Piata de capital din Romania da dovada de rezilienta si incheie primul trimestru in linie cu principalele piete europene puternic afectate de pandemia de coronavirus

08.04.2020

  • Una dintre cele mai severe crize de sanatate publica a trimis in teritoriu negativ toti indicii principali ai burselor din Uniunea Europeana, la finalul primului trimestru.
  • Radu Hanga, Presedinte BVB:
    • Niciun stat nu are capacitatea de a lupta simultan cu o criza sanitara si cu una economica. Economia Romaniei are nevoie urgenta de pachete de masuri si de stimuli care sa-i permita sa se redreseze rapid si sa fie competitiva. Este o provocare istorica pentru Romania si cred ca este in interesul tuturor sa iesim mai puternici din aceasta incercare.
    • Asiguram Guvernul Romaniei ca are in BVB un partener de incredere si dialog si ii stam la dispozitie pentru identificarea celor mai bune solutii economice care sa contribuie decisiv si semnificativ la imbunatatirea situatiei economice actuale si la cresterea gradului de incredere. Credem ca a devenit evident ca nu putem sa vorbim de economie fara sa vorbim si despre bursa.
  • Adrian Tanase, CEO BVB:
    • Bursa romaneasca este stabila si functionala, ofera lichiditate si da dovada de rezilienta. Prin intermediul Bursei, statul isi poate finanta deficitul fiscal, poate sustine proiecte de investitii publice si poate sprijini continuarea activitatii companiilor puternic afectate de pandemia de coronavirus.
    • Am reusit sa indeplinim rolul fundamental al Bursei, chiar si in aceasta situatie exceptionala existenta la nivel international in care au fost sistate multe activitati economice, si am oferit investitorilor posibilitatea de a avea acces la lichiditatile investite in active mobiliare, intr-o perioada in care nevoia de resurse a crescut semnificativ. S-a demonstrat inca o data – daca era nevoie – cat de importanta este functia sociala si economica pe care o indeplinesc pietele bursiere reglementate.

 

Toate pietele de capital din Uniunea Europeana au inregistrat scaderi la finalul primului trimestru din acest an dupa ce pandemia de coronavirus a condus la sistarea activitatii in mai multe sectoare economice. Pietele de capital au mai traversat perioade de criza in trecut, insa amplitudinea si viteza de corectie raportate la maximele atinse anterior au fost fara precedent. Una dintre cele mai severe crize de sanatate publica a trimis in teritoriu negativ toti indicii principali ai burselor din Uniunea Europeana. De exemplu, in randul principalelor piete europene, situatia de la finalul primului trimestru arata astfel: indicele DAX (Germania) inregistra -25%, indicele CAC 40 (Franta) -26%, FTSE MIB (Italia) -27%, IBEX 35 (Spania) -29%. In regiunea Europei Centrale si de Est, scaderile au fost de 28% in Ungaria si de 30% in Polonia. Indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a scazut cu 23,6% la finalul primului trimestru.

„Niciun stat nu are capacitatea de a lupta simultan cu o criza sanitara si cu una economica. Economia Romaniei are nevoie urgenta de pachete de masuri si de stimuli care sa-i permita sa se redreseze rapid si sa fie competitiva. Chiar daca indicatorii economici si macroeconomici pentru Romania sunt inca buni, e nevoie de masuri economice fara precedent ca amploare si extindere astfel incat redresarea activitatilor economice sa nu fie pusa sub semnul intrebarii,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

„Am reusit sa indeplinim rolul fundamental al Bursei, chiar si in aceasta situatie exceptionala existenta la nivel international in care au fost sistate multe activitati economice, si am oferit investitorilor posibilitatea de a avea acces la lichiditatile investite in active mobiliare, intr-o perioada in care nevoia de resurse a crescut semnificativ. S-a demonstrat inca o data – daca era nevoie – cat de importanta este functia sociala si economica pe care o indeplinesc pietele bursiere reglementate,” a sustinut Adrian Tanase, CEO al Bursei de Valori Bucuresti.

Pietele de capital au functionat si au asigurat un rol stabilizator in economie intr-un context marcat de incertitudini accentuate si volatilitate ridicata. Tocmai de aceea, Bursa de Valori Bucuresti isi arata disponibilitatea si deschiderea la dialog in relatia cu decidentii politici.

„Asiguram Guvernul Romaniei ca are in BVB un partener de incredere si dialog si ii stam la dispozitie pentru identificarea celor mai bune solutii economice care sa contribuie decisiv si semnificativ la imbunatatirea situatiei economice actuale si la cresterea gradului de incredere. Credem ca a devenit evident ca nu putem sa vorbim de economie fara sa vorbim si despre bursa,” a mai spus Presedintele BVB.

„Bursa romaneasca este stabila si functionala, ofera lichiditate si da dovada de rezilienta. Prin intermediul Bursei, statul isi poate finanta deficitul fiscal, poate sustine proiecte de investitii publice si poate sprijini continuarea activitatii companiilor puternic afectate de pandemia de coronavirus,” a concluzionat Adrian Tanase.

La nivelul primului trimestru, la Bursa de Valori Bucuresti, valoarea medie zilnica de tranzactionare a fost de 11,5 milioane de euro, iar valoarea totala de tranzactionare pe toate tipurile de instrumente financiare a depasit 740 de milioane de euro in acelasi interval de timp. La finalul lunii martie, valoarea de piata a companiilor romanesti listate la BVB era de aproximativ 84 miliarde lei, echivalentul a 17,5 miliarde euro.