Angajatorii pot contribui la pensiile angajatilor cu 150 de lei pe luna bani deductibili spun administratorii fondurilor de pensii

28.04.2017

  • Iulius Postolache, Allianz-Tiriac Pensii Private: Cresterea raportului pensionari-salariati in viitor poate accentua povara pentru toata lumea
  • Corina Cucoli, Certinvest Pensii: Si angajatorii pot decide acordarea unei pensii facultative ca beneficiu pentru angajat, sumele fiind deductibile integral 
  • Lucian Anghel, BVB: Administratorii fondurilor de pensii au generat valoare adaugata pentru viitorii pensionari si au obtinut de la infiintare pentru clientii lor randamente medii anuale foarte ridicate

 

Raportul dintre pensionari si salariati se va dubla pâna in 2032 comparativ cu anul 2014, iar acest lucru va duce la o problema de acoperire a necesarului de plata de pensii de catre salariati pentru cei care intra in sistemul public de pensii, a declarat Iulius Postolache, CEO al Allianz-Tiriac Pensii Private si vicepresedinte al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) la evenimentul „Primavara investitionala” organizat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

„Cresterea raportului pensionari-salariati poate fi o povara pentru toata lumea. Pe zi ce trece tot mai multi pensionari depind de un singur salariat sau contribuabil pentru a-si asigura venitul care reprezinta pensia. Sistemul de pensii private a fost gândit si creat ca principala solutie la aceasta problema,” a spus reprezentantul APAPR.

Majorarea contributiei voluntare si cresterea gradului de educatie financiara sunt elementele care vor contribui la o pensie satisfacatoare. „Cu 60 de lei pe luna, cât costa doua bilete la film, tinerii pot economisi o suma buna pentru pensie daca incep de acum sau de la primul lor job,” a spus Corina Cucoli, directorul general al Certinvest Pensii.

Exista insa si solutii pentru o pensie mai buna care pot fi puse in aplicare chiar de catre angajatori. „Sumele cu care contribuie angajatul la fondul de pensii facultative sunt deductibile la calculul impozitului pe venit, in limita a 400 de euro pe an pe participant, ceea ce inseamna aproximativ 150 de lei pe luna. Si angajatorii pot contribui la pensia facultativa a angajatilor lor, contributiile acestora fiind considerate cheltuiala deductibila integral,” a spus reprezentantul Certinvest Pensii, in cadrul dezbaterii „Primavara investitionala”, eveniment organizat de BVB si care are rolul de a atrage atentia cu privire la importanta diversificarii investitiilor.

In ciuda celei mai puternice crize din ultimele decenii, randamentele medii anuale ale fondurilor de pensii au fost semnificative, spune presedintele BVB, Lucian Anghel. „Administratorii fondurilor de pensii au generat valoare adaugata pentru viitorii pensionari si au obtinut de la infiintare pentru clientii lor randamente anuale de 7,18% pentru Pilonul III si de 9,41% pentru Pilonul II, conform APAPR” a declarat presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

De altfel, bursa reprezinta un instrument necesar pentru a crea valoare pentru cei peste 7 milioane de participanti din sistemul de pensii. „Ne dorim sa vedem mai multe companii listate pentru ca avem nevoie de diversificare a portofoliilor pe care le administram,” a adaugat vicepresedintele APAPR.

Fondurile de pensii au investit mai mult de 1,3 miliarde de euro la Bursa de Valori Bucuresti, asigura peste 10% din rulajul mediu, iar aproximativ 20% din portofoliul lor e reprezentat de actiuni la companiile listate la bursa.

In 2008, a fost lansat Pilonul II de pensii private obligatorii, unde activeaza 7 fonduri care administreaza active de 34 de miliarde de lei (7,46 miliarde euro) pentru 6,88 milioane de participanti. Pilonul III, reprezentând pensiile facultative, a fost lansat in 2007. Zece fonduri administreaza active de 1,6 miliarde lei (353 milioane euro) pentru 422.000 de români. 93% din totalul activelor este investit local.