Rezultate financiare”, link  https://www.lifeishard.ro/for-investors/; si (ii)  pe website-ul BVB (www.bvb.ro). 


 

LIFE IS HARD S.A. 

Dl. Barna Erik

Director General 






 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.