23 de ani de la prima tranzactie la Bursa de Valori Bucuresti

20.11.2018

  • Pe 20 noiembrie 1995 a avut loc prima sedinta de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti. In urma cu 23 de ani, 6 companii erau listate la BVB, iar in prima sedinta au fost tranzactionate 905 actiuni. In prezent, la BVB sunt 87 de companii de pe segmentul principal si se tranzactioneaza zilnic, in medie, peste 31,3 milioane de actiuni
  • Adrian Tanase, CEO BVB: De abia cand ne uitam in urma ne putem da seama cat de multe am avut de facut si cate progrese au avut loc in Romania si in piata de capital locala. Ne uitam cu incredere in viitor si pregatim infrastructura necesara dezvoltarii pietei astfel incat in 2020, cand vom aniversa 25 de ani de la prima tranzactie la BVB, sa avem o piata mult mai sofisticata si care sa corespunda unor nevoi cat mai diverse ale investitorilor

 

Bursa de Valori Bucuresti (BVB), institutie fundamentala a pietei de capital, a fost redeschisa in anul 1995, iar pe 20 noiembrie au fost realizate primele tranzactii. In sedinta de atunci, s-au realizat 45 de tranzactii cu un volum total de 905 actiuni care au apartinut unui numar de 6 companii listate. Pana la finalul anului 1995, la BVB au avut loc, in total, 5 sedinte de tranzactionare, au fost efectuate 379 de tranzactii cu un volum total de 42.761 de actiuni, in valoare totala de 250.000 de lei. Pana la finalul anului 1995, la BVB erau listate 9 companii, cu o valoare de piata de 25,9 milioane de lei.

In prezent, la BVB sunt tranzactionate actiuni emise de 87 de companii listate pe segmentul principal. In acest an, au avut loc pana acum 222 de sedinte de tranzactionare, in care au fost realizate aproape jumatate de milion de tranzactii cu 7 miliarde de actiuni, cu o valoare cumulata de 9,1 miliarde de lei. Valoarea de piata a celor 87 de companii listate la BVB pe piata principala a ajuns, pe 19 noiembrie 2018, la peste 170 miliarde lei (echivalentul a 36,4 miliarde euro).

„De abia cand ne uitam in urma ne putem da seama cat de multe am avut de facut si cate progrese au avut loc in Romania si in piata de capital locala. Ne uitam cu incredere in viitor si pregatim infrastructura necesara dezvoltarii pietei astfel incat in 2020, cand vom aniversa 25 de ani de la prima tranzactie la BVB, sa avem o piata mult mai sofisticata si care sa corespunda unor nevoi cat mai diverse ale investitorilor,” a declarat Adrian Tanase, CEO al Bursei de Valori Bucuresti.

In Romania, bursa a fost infiintata in 1882. De-a lungul existentei sale, activitatea bursei a fost afectata de evenimentele social-politice ale vremii (Rascoala Taraneasca din 1907, Razboiul balcanic 1912-1913), bursa fiind apoi inchisa pe perioada Primului Razboi Mondial. Dupa redeschidere, bursa a traversat o perioada de 7 ani de cresteri semnificative, dupa care a urmat o perioada de 7 ani de scadere accelerata. Activitatea Bursei de Efecte, Actiuni si Schimb se intrerupe in anul 1948, odata cu instaurarea regimului comunist in Romania si cu inceperea nationalizarii economiei.

Dupa aproape 50 de ani, Bursa de Valori Bucuresti a fost reinfiintata in anul 1995. In 2010, Bursa de Valori Bucuresti s-a listat pe propria piata reglementata. In 2015, BVB a lansat piata AeRO pentru IMM-uri si start-up-uri aflate in cautare de finantare. De anul trecut, dupa aprobarea fuziunii dintre BVB si Sibiu Stock Exchange (SIBEX), Romania are o singura bursa, dupa principiul „o singura tara, o singura bursa”. In septembrie 2016, piata de capital din Romania a fost inclusa pe lista de monitorizare a tarilor cu potential substantial de a fi promovata la statutul de Piata Emergenta de catre FTSE Russell.