Investitorii straini si-au schimbat perceptia despre Romania de la buna la foarte buna in doar cativa ani

09.08.2017

  • Renaissance Capital: Un numar mai mare de investitori fata de acum doi ani au cunostinte despre piata din Romania si tranzactioneaza aici. De asemenea, clientii nostri s-au aratat tot mai interesati de informatiile despre piata de capital romaneasca
  • Berenberg: Performanta actiunilor companiilor listate la bursa din Romania a fost una remarcabila, indicele MSCI Romania Total Return a crescut cu mai mult de 150% in ultimii 5 ani, in dolari

 

Investitorii straini si-au imbunatatit mult perceptia asupra pietei de capital din Romania, care se afla la mica distanta de a dobandi statutul de Piata Emergenta. „Performanta actiunilor companiilor listate la bursa din Romania a fost una remarcabila, indicele MSCI Romania Total Return a crescut cu mai mult de 150% in ultimii 5 ani, in dolari. Datorita unei cresteri economice foarte puternice si a expansiunii fondurilor de pensii private, tot mai multe companii se listeaza la Bursa de Valori Bucuresti,” a spus Carsten Hesse, EME Equity Strategist la banca germana de investitii Berenberg.

Renaissance Capital, una dintre cele mai importante banci de investitii in pietele emergente, impartaseste o opinie similara. „Piata romaneasca a avut printre cele mai bune performante in acest an. Un numar mai mare de investitori fata de acum doi ani au cunostinte despre piata din Romania si tranzactioneaza aici. De asemenea, in ultimele 12 luni am vazut un interes crescut din partea clientilor nostri sa afle mai multe informatii despre piata de capital romaneasca. Activitatea in crestere pe piata bursiera vine ca urmare a unui avans economic sanatos si a randamentelor dividendelor peste media din regiune,” a spus Mark Reed, Global Head of Sales Trading la Renaissance Capital.

„Interesul investitorilor straini fata de companiile listate la bursa din Romania a crescut foarte mult, in special fata de sectorul bancar si Fondul Proprietatea, lucru care este confirmat, de asemenea, prin dublarea volumului tranzactiilor fata de anul 2012. Recentele IPO-uri, MedLife si DIGI, si tranzactiile semnificative din piata au fost foarte reusite, ceea ce nu ne surprinde, deoarece investitorii sunt foarte interesati sa profite de perspectivele de crestere puternica a economiei prin investitii in companii romanesti,” a explicat Hesse.

„Reglementarile s-au imbunatatit, de exemplu, modul in care sunt distribuite dividendele si a fost redusa birocratia pentru a scurta durata si complexitatea procedurii de deschidere a unui cont de tranzactionare pentru investitorii institutionali straini. Sa speram ca vor urma in scurt timp alte tranzactii mari pe piata de capital pentru a mentine interesul puternic al investitorilor internationali fata de piata de capital din Romania,” a concluzionat reprezentantul Berenberg.