Stiri Piata


ALRO S.A. - ALR

Grupul Alro saluta implementarea primei etape a schemei de ajutor de stat

Data Publicare: 10.09.2020 11:57:59

Cod IRIS: B37D4

 

Nr. 43/10.09.2020

 

Catre:    Autoritatea de Supraveghere Financiara

               Bursa de Valori Bucuresti

Raport curent intocmit in conformitate cu prevederile din Legea nr. 24/2017 si Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata

 

Data raportului: 10.09.2020

Denumirea entitatii emitente: Alro S.A.

Sediul social: Slatina, Str. Pitesti, nr.116, Jud. Olt

Numarul de telefon/ fax: 0249 431 901 / 0249 437 500

Codul unic de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului : RO 1515374

Numar de ordine in Registrul Comertului: J28/8/1991

Identificator Unic la Nivel European (EUID): ROONRCJ28/8/1991

Cod LEI: 5493008G6W6SORM2JG98

Capital social subscris si varsat: 356.889.567,5 RON

Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: Bursa de Valori Bucuresti - Categoria Premium (simbol de piata: ALR) 

 

Comunicat de presa 


Grupul ALRO saluta implementarea primei etape a schemei de ajutor de stat adoptata prin Ordonanta de urgenta 81/2019 pentru compensarea costurilor indirecte cu emisiile incluse in pretul energiei

 

 

Slatina, 10 septembrie 2020 – ALRO S.A. (BVB: ALR, „Compania” sau „ALRO”), unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitatea de productie, anunta ca a primit platile compensatorii pentru costurile indirecte cu emisiile suportate de companiile energo-intensive in anul 2019. Compensarea s-a efectuat in conformitate deplina cu prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 81/2019, care modifica si completeaza Ordonanta de Urgenta nr. 115/2011 pentru stabilirea schemei de ajutor de stat pentru sectoarele industriale expuse la relocarea emisiilor de carbon ca rezultat al costurilor indirecte cu emisiile incluse in pretul energiei electrice. Schema de ajutor de stat a fost realizata in conformitate cu normele Ghidului privind anumite masuri de ajutor de stat in contextul schemei post 20121 de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de sera si a fost aprobata de Comisia Europeana pe 8 mai 2020.

Implementarea in Romania a schemei de compensare a costurilor indirecte cu emisiile reprezinta un pas esential in procesul de utilizare a tuturor instrumentelor oferite de legislatia europeana pentru asigurarea competitivitatii companiilor romanesti atat la nivel global, cat si pe piata locala a UE.

[1] SWD (2012) 130 final 

 „Obtinerea unor conditii de afaceri pentru companiile romanesti similare cu cele ale companiilor din Uniunea Europeana care au beneficiat de adoptarea timpurie a Ghidului de Ajutor de Stat ETS (Sistemul de Tranzactionare a Emisiilor) in ceea ce priveste compensarea costurilor indirecte cu emisiile din pretul energiei final platit de consumatorii energo-intensivi a fost o decizie necesara si foarte asteptata. In absenta acestei decizii am vazut initial cum competitivitatea companiilor  romanesti din 15 sectoare industriale a scazut progresiv, cu efecte negative asupra cifrelor de afaceri anuale ale acestora, a numarului de locuri de munca si a bugetelor de investitii”, a declarat Marian NASTASE, presedintele Consiliului de Administratie al ALRO.

„Timp de aproape opt ani, ALRO si intregul Grup au fost nevoiti sa functioneze pe pietele internationale avand un dezavantaj competitiv reprezentat de costurile indirecte cu emisiile; pana acum, am reusit sa reducem partial acest dezavantaj printr-un program de investitii complex axat pe reducerea consumului de energie, atingand o eficienta energetica de 99% pentru tehnologia din electroliza si prin cresterea permanenta a procentului si a gamei de produse cu valoare adaugata mare si foarte mare din portofoliu. Cu toate acestea, in ultimii ani, piata aluminiului a inregistrat o evolutie negativa si ne-am confruntat cu pericolul de a ne pierde competitivitatea mai ales fata de alti producatori care au beneficiat si inca beneficiaza de prevederile schemei de compensare a costurilor indirecte cu emisiile conform cadrului EU-ETS”, a adaugat Marian NASTASE.

Conform normelor Ghidului de ajutor de stat EU-ETS, sursa fondurilor obtinute de Romania pentru compensare provine din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera atribuite tarii noastre prin legislatia Uniunii Europene. Prin urmare, implementarea schemei de ajutor de stat pentru companiile romanesti energo-intensive nu are niciun impact asupra costurilor cu energia suportate de restul consumatorilor romani.

Punerea in aplicare a Ghidului EU-ETS vine intr-un moment in care piata internationala a aluminiului continua sa inregistreze o evolutie negativa, fiind puternic afectata de pandemia COVID-19, pretul aluminiului ajungand la 1.700 USD/tona, de la o medie pentru 2019 de 1.791 USD/tona si 2.110 USD/tona, in 2018. Pe langa aceasta, la nivel national, taxele marite pentru electricitate si cresterea semnificativa a preturilor la emisiile de CO2 s-au tradus in atingerea unor niveluri prohibitive ale pretului energiei.

Ghidul prevede, de asemenea, sectoarele eligibile care vor beneficia de schema de compensare, respectiv regulile si metodologia folosite pentru calcularea costurilor indirecte cu emisiile in pretul total al energiei electrice. Conform prevederilor Ghidului, OUG 81/2019 (ulterior completata si modificata),  aproximativ 170 de companii romanesti vor beneficia de aceasta schema de ajutor de stat, valoarea totala a compensarilor ajungand la 291 de milioane EUR.

Compania doreste sa multumeasca guvernului roman, autoritatilor romane de la toate nivelurile, precum si Comisiei Europene pentru promovarea si implementarea eficienta a schemei de ajutor de stat, aratandu-si astfel angajamentul ferm de a sprijini industria romaneasca, economia nationala si pastrarea a mii de locuri de munca in perioade atat de dificile.

 

Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:

 

www.alro.ro

 

Florenta Ghita

Bucharest

Phone: +40 744 644 004

Email: investor.relations@alro.ro 

 

Note catre editori:

 

Grupul ALRO

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producatorul de aluminiu, Alum S.A. - producatorul de alumina, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extractie a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producator de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding si de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding  si Bauxite Marketing Ltd - marketing. Avand aceasta structura, Grupul a creat un lant de productie integrat, asigurand materiile prime pentru ALRO.

ALRO

ALRO este o subsidiara a Vimetco N.V., companie globala de aluminiu primar si procesat, integrata pe verticala. ALRO este unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitate, avand o capacitate de productie instalata de 265.000 tpa, 35.000 tpa de aluminiu reciclat si 325.000 tpa de aluminiu turnat.

Principalele piete de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeana, dar Compania are exporturi si in SUA si Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calitatii si are certificatele NADCAP si EN 9100 pentru unitatile de productie pentru industria aerospatiala, produsele sale respectand standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cat si standardele internationale pentru produsele laminate plate.

Incepand cu data de 18 martie 2019, Comitetul Index al Bursei de Valori Bucuresti a aprobat includerea ALRO (codul ALR) in BET, indicele principal al pietei, iar in BET-TR, versiunea totala de retur a BET. Indicele BET va include astfel 16 societati, care este prima data in istoria pietei locale de capital si reprezinta o diversificare fara precedent a sectoarelor reflectate de indice. Actiunile ALRO au fost listate la Bursa de Valori Bucuresti din octombrie 1997, iar in urma acestei decizii, ALRO devine prima companie din industria aluminiului prezenta in cei doi indici.

 

 

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.