BVB si OPCOM prezinta proiectul de colaborare dintre piata de capital si piata de energie in perspectiva infiintarii contrapartii centrale

21.01.2019

  • Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Operatorul pietei de energie electrica si gaze naturale din Romania (OPCOM) vor sa colaboreze in privinta eliminarii riscului de contraparte din piata de capital si energie si lansarea contractelor futures cu activ suport pe indici ai pietei de energie.
  • Adrian Tanase: Abordarea pe care BVB si OPCOM o propun este ca, pe langa tranzactiile desfasurate pe pietele administrate de BVB, proiectul CCP sa ofere chiar din prima etapa a lansarii sale servicii de compensare  pentru tranzactiile desfasurate in piata energiei.
  • Victor Ionescu: Din perspectiva pietei de energie electrica, a pietelor centralizate pe care OPCOM le pune la dispozitia operatorilor economici din domeniul energiei electrice, proiectul Casei de Compensare locale al BVB este de natura sa furnizeze o solutie pentru rezolvarea corecta, rapida si sigura a riscului de contraparte.

 

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Operatorul pietei de energie electrica si gaze naturale din Romania (OPCOM) au prezentat public proiectul de colaborare in ce priveste implementarea pe piata de energie si cea de capital a serviciilor de contraparte centrala (CCP), cu scopul de a elimina in totalitate riscul de contraparte caracteristic celor doua piete si crearea premiselor pentru lansarea de contracte futures cu activ suport pe indici ai pietei de energie din Romania.

„Abordarea pe care BVB si OPCOM o propun este ca, pe langa tranzactiile desfasurate pe pietele administrate de BVB pentru actiuni, obligatiuni, derivate financiare, proiectul CCP sa ofere chiar din prima etapa a lansarii sale servicii de compensare pentru tranzactii desfasurate in piata energiei. De asemenea ne dorim ca tot din prima etapa sa lansam instrumente financiare de tip futures avand activ suport energia electrica. La nivelul pietei de capital locale, proiectul de creare a contrapartii centrale pune bazele unei infrastructuri moderne care sa corespunda celor mai inalte standarde si bune practici din Uniunea Europeana,” a spus Adrian Tanase, directorul general al BVB.

„Proiectul BVB ofera avantajul eliminarii riscului valutar si a unor costuri suplimentare de evaluare a garantiilor pentru participantii la piata energiei in comparatie cu serviciile de compensare puse la dispozitie de contraparti centrale cu sediul in alte tari ale Uniunii Europene. Din perspectiva pietei de energie electrica, a pietelor centralizate pe care OPCOM le pune la dispozitia operatorilor economici din domeniul energiei electrice, proiectul Casei de Compensare locale al BVB este de natura sa furnizeze o solutie pentru rezolvarea corecta, rapida si sigura a riscului de contraparte”, a declarat Victor Ionescu, director general OPCOM.

BVB a demarat anul trecut un proiect de implementare a unui set de masuri si investitii majore pentru crearea unei infrastructuri moderne in acord cu standardele de bune practici din Uniunea Europeana. Acest proiect a primit confirmarile de sustinere din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), iar planul de afaceri al proiectului si conceptul noii institutii va fi analizat in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor a BVB din 29-30 ianuarie. ­

In fundamentarea deciziei de afaceri, proiectiile pe primii zece ani in ceea ce priveste veniturile CCP in directiile importante care ii sustin activitatea – piata spot (cash), piata de derivate, venituri financiare, activitatea legata de membri (care reflecta tarifele aferente detinerii calitatii de membru de compensare) –  indica un proiect fezabil, avand in vedere o serie de premise conservatoare de crestere a activitatii de tranzactionare in piata de capital si in piata energiei.

 

***

Despre OPCOM


OPCOM este Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale “OPCOM” SA. Incepand cu anul 2000, OPCOM s-a angajat sa consolideze un mediu de piata unde se tranzactioneaza energie si certificate de mediu in conditii de transparenta si integritate. Portofoliul de tranzactionare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrica si gaze naturale, precum si certificate verzi. Mai mult de 900 companii utilizeaza produsele disponibile pentru tranzactionare pe pietele de energie electrica pe termen scurt si pe pietele de certificate verzi, precum si pe pietele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrica, gaze naturale si certificate verzi. Suplimentar fata de acest rol, OPCOM este responsabil de decontarea tranzactiilor incheiate pe pietele de energie electrica pe termen scurt, pe piata de echilibrare, precum si a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea. OPCOM actioneaza ca mecanism de raportare inregistrat conform REMIT pentru mai mult de 450 de companii active pe pietele de energie electrica si gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pietei de Energie Electrica Desemnat, nominalizat in conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplarii unice a pietelor pentru ziua urmatoare si a pietelor intrazilnice.
OPCOM aplica Sistemul de Management al Calitatii conform ISO 9001 - SR EN ISO 9001, respectiv Sistemul de Management al Securitatii Informatiilor conform ISO / IEC 27001 - SR ISO / IEC 27001, ambele sisteme fiind certificate de Lloyd's Register LRQA. Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne vizitati la adresa www.opcom.ro.