Bursa de Valori Bucuresti lanseaza Ghidul Investitorilor Straini pentru promovarea Romaniei ca destinatie de investitii

19.04.2018

  • Alaturi de BVB, la realizarea Ghidului Investitorilor Straini au contribuit, pe diferite teme, reprezentanti ai BERD, Bancii Transilvania si KPMG Romania
  • Adrian Tanase, CEO BVB: Ne propunem sa facem piata de capital locala si mai atractiva pentru investitorii straini prin imbunatatirea mecanismelor de piata si introducerea la tranzactionare de noi instrumente financiare
  • Lucian Anghel, Presedinte BVB: Una dintre cele mai bune carti de vizita pentru Romania este chiar piata de capital, care are randamente generoase ale dividendelor si conduce in topul cresterilor in randul indicilor principali ai burselor din Uniunea Europeana

 

Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cea mai importanta institutie a pietei locale de capital, a colaborat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Transilvania si KPMG Romania la realizarea unei noi editii a Ghidului Investitorilor Straini pentru promovarea Romaniei ca destinatie de investitii. Ghidul include informatii extinse despre climatul macroeconomic, investitii si piata de capital locala, noutati in reformele pietei si infrastructura si acopera inclusiv aspecte fiscale ale investitiilor bursiere pentru investitorii straini. Ghidul este disponibil pe site-ul BVB aici si pe platforma InvestingRomania.com aici.

„Ne propunem sa facem piata de capital locala si mai atractiva pentru investitorii straini prin imbunatatirea mecanismelor de piata si introducerea la tranzactionare de noi instrumente financiare. Lucram pentru lansarea pietei derivatelor si gasirea celei mai bune solutii de contraparte centrala si suntem alaturi de antreprenorii romani pentru finantarea povestilor lor de succes prin intermediul piatei de capital,” a declarat Adrian Tanase, CEO al BVB.

Romania se afla pe radarul investitorilor straini datorita performantelor pe care piata de capital le obtine la nivel european. Incepand cu septembrie 2016, Romania a fost inclusa pe lista de monitorizare FTSE Russell a tarilor cu potential substantial de a fi promovate la categoria pietelor emergente. In cazul Romaniei, promovarea la acest statut depinde de cresterea lichiditatii pietei si de prezenta in piata a unor companii listate de talie mare si foarte mare.

„Una dintre cele mai bune carti vizita pentru Romania este chiar piata de capital, care are randamente generoase ale dividendelor si conduce in topul cresterilor in randul indicilor principali ai burselor din Uniunea Europeana,” a spus Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Romania se afla intr-o pozitie favorabila pe plan european si global, atat la nivel macroeconomic cat si la nivelul pietei de capital. Cresterea economica de anul trecut a fost cea mai mare din 2008 pana in prezent, iar randamentele brute ale dividendelor acordate de principalele companii listate la BVB au fost anul trecut, potrivit analistilor, printre cele mai mari din lume. Indicele BET Total Return (BET-TR), care include dividendele oferite de cele mai lichide companii listate la BVB, a crescut cu mai mult de 19% in 2017, raportand una dintre cele mai rapide cresteri din cadrul celor 24 de tari membre ale MSCI Frontier Markets Index.

In primul trimestru din acest an, piata de la Bucuresti a continuat sa performeze si a inregistrat un avans de 12,4% pentru indicele BET, cea mai mare crestere obtinuta in randul indicilor principali ai burselor din Uniunea Europeana. Tot in primul trimestru, la BVB a avut loc IPO-ul Purcari Wineries, unul dintre cei mai importanti producatori de vin din Europa Centrala si de Est.

BVB, alaturi de autoritati si stakeholderii pietei de capital, lucreaza in mod constant la imbunatatirea climatului investitional, cu accent pe facilitarea accesului investitorilor la piata si conformitate fiscala, reducerea costului pietei, imbunatatirea exercitarii drepturilor investitorilor si a guvernantei corporative, simplificarea procedurilor legate de pietele primare pentru actiuni si obligatiuni si dezvoltarea infrastructurii pietei.