Bursa de Valori Bucuresti scade cu aproape 5 procente in 2018. Doar indicii care includ si dividendele raman pe plus

25.01.2019

• Lucian Anghel, Presedinte BVB: Piata de capital din Romania a incheiat anul trecut in teritoriu negativ dupa ce indicele BET a scazut cu 4,77%. Indicele BET-TR, care include si dividendele, a reusit totusi sa ramana pozitiv, cu un plus de 4,3%, ceea ce - avand in vedere conditiile de piata la finalul anului 2018 - poate fi considerata o performanta notabila.
  • Adrian Tanase, CEO BVB: Investitorii au nevoie de predictibilitate legislativa pentru a evalua corect oportunitatile oferite de piata de capital, mediul in care activeaza companii romanesti ce reprezinta valoric aproximativ 10% din Produsul Intern Brut al Romaniei.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat anul 2018 cu o scadere de 4,77% a indicelui BET, principalul indice al pietei de capital locale care include cele mai tranzactionate 15 companii. Trendul puternic descrescator a fost declansat pe 19 decembrie 2018, cand au aparut informatii referitoare la taxarea suplimentara pe sectoarele bancar, energie si telecomunicatii, si modificarea Pilonului II, moment in care indicele de referinta BET a scazut cu 11,21%, stergand intr-o singura zi toata cresterea inregistrata pana atunci in tot anul 2018 de piata de capital locala. Intre valorile existente anterior acestei date, respectiv 18 decembrie, si ultima sedinta de tranzactionare din 2018, respectiv 31 decembrie, indicele principal al pietei de capital inregistra o scadere de 12%. Bursa de Valori Bucuresti a incheiat anul in teritoriu negativ, cu o scadere de aproape 5%.

La finalul anului trecut, doar cei doi indici de tip total return, care includ si dividendele, au reusit sa se mentina in teritoriu pozitiv. Indicele BET-TR, care include si dividendele acordate de companiile din BET, a inregistrat cel mai mare avans.

„Piata de capital din Romania a incheiat anul trecut in teritoriu negativ dupa ce indicele BET a scazut cu 4,77%. Indicele BET-TR, care include si dividendele, a reusit totusi sa ramana pozitiv, cu un plus de 4,3%, ceea ce - avand in vedere conditiile de piata la finalul anului 2018 - poate fi considerata o performanta notabila”, a declarat Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

„Investitorii au nevoie de predictibilitate legislativa pentru a evalua corect oportunitatile oferite de piata de capital, mediul in care activeaza companii romanesti ce reprezinta valoric aproximativ 10% din Produsul Intern Brut al Romaniei. Tocmai de aceea investitorii urmaresc cu deosebita atentie actiunile decidentilor politici ce influenteaza mediul economic si evolutia companiilor listate”, a spus Adrian Tanase, CEO al BVB.

Valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni a crescut anul trecut cu 5,4% in echivalent lei si a depasit 45 de milioane de lei (circa 10 milioane euro) pe parcursul anului 2018, timp in care valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 1,8% si a ajuns la aproape 14 miliarde de lei (circa 3 miliarde de euro).

Capitalizarea bursiera a companiilor romanesti a fost de 18 miliarde de euro la finalul anului trecut, in timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piata reglementata a BVB a fost de 30 de miliarde de euro in ultima sedinta de tranzactionare a anului 2018.