Participantul indirect o noua facilitate pentru intermediarii BVB

04.01.2017

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) simplifica procedurile pentru intermediarii care activeaza pe piata de capital si le ofera acestora posibilitatea de a fi participanti indirecti la Depozitarul Central. Astfel, un participant BVB poate alege modalitatea prin care sa efectueze operatiunile de post-tranzactionare. Noua optiune va crea premisele pentru un acces mai facil la piata administrata de BVB a unor potentiali noi membri, care vor lua in considerare dobandirea calitatii de membru la BVB in vederea activarii pe piata de capital din Romania, in timp ce serviciile de post-tranzactionare aferente vor fi furnizate de institutii specializate, cum sunt agentii custode.

Utilizarea de catre un participant BVB a optiunii legate de participarea indirecta la Depozitarul Central ii permite acestuia sa se concentreze pe activitatea de tranzactionare si sa opteze pentru o solutie potrivita modelului sau de business cu privire la post-tranzactionare. Acest participant nu va mai derula operatiuni de compensare-decontare si registru deoarece activitatile respective vor fi efectuate de catre alte institutii autorizate de Depozitarul Central.

In acest mod, in baza noului cadru definit, accesibilitatea si calitatea pietei administrate de BVB vor creste. „Bursa de Valori Bucuresti este in mod continuu preocupata sa asigure un cadru flexibil in care participantii BVB sa fie interesati sa se implice, in concordanta cu modelul lor de business, astfel incat sa aiba mobilitate de a activa in piata si de a efectua operatiuni, precum cele legate de post-tranzactionare, in mod eficient si facil,” a spus Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

In vederea sustinerii adecvate a acestui cadru si in calitate de furnizor de servicii IT pentru Depozitarul Central, Bursa de Valori Bucuresti a dezvoltat o infrastructura moderna care sa asigure efectuarea de operatiuni intr-un mod automatizat, optim si sigur, beneficiind de o inter-conectare intre sistemul de tranzactionare BVB si infrastructura aferenta pentru post-tranzactionare, precum si de utilizarea unei proceduri eficiente de administrare a riscului.

„In concordanta cu obiectivele sale de a dezvolta piata locala, BVB ramane implicata in demersurile de imbunatatire a serviciilor si instrumentelor oferite participantilor la piata in vederea sustinerii activitatii acestora si se aliniaza la standardele si practicile burselor moderne,” a adaugat directorul general al BVB.

***

BURSA DE VALORI BUCURESTI administreaza piete de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative de tranzactionare si furnizeaza o gama variata de servicii participantilor la pietele financiare. Bursa de Valori Bucuresti este o companie listata pe propria piata din 2010. Pentru mai multe informatii vizitati www.bvb.ro.

Pentru mai multe informatii: Daniela Serban, Director IR&PR, +4.0742.242.662, comunicare@bvb.ro